Lélek

Az ellentétek vonzzák egymást?

8630

Az ellentétek vonzzák egymást, tartja a mondás, és valóban: tucatjával találunk olyan hollywoodi filmeket, melyek alátámasztják ezt a tézist, és a világirodalom is tele van olyan regényekkel, melyek látványosan illusztrálják ezt az elvet. Már-már kezdjük elhinni, hogy valóban így működnek a vonzalmak, de ha szétnézünk a való életben, viszonylag ritkán botlunk olyan párokba, akikről kapásból a tűz és víz jut eszünkbe, ráadásul ellenpólusként ott a zsák a foltját mondás is, hogy végképp összezavarjon minket.  Mi hát az igazság, már ha egyáltalán van ilyen?

Tény, hogy ösztönösen vonzódunk azokhoz az emberekhez, akik olyan tulajdonságokkal bírnak, amik belőlünk hiányoznak, hiszen úgy érezzük, hogy kiegészítjük egymást, és ketten együtt tökéletes egységet alkothatunk. Hogy mennyire így van ez, azt jól mutatja az a kutatás, melynek eredményei szerint a megkérdezettek 77 százaléka értett egyet azzal, hogy az ellentétek bizony vonzzák egymást egy kapcsolatban. Eléggé elterjedt ez a nézet, hiszen nemcsak a filmek és a regények propagálják, hanem sok társkereső oldal is ezt az alapelvet tette magáévá. Sokan azonban úgy vélik, hogy pusztán kulturális mítoszról van szó, ami a gyakorlatban egyáltalán nem működik. Számos kutatási eredmény is alátámasztja azt a nézetet, hogyha kapcsolatokról van szó, az ellentétek nemhogy nem vonzzák egymást, hanem éppenséggel taszítják. Nemcsak a párkapcsolatokban, hanem a barátságokban is igaz, hogy a hasonló jellemvonású és világnézetű emberek vonzzák egymást. Olyannyira így van ez, hogy a személyiségvonások hasonlósága nemcsak a kezdeti vonzalmat határozza meg, hanem jó eséllyel előre jelzi a kapcsolat tartósságát is. Több kísérlet is arra az eredményre jutott, hogy a lelkiismeretesség mértéke az a jellemvonás, ami leginkább befolyásolja a kapcsolatok a tartósságát és a felek elégedettségét. Komoly igazságtartalma van ezeknek az eredményeknek, hiszen nem nehéz belátni, hogy egy reménytelenül szétszórt, rendetlen ember és egy megszállott rendmániás kapcsolata aligha lesz tartós, kiegyensúlyozott pedig végképp nem. Nemcsak a személyiségünk terén fontos a hasonlót a hasonlóval elv, hanem a világnézet és az értékrend vonatkozásában is. Donn Byrne és munkatársai klasszikussá vált munkája bizonyítja, hogy minél hasonlóbb valakinek a világnézete a miénkhez, annál valószínűbb, hogy kedvelni fogjuk az illetőt. Olyannyira így van ez, hogy minél több dologban értünk egyet, annál jobban fogunk vonzódni egymáshoz, és a különböző nézeteket valló emberek nemhogy nem vonzzák egymást, hanem egyenesen  taszítják.

A helyzet azonban nem ennyire egyszerű, ugyanis néhány adat arra enged következtetni, hogy a hasonlóság mellett bizonyos különbségekre is szükség van, ugyanis ezek tartják életben a kapcsolatot. Ha ugyanis két teljesen egyforma ember kerül össze, akik mindig mindenben egyetértenek és a reakcióik is megegyeznek, bármennyire is stabil alapokon áll a kapcsolat, egy idő után szükségképpen állóvízzé válik. Azt azonban, hogy pontosan milyen jellegű és milyen mértékű különbségekről van szó, egyelőre nem tudjuk, a jövő brit tudósaira vár a feladat.

Mindezek ismeretében jogos a kérdés, hogy mégis mi táplálja az ellentétek vonzzák egymást mítoszát. Nos, a legkézenfekvőbb válasz, hogy a média, az irodalom és a filmművészet. Ha ugyanis hasonló emberek közötti kapcsolatok szövődését mutatnák be, arra bizony a kutya sem lenne kíváncsi. Két különböző karakterű, világnézetű és értékrendű ember kapcsolata sokkal jobb alapanyag, hiszen jelentősen több drámát, fordulatot és feszültséget tartalmaz, ráadásuk a hepiend alkalmával sokkal intenzívebb katarzist él át a közönség. Persze, fogékonyak is vagyunk erre, hiszen vágyunk egy olyan emberre, ami tökéletesen kiegészít minket, ezért könnyen azonosulunk az ilyen történetekkel. Az érem másik oldala viszont az, hogy ezek a kapcsolatok a gyakorlatban nem működnek.

Forrás: 50 pszichológiai tévhit

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások