Lélek

Vigyázat, pszichopaták a postaládádban!

8623

A pszichopatákkal egy korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk már, ám ismét aktuálissá vált a téma, ugyanis Karry Daynes törvényszéki pszichológus könyvében arra hívja fel a figyelmet, hogy az internet kitűnő vadászterületül szolgál számukra és sok szempontból megkönnyíti a dolgukat. Az online kommunikáció ugyanis sokkal nagyobb teret ad a félrevezetésnek, hiszen kommunikációs eszköztárunknak csak töredéke áll rendelkezésre, így jóval könnyebb másnak kiadni magunkat – a pszichopaták pedig élnek is ezzel a lehetőséggel.

A közvélekedéssel ellentétben a pszichopaták, vagyis antiszociális személyiségzavarban szenvedők nem elmebeteg sorozatgyilkosok vagy súlyos bűnözők, akiket kilométerekről ki lehet szúrni. Ilyen is van közöttük, de a többségük kifejezetten kedves és megnyerő, bárkinek könnyen a bizalmába férkőzik, majd saját céljai érdekében manipulálja.  Az antiszociális személyiségzavar komolyabb tudományos vizsgálata a negyvenes években kezdődött, majd 1991-ben született meg az a mérőeszköz, melynek segítségével megbízhatóan diagnosztizálni lehet. A PCLR listán egy átlagos, törvénytisztelő polgár mindössze 3-4 pontot ér el, egy sorozatgyilkos azonban a 30-40 pontos kategóriába kerül. A két szélsőség között azonban ott vannak a 20-25 pontos sávba esők, akik nem követnek el bűncselekményeket, viszont rendesen megkeserítik a környezetük életét. Elsősorban az ő felbukkanásukra lehet számítani az online térben, különösen a társkereső oldalakon és a közösségi médiában, hiszen itt csak néhány kattintásnyira vannak a potenciális áldozatoktól. Ha figyelembe vesszük, hogy a lakosság 1-3 százalékát érinti ez a személyiségzavar, akkor száz Facebook ismerősünk közül legalább egy pszichopata – legalábbis statisztikailag.

Maximálisan kihasználják az online tér nyújtotta lehetőségeket, ezért nem ritka, hogy tíz-húsz e-mail címmel és legalább ennyi online személyiséggel működnek a tökéletes megtévesztés érdekében. Mindezek ismeretében jogosan adódik a kérdés, hogy mégis hogyan lehet azonosítani őket. Nos, egyáltalán nem egyszerű a feladat, hiszen a manipuláció mestereiről van szó, Karry Daynes azonban azt javasolja, tegyünk fel magunknak néhány kérdést, ha úgy érezzük, újdonsült ismerősünkkel nem stimmel valami:

Amikor a gyerekkoráról beszél, mindig áldozatként vagy hősként festi le magát?

Amikor beszél, sokat gesztikulál a kezével mondanivalóját hangsúlyozva, különösen, amikor olyan dolgokról beszél, amikben érzelmileg érintett?

Gyakran lesz szerelmes aggasztó gyorsasággal és rendszerességgel, és mindig új meghódítanivaló személy után néz, főleg ha a partnere nem hajlandó állni a cehhet?

Mindig elköveti ugyanazt a hibát, újra és újra, nem tanulva a történtekből?

Lassan olvassa le mások arcáról az érzelmeket?

Amikor megismerted, nem érezted úgy, hogy többet árulsz el magadról, mint ő magáról?

Milyen érzésed támad vele kapcsolatban? Ha a közelében vagy, idegesnek, esetleg baleknak érzed magad?

Amikor hazugságon kapják, gyakran magyarázat vagy látható szégyenérzet nélkül lép tovább az ügyön?

Lelkesen fogad minden kockázatos tevékenységre való javaslatot - gyorshajtás, szex védekezés nélkül, extrém sportok, vagy mindet ezek közül?

Szokott-e apró, gyermekkorában elkövetett bűntettekkel hencegni?

Daynes úgy véli, hogy egy-két igenlő válasz esetén még nem lehet kijelenteni, hogy pszichopatával állunk szemben, ám ha a válaszok többségére igennel feleltünk, jó eséllyel pszichopatába botlottunk. Ilyenkor a legjobb, ha megszakítjuk vele a kapcsolatot. A konfrontáció és a segítő attitűd is hatástalan az ilyen emberek esetében, ugyanis teljesen hiányzik belőlük a belátás és az empátia, ezért egyrészt nem látják be, hogy viselkedésükkel ártanak másoknak, másrészt pedig azt, hogy személyiségzavaruk van. Esetükben a terápia is szinte teljesen hatástalan, így valóban az a legjobb, ha egyszerűen hátat fordítunk nekik, illetve felhívjuk az ismerőseink figyelmét a problémára, nehogy legközelebb ők essenek áldozatul nekik. Megkönnyíti a dolgunkat, hogyha észlelik, hogy többé már nem jár számukra előnnyel a kapcsolat, gyorsan új áldozat után néznek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások