Mi ez?

Nincs itt semmi látnivaló!

8684

Roswell egy unalmas kis porfészek volt Új –Mexikó egyik rég elfeledett sarkán, egészen 1947. július 2-ig: ekkor egy hatalmas zajjal becsapódó tárgy felrázta a falucskát szürke hétköznapjaiból. A légierő még aznap éjjel kivonult, a másnapi sajtó pedig címlapon hozta a sztorit, űrlényekkel és lezuhant csészealjjal.

Másnapra a légierő szóvivői meggondolták magukat, mégsem találtak űrhajót, sem földönkívülit, csupán egy meteorológiai léggömb ért csúnya véget. Ettől függetlenül Roswell valóságos zarándokhellyé nőtte ki magát, és elkezdődtek a találgatások. Ekkor született meg az 51-es körzet legendája is. Az USA hadseregének titkos kutatóbázisát szögesdróttal kerítették körbe, és még egy légy sem repülhetett keresztül rajta észrevétlenül.

Az Area 51 kb. 155 km² alapterületű föld, amelyen több kifutó, légi bázis és hangár is található. Egyes beszámolók szerint azonban sokkal érdekesebb az, amit a föld alá rejtettek. Hatalmas, amolyan Resident Evil-beli bunkerekről szólnak a mendemondák, amelyekben ufókat tárolnak és tanulmányoznak, a szerencsétlenséget szenvedett idegen lényeket boncolgatják, az időjárás befolyásolásán ügyködnek és szigorúan titkos energetikai fegyvereket tesztelnek. Egyszóval olyan disznóságokon törik a fejüket, amikről Spielberg és társai hat Oscárra esélyes filmeket forgathatnának (és forgatnak is rendszeresen).

Ha már a filmeknél tartunk, pár évvel a lezuhant meteorológiai ballon esete után megjelent egy ultratitkos felvétel, amely persze teljesen véletlenül szivárgott ki és került nyilvánosságra. A filmen fehérbe öltözött emberek tárnak fel egy szemmel láthatólag nem emberi lényt. A videóhoz csatolt magyarázat szerint az 51-es körzet tudósai vizsgálják a Roswellben talált földönkívülit. Pár évre rá persze kiderült a turpisság: E.T nem is E.T, csak egy gumi utánzat, a tudósok pedig nem az 51-es körzetben dolgoznak, de még csak nem is tudósok, csupán mezei statiszták.

Egyébként a körzet hivatalosan nem létezik. Az amerikai kormány nem ismeri el, bár nem is tagadja. Mindenesetre Annie Jacobsen, a a Los Angeles Times egyik szerkesztője írt róla egy könyvet, (51-es Körzet: Egy cenzurálatlan történet Amerika legtitkosabb katonai bázisáról), amelyben hókuszpókusz és mellébeszélés nélkül lerántja leplet a nagy titokról,  vagyis a CIA föld alatti ügyleteiről, a lopakodó technológiák teszteléséről és utánajár a pórul járt földönkívüliek történetének is.

Jacobsen alapos munkát végzett, állítása szerint rengeteg, volt 51-es körzetbeli munkással is sikerült beszélgetnie, akik tudósként, fizikusként, mérnökként különféle titkos projecteken dolgoztak. Az ő elbeszéléseik alapján állítja, hogy E.T. nem járt sem Roswellben, sem az 51-esben, ennél sokkal kézenfekvőbb és racionálisabb válasszal szolgál nekünk.

A kiszivárgott (vagy megkomponált?) képek és videók alapján a roswelli ufóroncsok belsejét végigtekintve úgy érezhetjük magunkat, mintha egy gyerkeknek épült játékűrhajót vizsgálnánk. Kisméretű eszközökkel, székekkel van tele, a pici alienek összeégett holttestei pedig szintén azt bizonyították, hogy a roncsok nem földi eredetűek, a fedélzetén pedig idegen lények utaztak. Jacobsen interjúalanyai azonban hosszas vizsgálatok után teljesen más következtetésre jutottak.

A következőről lehetett szó. Orson Welles elhíresült rádiójátéka, a Világok harca (amely miatt a harmincas években országszerte pánik tört ki) megihlette az oroszokat. Ha az amerikaiak már egy kis fikciótól is ennyire megijedtek, akkor milyen cirkuszt rendeznének, egy valósághű ufó láttán? A gyerekülések és a pici holttestek egy szovjetek álta kivitelezett emberkísérlet eredményei voltak. Segítségül hívták a génsebészetet, és bonyolult beavatkozások segítségével olyan lényeket hozak létre, amikről akár azt is gondolhatnánk, hogy más világokból érkeztek hozzánk. Tömeghisztériát akartak generálni az USA-ban, és remélték, hogy kellő mennyiségű ufóészlelés után káosz és anarchia lesz urrá Amerikán, ezalatt ők pedig leigázhatják, térdre kényszeríthetik végre ellenfelüket.

Walter Bedell Smith egykori CIA-igazgató egyes feljegyzéseiben már korábban megemlítette, hogy lehetséges, hogy az oroszok egyszer hasonló pszichológiai hadviseléssel próbálják majd megtörni az amerikaiakat, illetve sorozatos berepüléseikkel megzavarhatják a légvédelmi rendszereket és védtelenné tehetik az Egyesült Államok légterét az ezúttal már valódi, nukleáris bombákkal megspékelt szovjet repülőgépekkel szemben. Ettől függetlenül még mindig túlzásnak tűnhet az 51-es körzet körüli felhajtás. Viszont olyan komplikáció lépett el, amellyel az oroszok nem számoltak. Az egyik ufónak „álcázott” repülőgépük lezuhant Roswell közelében. A roncsokat és a bennük talált holttesteket pedig valahol vizsgálni kellett. Pont kapóra jött, hogy tanulmányozhassák egy kicsit a szovjet technológiát, illetve génsebészeti műremekeiket, lehetőleg pedig titkosan, hogy később a már elsajátított technikákkal új projecteken dolgozhassanak. Kérdés, melyik a „jobb”: titkos génsebészeti beavatkozások vagy űrlények.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások