Lélek

Pár-beszéd

8540

A könnyű csevegéseket szereted vagy inkább fajsúlyos eszmecserékben utazol? Nagyon nem mindegy, ugyanis a boldogság és a beszélgetések minősége közvetlen kapcsolatban van egymással, és ezt már a tudósok is kimutatták. Persze, a népi bölcsesség rég megelőzte a tudományt és felfedezte ezt az összefüggést. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a közkeletű vélekedés, miszerint csak olyan emberrel szabad összeházasodni, akivel igazán jóízűeket tudunk beszélgetni, mert idős korunkra csak ez marad.

De lássuk a tudományos tényeket! A kutatást az arizonai egyetem tudósai jegyzik, és nemcsak az eredmények, hanem a módszer is megér egy misét: arra kérték ugyanis a résztvevőket, hogy négy napon keresztül viseljenek egy hangrögzítésre alkalmas kütyüt, amivel minden beszélgetésüket rögzítik. Az így nyert tengernyi hanganyagot aztán gondos elemzésnek vetették alá, ahogy a kutatás részvevőit is; egészen pontosan arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire boldogok. Ezután persze összevetették a beszélgetések típusát, mennyiségét és minden létező paraméterét a boldogság szintjével, és meg is állapították, hogy az üres fecsegés senkit sem tesz boldoggá, míg a tartalmas, mély beszélgetések közvetlen kapcsolatban vannak a boldogsággal. Persze, azt is megállapították, hogy naponta átlagosan közel 60 percet töltöttek a résztvevők különböző típusú verbális kommunikációval. A legfontosabb eredmény azonban az, hogy a boldog emberek kétszer több lényeges és tartalmas beszélgetést folytattak, mint boldogtalan társaik, akik inkább a felszínes csevegésre helyezték a kommunikációs hangsúlyt.


Önmagukban is izgalmasak ezek az eredmények, hiszen arra hívják fel a figyelmet, hogy a mindennapi mókuskerékben sokszor elfeledkezünk a minőségi kommunikációról, pedig nagyon nem kellene. Ha azonban összevetjük egy másik kutatás eredményeivel, igazán rémisztővé válik a helyzet. Eszerint ugyanis általános tendencia, hogy az idő múlásával a párok egyre kevesebbet beszélgetnek egymással. A hat éve együtt élő párok például naponta átlagosan tíz percet töltenek társalgással, és az sem nevezhető minőségi eszmecserének, hiszen jórészt a mindennapi élettel kapcsolatos teendők megvitatásában merül ki a párbeszéd, valódi véleménycserére és igazán elmélyült beszélgetésre nem kerül sor.  Innen pedig egyenes út vezet a páros magányig, ami ugyebár senkit sem tesz boldoggá.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások