Mi ez?

A szülő is csak ember

8705

Megfigyelőként könnyen úgy tűnhet, hogy három kisgyerekkel káosz és idegbaj az élet, és ez minden bizonnyal így is van, ám Szám Kati szerint, ha kellő humorral és öniróniával állunk a helyzethez, akkor a logisztikai akadályok ellenére is jó móka a gyereknevelés. Hogy mennyire így van ez, arról Családi karikatúra című könyve tanúskodik.

A háromgyerekes anyuka magyar-történelem szakos tanárként kezdte a pályafutását, ám hamar átnyergelt az újságírásra, ugyanis az gyermekbarátabb elfoglaltságnak bizonyult – legalábbis ami az időbeosztást illeti. Néhány évnyi szabadúszás után több lapnál dolgozott szerkesztőként, 2007 óta pedig a Képmás családmagazin főszerkesztője.

A Családi karikatúra történetek laza fűzére, a közös pont, hogy mindegyik a családi élet egy-egy eseményét örökíti meg. Épp ezért számos hang és szín jelenik meg a történetekben, ahogy a gyermeknevelés és általában véve egy család működése is érzelmek hihetetlenül széles skáláját mozgatja meg. Ugyanígy a felmerülő helyzetek is lehetnek viccesek, meghatóak, de tűnhetnek megoldhatatlannak is – amik persze végül mégis csak megoldódnak valahogy. Az alaphang természetesen a karikaturistáé, aki vastagon fogó ceruzájával skicceli fel a szerettei portréját, és persze a saját magáét is. Ez az alaphang azonban időnként átcsap kifejezetten kacagtató vígjátékba, máskor fanyar tragikomédiába, de érzelmes pillanatokból sincs hiány. Közben leckét kapunk kreatív gyereknevelési módszerekből, és első kézből tudjuk meg, hogy a szülő is csak ember, aki szükségképpen esendő, és van, hogy elbukik. Ez azonban egyáltalán nem tragikus vagy szégyellnivaló dolog, hiszen kellő humorral, öniróniával és bölcsességgel könnyedén fel lehet állni, és zajlik tovább az élet.

Belecsöppenünk tehát a sűrűjébe, kapunk hideget és meleget is, de végig jól szórakozunk. A gyereket nevelők megláthatják magukat Szám Kati görbe tükrében, és jót nevethetnek magukon, azok pedig, akik még csak gondolkodnak a családalapításon, erőt és ötleteket meríthetnek életük talán legnagyobb vállalkozásához.

Lelőhely ITT

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások