Test

A szerelem kémiája

8614

Szerelembe esni jó – ez vitán felül áll. Ha eltekintünk a társas vetületektől, azt is kijelenthetjük, hogy jellegzetes lelki és fizikai tünetekkel jár ez az állapot, ami kifejezetten kellemes érzés. De pontosan mi is okozza ezeket a szimptómákat?

Szagold ki a szerelmet!

Mielőtt a konkrét viszonnyal foglalkoznánk, érdemes visszalépni egy szintet, ugyanis legalább annyira izgalmas az a kérdés is, hogy miért éppen azzal esünk szerelembe, akivel. Nos, a választásban rengeteg tényező játszik szerepet, de a szerelem kémiája szempontjából a legfontosabbak a feromonok – már ha egyáltalán léteznek. Vannak ugyanis olyan tudósok, akik szerint pusztán szerelmi mítoszról van szó.

Az biztos, hogy az emlősöknél léteznek és nagyon is jól működnek ezek a vegyületek, sőt még egy speciális szerv is található az orrukban, mely arra hivatott, hogy a feromonokat észlelje. Logikus lenne tehát azt feltételezni, hogy létezik emberi feromon is, és komoly szerepe van a románcok kialakulásában. Sokan próbálták bizonyítani a létét és még többen cáfolni, de olyanok is voltak (és vannak), akik eltekintettek az efféle tényektől, és egyszerűen anyagi hasznot reméltek a titokzatos kémiai anyagtól: többféle feromon parfüm van ugyanis forgalomban.

A megoldáshoz egyébként a Colorado Egyetem tudósai jutottak a legközelebb, ugyanis 1985-ben megtalálták az emberek orrában is a vomeonazális szervet, ami az emlősöknél a feromonok észleléséért felelős. Sokan azonban kételkednek az eredményekben, így a feromonok létét azóta sem sikerült megnyugtatóan tisztázni.

Szerelemhormonok

A kiábrándító tények igazából most következnek, hiszen amit mi földöntúli boldogságként és lila ködként élünk meg, megmagyarázható néhány hormon működésével, ráadásul az általuk okozott élettani hatások kísértetiesen hasonlítanak ahhoz, amit egyes könnyűdrogok tesznek velünk.

A jellegzetes tünetekért elsősorban a nemi hormonok, a tesztoszteron és az ösztrogén tehetők felelőssé, amik alapvető szerepet játszanak a szextettekben.  Persze, ha csak ennyiben maradna a dolog, kimerülne az ügy egy kis huncutkodásban, pedig az igazi boldogsághoz kötődés is kell: itt lép a képbe az oxitocin és a vazopresszin, amik arra késztetik az embert, hogy ne csak kívánja a kiszemeltet, hanem ragaszkodjon is hozzá, és minden szabad percét vele akarja tölteni.

Az i-re a pontot a dopamin, a noradrenalin és a szerotonin teszi fel, ugyanis ezek az anyagok végleg elveszik az eszünket. Olyan szerelemfröccsöt nyomnak az agyunkba, hogy nem tudunk enni, aludni és koncentrálni, zakatol a szívünk, izzad a tenyerünk és centikkel a föld felett lebegünk.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások