Közösség

Kapcsolj ki!

8663

2007 óta március utolsó szombatján egy órára kialszanak a fények, és egy órát ajándékozunk a Földnek. A Sydney-ből indult önkéntes kezdeményezéshez évről évre egyre több város és szervezet csatlakozik, így mára a világ egyik legnagyobb megmozdulásává nőtte ki magát. Tavaly 135 ország 5251 települése vett részt az akcióban, és a világ tíz legnépesebb városa közül kilenc csatlakozott. 1551 közismert látványosság is sötétségbe borult, köztük olyan ikonikus építmények, mint a gízai piramisok, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota vagy a Colosseum. Mindez azt jelenti, hogy több mint egymilliárd ember kapcsolta le a villanyt egy órára. Idén március 31-én, 20.30-kor kezdődik a kollektív kikapcsolás, melyhez számos rendezvény és program is kapcsolódik. Talán a leglátványosabb attrakció az lesz, hogy egy nemzetközi űrállomás asztronautái fotón és videón rögzítik majd a magasból, ahogy egymás után elsötétülnek a bolygó különböző időzónáiba eső területek. A felvételek pedig megtekinthetőek lesznek az Európai Űrügynökség honlapján.

Környezettudatos vállalások

2011 óta az egyórányi önkéntes áramtalanítást egy másik felhívással is kiegészítik, melynek az a lényege, hogy tegyünk fogyasztáscsökkentő, környezetvédelmi fogadalmakat az év többi napjára is. A nemes kezdeményezéshez számos híresség is csatlakozott, hogy rajongóikat ilyen módon is környezettudatos cselekedetekre motiválják. Miranda Kerr például ingyen jógaórát tart, ha ötszáz ember feltölti vállalását a youtube-ra. A Greenpeace International vezérigazgatója, Kumi Naidoo zöldre festi tekintélyes szakállát, ha tízezren regisztrálnak a Föld Órája nemzetközi oldalán. De nemcsak a nemzetközi mezőnyben mozdultak meg a közszereplők, hazai vállalásokból sincs hiány. Acél Réka például vállalta, hogy körbebiciklizi a Balatont, ha Facebook ismerősei közül kétszázan regisztrálnak az esemény hazai honlapján, Fábián Juli pedig élő koncertet ad a Lánchíd tövében a lekapcsolás előtt, ha hatvan település csatlakozik a megmozduláshoz. Természetesen a WWF Magyarország sem maradhatott ki a buliból. A szervezet hazai igazgatója, Figeczky Gábor például saját készítésű tutajon hajózik le a Vaskapuig, ha megépül mellette a hallépcső. A szervezet munkatársai pedig arra tettek ígéretet, hogy kerékpáron tekernek el a Föld Órája magyar fővárosába, illetve videoblog formájában bemutatják a szervezet egy napját.

Fenntartható vállalatok

A cégeket is arra buzdítják, hogy tegyenek környezettudatos vállalásokat. „Az emberektől azt kérjük, hogy a mindennapjaikban tegyenek vállalható lépéseket a környezetünk védelméért. Hasonló gondolatot szeretnénk elültetni a vállalatoknál is, hisz ma már egy hosszú távon gondolkodó, felelős gazdasági szereplőnek törekednie kell arra, hogy működését fenntarthatóbbá tegye.” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója. Vállalások máris érkeztek szép számmal. A sort a hazai esemény fő támogatói nyitották. A Coca-Cola Magyarország munkatársai például annyiszor tíz kilométert tekernek biciklivel, ahány magyar település csatlakozik a kezdeményezéshez. Az Allianz Hungária Zrt. azt vállalta, hogy ha négyszáz cég és intézmény regisztrál a Föld Órája weblapján, a 2012-es év során munkatársaik megtisztítják a Tisza menti ártér egy részét a tájidegen növényzettől. A Magyar Telekom Csoport pedig azt ajánlotta fel, hogy 2015-ig 20 százalékkal csökkenti a szén-dioxid kibocsátást.

Főváros kerestetik!

Tavaly 72 magyar település regisztrált a Föld Órája hazai honlapján, így ezen felbuzdulva a szervezők meghirdették a Föld Órája Főváros versenyt. Ezt a megtisztelő címet az a település nyeri el és birtokolhatja egy éven keresztül, melynek lakosai közül arányaiban a legtöbben regisztrálnak az esemény kezdetéig. „Azt szeretnénk, hogy hazánkban is minél több település vegyen részt a globális mozgalomban. A WWF Föld Órája Főváros nyertese az egész ország előtt ékeskedhet a címmel, amely jelzi, hogy az ott élők valóban tesznek bolygónkért.” – mondta Figeczky Gábor.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások