Test

Egyre több a vegán gyerek

8588

„A veganizmus nem egyszerűen egy szigorú vegetáriánus táplálkozás, hanem egy teljes filozófiai nézőpont. Gyakorlatias szemléletmód, egyszerűen megérthető és törekszik a legnagyobb lelki értékekre és a környezettel való harmóniára. Biztos vagyok benne, hogy a veganizmus a kulcsa az emberséges életvédő munkának.” – mondta Howard Lyman, a Nemzetközi Vegetáriánus Unió elnöke, és véleményével egyáltalán nincs egyedül. A veganizmus ugyanis egyre népszerűbb táplálkozási forma; celebek és hétköznapi halandók is lelkesen hirdetik, hogy semmiféle állati eredetű anyag nem szerepel az étrendjükben, és ettől remekül érzik magukat. Eddig rendben is van a dolog, hiszen felnőtt emberként maguk döntenek az étrendjükről. A nagy dilemma akkor következik, amikor családalapításra adják a fejüket. Sokan úgy határoznak, hogy a terhesség idejére visszatérnek a ’hagyományos’ táplálkozáshoz és a gyereküket sem a veganizmus elvei alapján táplálják, hanem meghagyják neki a döntés szabadságát. Mások viszont nem adják fel táplálkozási elveiket a terhesség és a gyereknevelés kedvéért sem, így már a fogantatás pillanatától a veganizmus jegyében fejlődik a csemetéjük. Afféle új trendként kell tekintenünk erre a jelenségre, és adódik a kérdés, hogy vajon felelőtlenségről vagy nagyon is egészségtudatos magatartásról van-e szó.

A veganizmus sokak számára radikális diétának tűnik, hiszen akik ezt az utat választják, száműznek minden állati eredetű táplálékot a tányérjukról, sőt lehetőség szerint az életük egyéb területeiről is. Nem fogyasztanak húst, tejet, tojást és méhészeti termékeket sem. Az igazán elkötelezett vegánok pedig kerülik a bőrből, szőrméből, gyapjúból, tollból, zselatinból és egyéb állati eredetű anyagokból készült tárgyak használatát is. Mindezeket növényi eredetű vagy szintetikus alternatívával helyettesítik. Táplálkozási szokásaik mögött az a filozófia húzódik meg, hogy az ember mindenevő faj ugyan, de az még nem jelenti azt, hogy amit képes feldolgozni a szervezete, az jó és egészséges is számára. A vegán elnevezés is ezt a szemléletet fejezi ki: a szó Elsie Shightley és Donald Watson találmánya és 1944-ből származik. Úgy érezték ugyanis, hogy az Egyesült Királyság Vegetáriánus Társaságának tagjaiként meg kell különböztetniük magukat a ’mezei vegetáriánusoktól’, akik állati eredetű eledeleket is magukhoz vesznek. Így született meg a vegan elnevezés, amit a vegetarian szó elejéből és végéből alkottak. Watson magyarázata szerint ugyanis a veganizmus a vegetarianizmussal kezdődik és eljut a logikus következtetésig.

Úgy tűnik, a tudomány igazolja a vegán életmód létjogosultságát, ugyanis több kutatás is kimutatta, hogy nincs egészségkárosító hatása, sőt körükben ritkábban fordul elő szívinfarktus, agyvérzés, magas vérnyomás, cukorbetegség és bizonyos rákfajták. Arra azonban figyelmeztetnek a táplálkozástudományi szakemberek, hogy ajánlatos odafigyelni a változatos tápanyagbevitelre, hiszen könnyen hiánybetegség alakulhat ki. Aztán gyorsan azt is hozzáteszik, hogy ez ugyanúgy megtörténhet mindenevőknél is, ha nem fordítanak kellő figyelmet a változatosságra. Erre hivatkoznak azok, akik úgy vélik, hogy terhesség alatt nem ártanak születendő gyereküknek a vegán a táplálkozással, sőt, egészségesebb babát hoznak így a világra. Így vélte az a nő is, aki úgy döntött, hogy a terhesség alatt sem hagy fel a vegán táplálkozással: „Én és a férjem is vegánok vagyunk, úgy döntöttünk, hogy felhagyunk az állati eredetű dolgok fogyasztásával egy növény alapú életforma kedvéért. Tartottunk tőle, hogy ez a döntés negatív hatással lesz a babánkra, ezért kikértem egy dietetikus véleményét. Megtudtam tőle, hogy a legtöbb esetben az embereknek korlátozott tudásuk van a vegán életmódról, ezért a kiegyensúlyozott táplálkozás helyett vannak, akik túlzásba viszik a protein bevitelt, másoknál pedig vitaminhiány lép fel, mert nem figyelnek oda a változatos táplálkozásra.”

Egy másik nő átmenetileg felfüggesztette vegán életmódját, de ma már bánja, hogy ezt az utat választotta: „Két éve döntöttem úgy, hogy vegán leszek, amikor láttam egy videót arról, hogy milyen kegyetlenül bánnak az újszülött borjúkkal némi extra profit reményében. A terhesség alatt felhagytam ezzel a fajta táplálkozással, de ma már bánom, hogy így döntöttem. A kislányom másfél éves volt, amikor elkezdtem bevezetni a vegán táplálkozásba. Odafigyelünk, hogy minden tápanyagot megkapjon, amire szüksége van a szervezetének, ezért nem vérszegény, hanem egy tökéletesen egészséges kisgyerek. Most mi döntöttünk erről, de azt is elhatároztuk, hogy nem erőltetjük a dolgot: ha ő felnőve úgy dönt, hogy máshogy szeretne táplálkozni, elfogadjuk.”

Persze sokan ellenszenvvel tekintenek az ilyen családokra, amit minden bizonnyal táplálnak az olyan szélsőséges esetek is, mint ami néhány éve Atlantában esett meg. Itt ugyanis egy 11 hónapos kisfiú halálát okozta szülei szélsőségesen vegán táplálkozása. A kisfiú olyan súlyos alultápláltsággal került kórházba, hogy már az orvosok sem tudták megmenteni az életét. A szülőket börtönbüntetésre ítélték, de ez ez már nem sokat javít a helyzeten. A történethez persze az is hozzátartozik, hogy ebben az esetben szó sem volt szakszerű vegán diétáról, ugyanis a szülők szójatejjel és alma lével táplálták a kicsit, ami finoman szólva is egyhangú menü. A vegán étrenddel kapcsolatban ugyanis azon az állásponton vannak a szakemberek, hogy gyerkek számára akár egészségesebb is lehet, mint a tej-, tojás- és húsalapú táplálkozás, ha kellő figyelmet fordítanak a megfelelő B12-vitamin bevitelre.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások