Mi ez?

Szólunk időben!

8718

Gondoltad volna, hogy a Valentin naphoz és a Halloweenhez hasonlóan az Anyák napja is Amerikából indulva hódította meg az öreg kontinenst? A jelenleg ismert formájában legalábbis.

Az anyák ünnepének gyökerei az ókorban erednek, az akkori görögök kezdtek el egy-egy tavaszi napot szentelni Rhea, az istenek anyja tiszteletének. Rhea az ősi isten Kronosz felesége, Zeusz, az ő későbbi felesége Héra, Hádész, Poszeidón, és Hesztia anyja. Az ő napja alakult át a lassan a halandó anyák napjává is.

Kronosz, attól félve, hogy gyemekei később a hatalmára törnek, első öt gyermekét lenyelte, ezért Rhea elrejtette előle Zeuszt és egy pólyába csomagolt követ adott át neki.

A középkori Európában cseppet sem meglepő módon, keresztény színezetet kapott az ünnep. Érdekes viszont, hogy az ősi gyökerek nyomán tavaszi – általában a húsvétot követő negyedik vasárnapra esett – ünnep marad, holott a kereszténység anyjához, Máriához köthető legjelesebb napok nyár végére (mennybe menetele, Nagyboldogasszony napja: augusztus 15.). illetve ősz elejére (születésnapja, Kisboldogasszony napja : szeptember 8.) esnek.

Amerikába a keresztény anyák ünnepe szivárgott át, ott 1872-ben ünnepelték először Bostonban.

A maihoz hasonló Anyák napja kialakulása egy Anna M Jarvis (képünkön) nevű philadelphiai hölgynek köszönhető, aki elszánt politikai harcba kezdett azért, hogy az édesanyák előtt minden évben hivatalos, államilag elismert napon tisztelegjenek. Célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson elnök, az állami ünnepek közé emelte az Anyák napját. Ettől kezdve azonban az ünnep (a Valentin naphoz és a Halloweenhez hasonlóan) a virágkereskedők és csecse-becse árusok prédájává, és annyira anyagiassá és giccsessé vált, hogy Anna M Jarvis immár a saját teremtménye elleni harcra kényszerült, élete végén pedig mindent megtett azért, hogy nevét az utókor ne hozza összefüggésbe az Anyák napjával.

Magyarországon először 1925-ben, az Ifjúsági Vöröskereszt tartott anyák napját, május első vasárnapján, amit akkoriban a Jó Pásztor Anyja napjaként tartottak számon.

Az anyák napja 2012-ben május 6-ra esik. Ne feledd: a következő vasárnapot virággal, vagy anélkül, de szenteld teljes egészében édesanyádnak!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások