Étel+Ital

Tavaszi pezsdülés

8638

Most, hogy a tavasz már kezdi megmutatni magát, testünk jelzi, hogy ideje felhagyni a téli üzemmóddal és alkalmazkodni az új évszakhoz. Egyre kevésbé fűlik a fogunk a nehéz, tápláló, fűszeres ételekhez, amik a zimankóban a túlélést szolgálták, most inkább harsogóan friss zöldségekre és könnyű fogásokra vágyunk. Ilyen helyzetben jó megoldás lehet egy zöldségleves, amit aktuális állapotunknak és igényeinknek megfelelően variálhatunk. Lehet gazdag és tápláló, de lehet könnyed és laza, fűszerezhetjük egzotikusan, de építhetjük a koncepciót a zöldségek természetes ízére is, végtelen számú lehetőség áll előttünk.

Hirdetés

A tejszínes-tárkonyos verzió finom átmenet a télből a tavaszba. Gazdag, tápláló, selymes leve még a fagyokat idézi, a tárkony és a citrom azonban már a tavaszi napsugárral rokon.

Tejszínes-tárkonyos zöldségleves

Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, 2 szem burgonya, 1 kis csokor friss petrezselyem, zöldségleveskocka, fehérbors, só, 2 citromkarika, tárkony (őrölt), 1 dl főzőtejszín.

Elkészítés: A vöröshagymát felaprítjuk, és kevés olajon megfuttatjuk. A sárgarépát és a burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk, és a zöldborsóval együtt a hagymához adjuk. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a zöldségleveskockát, a petrezselymet és puhára főzzük. Hozzáadjuk a tárkonyt és a tejszínt, majd beletesszük a 2 citromkarikát. Még egyszer felfőzzük és beleszórjuk a fehérborsot. Forrón tálaljuk.

Forrás: Mindmegette

 

A mesés keletből vihetünk egy csipetnyit a tányérunkra, ha némi curryvel vadítjuk meg egyébként hagyományos zöldséglevesünket.

Zöldségleves curryvel

Hozzávalók: 2 l csirke alaplé, 3 répa, 2 petrezselyemgyökér, 1 karalábé, 1 zellergumó, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 kaliforniai paprika fele, 3 kisebb babérlevél, 2-3 szem egész feketebors, 10 dkg spagetti, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg kukorica, só, kevés curry por, petrezselyemzöld díszítésnek.

Elkészítés: Csirkecsontból vagy kockából alaplevet készítünk. Ezt egy nagyobb edényben készítsük el, amiben a többi hozzávalót is majd bele tudjuk tenni. A zöldségeket hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Beletesszük az alaplébe és befűszerezzük. Amikor már kezd puhulni a zöldség, hozzáadjuk a spagettit. Ezzel még megfőzzük. Tálalásnál petrezselyemzölddel megszórjuk.

Forrás: No Salty

 

A műfaj klasszikusa a minestrone, amit számtalan variációban készítenek a derék itáliaiak. A firenzei kifejezetten erőteljes és gazdag, de azért a mediterrán fílinget is magában rejti.

Minestrone firenzei módra

Hozzávalók: 10 dkg halványítózeller-szár, 1 fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 zöldpaprika, 4 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 10 dkg burgonya, 1 fej káposzta, 10 dkg hámozott, előfőzött konzerv paradicsom, 10 dkg előfőzött nagy szemű fehérbab, 10 dkg cukkini, 4 evőkanál olaj, 1,5 dl víz vagy erőleves, só, bors, bazsalikom, tálaláshoz parmezán.

Elkészítés: A felaprított hagymát, fokhagymát, felkarikázott pórét és zellerszárat az olajon 5 percig üvegesre pároljuk, és egy picit megsózzuk. Ezután hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kockára vágott burgonyát, káposztát, konzerv paradicsomot és a babot. A levest felöntjük vízzel vagy erőlevessel, egy kicsit megsózzuk, borsozzuk. A levest készre főzzük 20-25 perc alatt. Az utolsó 10 percre hozzáadjuk a cukkinit is. A levest bazsalikommal fűszerezhetjük ízlés szerint, valamint tálaláskor reszelt parmezánnal szórhatjuk meg a tetejét.

Forrás: Ízletes

 

Itt már masszív egzotikumról beszélhetünk, ínyenceknek kötelező műsorszám, de a hagyományosabb ízlelőbimbókkal megáldottaknak is tartogat pozitív élményt, azt garantáljuk.

Thai kókusztejes zöldségleves recept

Hozzávalók 4-6 főre: 700 ml zöldség vagy szárnyas alaplé, 400 ml kókusztej, 5-7 dkg nád kockacukor (ízlés dolga), 1 lime leve (citromfűvel is készíthető), kb. 6 cm hosszú gyömbér, 1 ek. halszósz,  2 kisebb chili paprika, fél szál póré, 5 dkg kisebb gomba, 1 nagy marék ceruzabab, 1 nagy marék brokkoli rózsa, 1 nagyobb sárgarépa, 1/3 csokor friss koriander levél, só, 100 g üvegtészta.

Elkészítés: Tegyük egy lábosba a folyadékokat. Adjuk hozzá a hámozott, szeletelt gyömbért, a lime levét, a chilit apró darabokra vágva, a cukrot, a halszószt. A chili magjait érdemes kivágni, hacsak nem szeretjük pokolian erősen az ételeket. Forraljuk fel. Közben tisztítsuk meg a zöldségeket. A répát vágjuk julienne-re, azaz gyufaszál vékonyra. Ezt tegyük először a levesbe. A gombát nagyobb darabokra, a pórét karikára. Tegyünk minden zöldséget a levesbe, majd közepes hőfokon 10 percig főzzük. Végül húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá az üvegtésztát. Fedjük le, és hagyjuk kb. 10 percet, hogy a tészta megszívja magát. A széttépett friss koriander leveleket csak legvégül adjuk a leveshez.

Forrás: Rita konyhája

Hirdetés
Hirdetés
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
márc
15
Adriana írta:
A leves a képen elég undorítónak néz ki. Részemről még mindig inkább marhapörkölt.
15:08
2
márc
27
rubikkocka írta:
Mi ez a takony a képen?! oO
13:43
Felhasználónév:
Jelszó:
Hirdetés
Hirdetés