Étel+Ital

Jövendőmondás, drog és bejgli

8574

Termékenységvarázslás, esővarázslás, jövendőmondás, mámor és bejgli. Elsőre nehéz megállapítani, hogy mi a közös bennük, pedig nem olyan nehéz a megoldás: a közös a halmaz a mák. Tény, hogy világviszonylatban többen ismerik bódító hatását, mint magvainak gasztronómiai tulajdonságait, pedig ez utóbbi sem elhanyagolható, különösen, ha a magyar konyháról van szó.

A mák eredetét nem ismerjük pontosan, de őshazája valahol Afganisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán környékén lehetett. A mitológia és a történelmi dokumentumok tanúsága szerint évezredek óta termelik és használják, igaz, zömmel nem élelmezési célokra, hanem bódító hatása miatt, ami a zöld gubóban található sokféle alkaloidának köszönhető. Nem véletlen, hogy az asszírok az öröm növényének nevezték. A görög mitológia is megemlékezik róla. Eszerint a mák Démétér istennő szent növénye volt, ő ajándékozta meg vele az embereket. Egy másik felfogás szerint viszont Adonisz könnyeiből született, amikor elveszett szerelmét siratta.  Számos mítoszban szerepel bódítószerként, ami arra utal, hogy ezt a hatását már nagyon régóta ismerjük. Más kultúrákban termékenységvarázslásra, jövendőmondásra, ráolvasásra és esővarázslásra használták, afféle misztikus növényként tekintettek rá. Nálunk is régóta termesztik és használják, sajnos nemcsak ételek ízesítésére, hanem pedagógiai célokra is: sokáig ugyanis elterjedt gyakorlat volt, hogy a kisgyerekeket mákteával altatták, hogy édesanyjuk zavartalanul dolgozhasson a földeken.

Nemcsak a mámor eszközeként ismerték azonban, hanem gyógyhatását is kiaknázták.  I.e. 460-ban például Hippokratész megemlékezett arról, hogy a görögök és az egyiptomiak a zöld máktok levét gyógyszerként használták fájdalomcsillapításra, görcsoldásra, illetve köhögés ellen. Ugyanezeket a felhasználási módokat említi több középkori dokumentum is, széles körben alkalmazott ’gyógynövény’ volt tehát. És ha már szóba került a gyógyhatása, mindenképpen meg kell emlékezni Kabay Jánosról, ugyanis ő fedezte fel, hogy miként lehet kinyerni a gyógyszeripar számára fontos vegyületeket a mákból. Szabadalmát az egész világon használják mind a mai napig.

Modernkori felfedezés, hogy a mák kitűnő ellenszere a csontritkulásnak is, ugyanis olajának nagyon magas a foszfortartalma, ami elősegíti a kalcium hatékonyabb felszívódását. Épp ezért csontjaink épsége érdekében ajánlatos lenne hetente többször is mákos ételeket fogyasztani. Persze, hiába az egészségügyi előny, hedonisztikus szempontból nehezen kivitelezhető a dolog, épp ezért alternatív megoldásként bevethető a mákolaj is, amihez gyógynövény üzletekben lehet hozzájutni.

Magvait csekélyebb érdeklődés övezte, de azért már az ókortól kezdve kiaknázták kulináris előnyeit is. A görögök és rómaiak mézzel keverve fogyasztották, majd fokozatosan sütemények töltelékévé lépett elő, és mind a mai napig főleg ebben a formában fordul elő a tányérokon, különösen hazánkban, illetve az arab országokban. Aki tart a fogára ragadt mákszemektől, vagy egyszerűen csak szereti az ínyencségeket, mindenképpen próbálja ki a szentesi fehér mákot, melynek magvai fehérek és enyhe dió ízük van.

Ha töltelékben gondolkodunk, mindenképpen érdemes dúsítani valamivel, ami egyrészt gazdagítja az ízét, másrészt pedig kezelhető állagúvá teszi. Ez lehet alma, sütőtök, méz vagy lekvár, de összefőzhetjük tejjel vagy tejszínnel is. Érdemes a fűszerezés terén is továbblépni a porcukorral való elegyítés stációján, hiszen a mákban ennél sokkal több van. Remek párost alkot például meggyel, erdei gyümölcsökkel, citrommal, étcsokoládéval, vaníliával, vagy épp gyömbérrel. Ez utóbbira remek példa a gyömbéres körtével töltött mákos gombóc, ami valóságos ízorgiát eredményez.

Kétségtelen, hogy töltelékként használható a legjobban, de felhasználási területei nem merülnek ki ennyiben. Nem kell említeni az olyan klasszikusokat, mint a mákos tészta, nudli és a guba. Aki szeretne egy kicsit újítani, de nem szeretne elszakadni a hagyományoktól, kipróbálhatja a rakott mákos tésztát, illetve a mákos guba felfújtat. Tovább színesíthetjük kulináris palettánkat, ha tésztákat gazdagítunk mákkal. Akár egy egyszerű piskótát is feldobhatunk, ha mákot sütünk bele, de megfontolandó a mákos muffin elkészítése is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások