Közösség

Pesszimizmus és tettvágy

8689

A magyar fiatalok kilátástalannak látják a helyzetüket, mégis fűti őket a tettvágy. Nagyjából így lehetne összefoglalni annak a felmérésnek az eredményeit, melyet a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége végzett. Hasonló eredményre jutott a Szonda Ipsos is, amikor a fiatal munkavállalók helyzetét vette górcső alá.

A fiatal magyar vállalkozók 86 százaléka véli úgy, hogy kilátástalan helyzetben van az ország, 65 százalékuk azonban úgy véli, hogy személyesen is hozzá tudna járulni a gazdaság újbóli fellendüléséhez, ha kapna lehetőséget. Hasonlóan vélekednek a fiatal alkalmazottak is, ugyanis 47 százalékuk tart attól, hogy a közeljövőben elveszíti az állását, a tanulóknak pedig csak egynegyede reméli, hogy könnyen kap munkát, 55 százalékuk viszont kifejezetten pesszimista a jövőbeli elhelyezkedést illetően. „Az eredmények alapján az látszik, hogy az aktív fiatalok többsége borúlátásuk ellenére tettre kész, és csupán a lehetőségre vár, ami egy jelentős szunnyadó és kiaknázatlan erőforrást jelent a gazdaságban. Ezekre a fiatalokra kötelességünk odafigyelni és segíteni őket, hiszen csak rájuk építhetünk hosszútávon.” – kommentálta az eredményeket Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke.

Adódik a kérdés, hogy mit lehet tenni ebben a sokak által kilátástalannak ítélt helyzetben. A FIVOSZ úgy véli, hogy ösztönözni kell a fiatalokat arra, hogy saját vállalkozásban gondolkodjanak, illetve segíteni kell őket, hogy meg tudják valósítani az elképzeléseiket. Mindehhez tudni kell azt is, hogy hazánkban európai és világviszonylatban is alacsony a vállalkozási kedv. A fiataloknak mindössze 3,7 százaléka vállalkozik. Az EU-ban 45 százalékos ez az arány, az Egyesült Államokban 55 százalékos, Kínában pedig a fiatalok 71 százaléka véli úgy, hogy a vállalkozás az ő útja. Nyilván ehhez hozzájárul az is, hogy Magyarországon hiába adott a tettvágy, nem éppen kedvezőek a körülmények egy vállalkozáshoz, és különösen igaz ez, ha fiatal, kezdő vállalkozóról van szó.

A FIVOSZ több EU-s és nemzetközi szervezettel közösen dolgozik azon, hogy a magyar tetterős fiatal vállalkozói réteg érdemi szolgáltatásokhoz és kapcsolatrendszerhez jusson hazánkban és külföldön egyaránt. Ennek jegyében egy nagyszabású hazai beszállítói programon dolgozik, valamint elkezdte a magyar küldöttség toborzását két rendkívül fontos nemzetközi eseményre is: a májusi, az Európai Parlamentben megrendezésre kerülő Fiatal Vállalkozók Napjára és a júniusi, Mexikó városban tartandó G20 Fiatal Vállalkozói Csúcstalálkozóra.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások