Lélek

Egyre több a kiberözvegy

8646

Egyre több párkapcsolatban okoz problémát, hogy egyik fél – az esetek többségében a férfi – több időt és figyelmet szentel a különféle kütyüknek, mint a párjának, és ezzel komolyan veszélyezteti a kapcsolatot. Párterapeuták és válóperes ügyvédek is felfigyeltek már a jelenségre, és egyre gyakrabban használják a kiberözvegy kifejezést a helyzet áldozataira.

„Szívből gyűlölöm a videojátékokat. Miközben beszélek a férjemhez, ő próbál eljutni a következő szintre. Ez hihetetlenül frusztrál.” – mondja Emese, akinek állítása szerint játékfüggő a férje. Nincs egyedül a problémával, ugyanis a kiberözvegyek tetemes részéért a különféle számítógépes játékok a felelősek. Különösen a MMORPG-k veszélyesek ilyen szempontból, ugyanis egy olyan virtuális világot teremtenek, amibe könnyű belefeledkezni, ráadásul a társas vetületei sem elhanyagolhatók. Mindez komoly érzelmi bevonódást eredményez, és hosszú órákra a monitor elé szögezi az elszánt játékosokat.  A másik problémaforrást a közösségi oldalak jelentik, amik igen paradox helyzetet okoznak, hiszen egyfelől lehetővé teszik, hogy gyakorlatilag bárkivel a világon kapcsolatot teremtsünk gyorsan és egyszerűen, másfelől viszont gyakran épp a valós kapcsolatainktól szigetelnek el bennünket. Az érzelmi bevonódás itt is ugyanúgy megtörténik, mint az online szerepjátékok esetén, és a végeredmény is nagyjából ugyanaz a párkapcsolat szempontjából. Egyelőre még nem körözte le a két vezető kiber-válóokot az okostelefon, de ha a rohamos terjedését vesszük alapul, látható, hogy hamarosan elsőszámú válóokká lép elő. Erről Bea is tud mesélni, méghozzá egészen részletesen: „Tulajdonképpen magamnak köszönhetem, hiszen az egész probléma akkor kezdődött, amikor vettem neki egy okostelefont. Régóta vágyott már rá, és gondoltam, meglepem vele a harmincadik születésnapján. Amint kézbe vette, gyakorlatilag hozzánőtt, és egyre többet foglalkozott vele. Újabb és újabb alkalmazásokat töltött le, újabb funkciókat fedezett fel, és egyre gyakrabban éreztem azt, hogy a telefonja jobban érdekli, mint én. Kezdetben azt hittem, hogy idővel alábbhagy a lelkesedés, de inkább csak romlott a helyzet. Akkor szakadt el a cérna, amikor az évfordulónkon vacsorázni mentünk, és még az étteremben is a telefonjával volt elfoglalva. Akkor mondtam neki, hogy vagy elteszi és rám figyel, vagy engem többet nem lát.”

Nem nehéz belátni, hogy egy ilyen szenvedély igencsak próbára teszi a partner tűrőképességét, hiszen könnyen úgy érezheti, hogy kiütötte a nyeregből egy számítógép vagy okostelefon, és ha sokáig úgy érzi, hogy elhanyagolja emiatt a párja, akár kenyértörésre is sor kerülhet. „A válások 20-30 százalékánál kerül említésre ez a probléma.” – mondja a válóperes ügyvéd. „Olyan esettel elég ritkán találkozom, hogy kifejezetten emiatt válnának el a felek, inkább az jellemző, hogy a sok egyéb probléma mellett ez is jelen van. De előfordult már a praxisomban, hogy az online játékszenvedély vezetett váláshoz.”

A probléma súlyosnak tűnik, de egyáltalán nem megoldhatatlan, legalábbis a pszichológus ezt állítja. „Sokszor az a probléma, hogy az érintettek nem mérik fel, mennyire megbántják a párjukat a viselkedésükkel. Úgy érzik, semmi rossz nincs abban, ha leülnek egy kicsit játszani vagy a közösségi oldalakon élnek aktív életet, az okostelefon pedig különösen problémás ilyen szempontból, hiszen mindig kéznél van és rutinossá válik a mozdulat, amivel letöltjük az e-maileket vagy ellenőrizzük a Facebook fiókunkat. Az első lépés tehát mindig az, hogy a partner jelezze a helyzettel kapcsolatos érzéseit, lehetőleg nem vádlón és minősítve, hanem E/1. személyben. Sok esetben már ez is elég a változáshoz.” – mondja. Persze, sokszor már függőségről beszélhetünk, így előfordul, hogy a figyelmeztetés ellenére sem látja be a problémát az érintett, de az is gyakori, hogy belátja ugyan, de képtelen felhagyni a szenvedélyével. „Ilyen esetekben gyakran egy ördögi kör alakul ki. A partner jelzi az elégedetlenségét, konfliktusok alakulnak ki, ami elől a játékba vagy egyéb függőségbe menekül a személy, egyre több időt tölt vele, ami egyre több konfliktust generál. Az ilyen személyiségekre egyébként is sokszor jellemző, hogy nehézséget okoz számukra szembenézni a problémáikkal és valamilyen függőségbe menekülnek előlük.” Ha súlyos függőségről van szó, érdemes pszichológushoz fordulni, enyhébb esetben házi eszközökkel is jó eredményeket lehet elérni. Jó megoldás lehet megállapodni az időkeretekben. Online játék vagy közösségi oldal esetén ki lehet jelölni egy időintervallumot, amikor hódolhat a szenvedélyének az illető, és ezt szigorúan betartatni. Okostelefon esetén is ki lehet jelölni a kereteket. Meg lehet például állapodni, hogy a hálószobába nem hozhatja be vagy este 7 után kikapcsolja.

Érdemes az okokra is figyelmet fordítani, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy miért alakult ki ez a viselkedés. „Ahogy már említettem, jellemző vonás, hogy a problémák elől menekülnek valamilyen függőségbe. Ilyenkor hasznos lehet arról beszélgetni, hogy melyek ezek a problémák, és közösen megoldást találni rájuk. Az is gyakran előfordul, hogy a kapcsolatból hiányzik valami, amit ezzel pótol az illető. Ezt is érdemes őszintén megbeszélni, és ha lehet, változtatni rajta.”

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások