Közösség

Szegény-e vagy?

8543

Most megtudhatod! Kilencpontos teszt az EU által összeállítva, melyből kiderül: ki a szegény és ki nem. Kérdések és konklúzió még további kérdések.

Aki a napi robot után képes még a kései órákban is ébren maradni, annak néhanapján érdekes témákat boncolgató műsorokhoz is szerencséje lehet a kereskedelmi csatornák egyébként sokat bírált, valóságshow-szappanopera vonalon mozgó kínálata mellett. Ilyen többek között az RTL Klub kedden, általában 22 óra körül sugárzott Házon kívül című műsora is, mely a napi aktualitások, a politikai, gazdasági események emberközeli vetületét vizsgálja, nevesül hogy egy-egy hatályba lépő törvény vagy intézkedés a valóságban milyen hatással bír az átlag magyar polgár életére. (Olyasmivel foglalkozik tehát, amivel a honatyák aligha.)Legutóbbi, január 27-i adás ismét gyenge, sőt fájó pontra tapintott: szegény-e a magyar?
Létezik egy kérdőív, mely 9 kérdés segítségével ad választ a gyakran felmerülő kérdésre, ki számít valóban szegénynek. A kérdéssort az EU állította össze és alkalmazza a gyakorlatban is. Íme:

1. Tud-e egy 50 ezer Ft-os váratlan kiadást fedezni?
2. Megengedhet-e magának évi egyhetes üdülést?
3. Igaz-e, hogy nem kell takarékoskodnia a fűtéssel?
4. Jut-e kétnaponta húsétel az asztalára?
5. Igaz-e, hogy még sohasem került hátralékba a hiteltörlesztéssel vagy számlákkal?
6. Van-e telefonja?
7. Van-e színes TV-je?
8. Van-e kocsija?
9. Van-e mosógépe?


Ha a kérdésekből legalább négyre nemmel feleltél, magad is az EU által meghatározott szint alatt vagy, egy szóval: szegény.
Persze a kérdéseken végighaladva azonnal feltűnik, meglehetősen le van egyszerűsítve a probléma.
Megengedhetek-e magamnak évi egyhetes üdülést? Attól függ, hova és kivel megyek.
Jut-e kétnaponta hús az asztalra? Nem eszem húst minden második nap, egy nem létező szituációba kell beleképzelnem magam, hogy válaszolni tudjak.
Van-e telefonom? Van. A kérdés inkább az, tudom-e fizetni a számlát vagy – ahogy mostanában sok ismerősömnél tapasztalom – csak hívásfogadásra használom a készüléket.
Mosógép? Televízió? Ez azért érdekes, mert albérletben lakom, nincs saját tévém és mosógépem sem, és amíg saját lakásom nem lesz, addig szükségét sem érzem, hogy ezekből beszerezzek egyet, egy esetleges költözésnél csak megnehezítenék a dolgomat.
Autó? Szintén a telefonnál is jelentkező problémát veti fel.

Mindezek mellett sok következtetést levonhatunk a kérdéssorból. Készítői szerint a lényeg, hogy adott pillanatban, életünk aktuális szakaszában, de és ha nélkül: a válasz igen vagy nem? Ebben az esetben nem, nem, nem és nem. Mi is a társadalom szegényebbik felét gyarapítjuk. Mindeközben pedig nem is ez keserít el igazán, hanem a gondolat: ha az EU-ban hivatalosan is e kérdésekre adott válaszok mentén jutnak dűlőre a szegénységet illetően, akkor ismerve a magyar rögvalóságot, elég egyértelmű képet kaphatunk, összességében mennyire nem üti meg az életszínvonalunk az átlag uniós állampolgár életszínvonalát. Ez persze legtöbbünknek nem okoz meglepetést, ám a helyzet nemhogy javulni, inkább romlani látszik, ha pedig így van, akkor kilenc helyett csak egy kérdés maradt: meddig tart a lejtő?

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások