Lélek

A férfi a szemének hisz, a nő az emlékezetének

8632

Fáradt közhely már, hogy a férfiak és a nők egészen másképp élik meg a szerelmet. Most azonban tárgyi bizonyítékot is találtak az erre szakosodott tudós elmék: bebizonyították ugyanis, hogy egészen más agyterületek aktiválódnak a két nem koponyájában, amikor szerelmesek.

Maga a vizsgálat roppant szórakoztató volt, ugyanis a kutatók begyűjtöttek háromezer őrülten szerelmes egyetemistát, és arra kérték őket, hogy nézegessék rajongásuk tárgyát egy fotón, miközben ők EEG felvételeket készítenek az agyukról. A felvételek elemzése során nyilvánvalóvá vált, hogy egészen másképpen működik a hölgyek és az urak agya ilyen szituációban. A nőknél az emlékezéshez, az érzelemhez és a figyelemhez társított agyterület, a gyönyörközpont, valamint a gondolati képek alkotásában és felidézésében részt vevő terület lépett működésbe. A férfiaknál viszont a vizuális kéreg, a képfeldolgozó területek, illetve a nemi izgalom központja mutatott aktivitást. Érdekes különbség volt az is, hogy a nőknél több agyterület aktiválódott kevésbé intenzíven, férfiaknál viszont épp fordítva: kevesebb agyterület lépett akcióba, viszont azok nagyon intenzíven.

Mindebből azt a következtetést vonták le a kutatók, hogy a férfiak alapvetően a szemüknek hisznek, ha szerelmesek, vagyis vizuális eszközökkel becsülik fel a nőket, ez azonban elválaszthatatlanul összekapcsolódik a szexualitással. Nőknél más a helyzet, náluk ugyanis az emlékezet játszik domináns szerepet ebben a folyamatban: azt értékelik, hogy a férfi megfelelő partner-e.

Ugyanez a kutatócsoport egy másik izgalmas vizsgálatot is végzett hasonló eszközökkel: ebben a körben erotikus fotókat mutattak a részvevőknek, miközben az agyműködésüket vizsgálták. A felvételek alapján megállapították, hogy a szerelmes agy és a begerjedt agy egészen másképp működik. Utóbbi esetben az éhséghez és szomjúsághoz hasonló ingereket szabályozó terület, valamint a nemi izgalom központja lépett akcióba.

Az eredmények egyrészt alátámasztották az évezredes megfigyeléseket, miszerint a két nem képviselői egészen mást értenek szerelem alatt. Ugyanakkor meg is nyugodhatunk, hiszen az is bebizonyosodott, hogy hiába vannak alapvető különbségek, valamiképpen mégiscsak működik a dolog, és egészen más minőségű érzésről van szó, mint a puszta szexuális vágy.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások