Mi ez?

Küldd el magad melegebb éghajlatra! (X)

8538

Magyarországon, fekvéséből adódóan mind a négy évszak megtalálható. Miért tűnik mégis olyan hosszúnak a tél akkor is, ha az idei jóformán tavasz? Imádjuk a karácsonyt, a tél illatú teákat, a mézeskalácsot, ám legtöbben úgy vagyunk vele, hogy ünnepek után a hó és a jeges szél már csak a napsütötte sípályákon elviselhető. Január környékén egy átlagos magyar ellenállhatatlan vágyat érez a mediterrán hangulat, de minimum egy napos sípálya iránt.
Hogy miért vágyunk ilyenkor a toszkán nap alá vagy egy francia hütte-be, azaz egyszerűen csak el innen?

Nap, nap, nap

A legkeményebb téli napokon itthon már négy körül sötétedik, ami valljuk be őszintén, az átmulatott hétvége utáni késői keléssekkel számolva napi 4-5 óra természetes fényt jelent. Bármennyi orbáncfű teát bevedelhetünk, ami bizonyíthatóan kedélyjavító hatású, a narancsszínben tűző Napot mégsem pótolhatja semmi.

Pasik

Valószínűleg mindannyiunk baráti körében van minimum egy olyan lány, aki megrögzötten a külföldi pasikra esküszik. Minden pénteken ott ül a Szimplakertben, hogy felszedjen egy olasz cipőkereskedőt, aki majd elveszi feleségül, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. A megoldás ennél jóval racionálisabb. Külföldön mi is lazábbak vagyunk. Persze az olaszok, spanyolok gyönyörűek és temperamentumosak, de külhonban bennünk sincs az a görcs, amivel itthon a hosszú, kudarcos évek után állunk egy kialakulóban levő párkapcsolathoz. Ha itthon leszólít minket valaki a buszmegállóban, nézünk rá nagy kerek szemekkel, ez mégis mit akar, de ha ugyanez egy sífelvonóra várva történik a hófödte hegycsúcsok közt, az eset máris romantikus színezetet kap.

Kaják, piacok

Az egyik legfelemelőbb dolog, ha külföldön jár az ember, hogy kipróbálhatja a helyi specialitásokat. Barcelonában mindenki halat eszik hallal, a frissen facsart gyümölcslevet és szeletelt kókuszdiót reggelizik, ami a helyi piacról származik. Firenzében kimegyünk a piacra és válogatunk a jobbnál jobb olívakülönlegességekből, szárított paradicsomokból és minőségi, finom sajtokból. Mindent megkóstolhatunk, mindenbe belemárthatjuk az ujjainkat, ez nem illetlenség, hanem elvárás.

Növényzet, építészet, miliő!

Hiába zöldell a fenyő, ha mi a változatosság gyönyörködtet alapon a fáról szeretnénk enni a narancsot és egy pálmafát akarunk átölelni. Hiába impozáns a Mátyás-templom, ha a kis, színes zsalus házak látványára vágyunk. Hiába imádjuk a helyet, ahol élünk, ha egyszerűen csak változatosság kell és kész.

És mi a megoldás?

Engedjük el a görcseinket! Képzeljük el, hogy külföldön vagyunk, és nézzük meg a várost egy turista szemével. Csatlakozzunk egy budapesti free walking túrához vagy lakjunk akármilyen kis faluban, gyönyörködjünk úgy az otthonkás Rózsi néniben, mintha a világörökség része lenne. Amúgy is lehet, hogy pont a mi kertünk végében csapódik be kedvenc, épp Budapesten forgató filmszínészünk helikoptere, akit orvosi segítség híján nekünk kell majd mesterséges lélegeztetésben részesíteni.

Menjünk át napraforgó üzemmódba! Bizony néha télen is kisüt a Nap, ilyenkor ne szégyelljünk odébb araszolni pár méterrel. Tartsuk az arcunk a Napba, és csukott szemeinken keresztül nyeljük le a napi D-vitamin szükségletünket!

Filmezés kajálással egybekötve! Csináljunk egy csajos Napsütötte Toscana néző estét! Ha összedobjuk a pénzt, akkor olcsóbban tudunk beszerezni a Culinarisban kapható olívabogyókból, fűszerezett fokhagymákból és különleges sajtokból. Az estére fessük a körmünket narancssárgára! Olcsó trükk, de mégis segít, leginkább azért, mert a narancssárga a városi legenda szerint energetizáló hatással bír. Hacsak nem vagyunk depressziós, életunt darkmetal hívő vénkisasszonyok, garantáltan átragad ránk a mediterrán életérzés!

Végül, de nem utolsósorban UTAZNI KELL, MUSZÁJ! De tényleg! Kijelenthetjük, hogy nincs rá pénz, de ha fontossági sorrendet állítunk, és eggyel kevesebb ruhát veszünk, illetve egy bulit kihagyunk minden őszi és téli hónapban, máris megspóroltunk egy olaszországi hétvégére vagy egy sí útra valót, ami ugyan nem Jamaica, de garantáltan feltölt annyira, hogy pár hétig biztos kevésbé idegesít majd minket a főnökünk.

Mint említettük, nem kell milliomosnak lenni, hogy eljuthass Toscanába, ráadásul akár kedvezményesen is utazhatsz. Hol? ITT!

Kapcsolódó cikkek: