Lélek

A pasik a nedveset szeretik, a csajok a hosszút

8526

Nagyjából ez az alapigazság fogalmazható meg, legalábbis, ha csókról van szó. Egészen biztosan állíthatjuk mindezt, hiszen statisztikai adatokon alapul a megállapítás. Ezúttal nem a brit tudósok keze van a dologban, hanem az amerikaiaké, ám az ilyen nemzetiségi kérdések mit sem változtatnak a lényegen: az erősebbik nem képviselői szerint akkor jó egy csók, ha a résztvevők nem fukarkodnak a testnedvekkel, a gyengébbik nem meg úgy van vele, hogy az a legideálisabb, ha jó sokáig tapadnak össze az ajkak. Úgy véljük, a két koncepció közös halmaza igen tekintélyes, a két nem békés egymás mellett élése tehát biztosítva van – legalábbis nem a csókolózás technikai vetületein fog múlni a dolog.

Persze, alapigazság az is, hogy nem is tudós az, amelyik nem próbálja értelmezni az eredményeit, így ezúttal sem marad el a hepiend, megtudjuk, hogy miért szeretünk mi épp így csókolózni. Nők esetén a csókolózás annak az eszköze, hogy köteléket építsenek ki a partnerükkel, illetve ha friss a kapcsolat, akkor azt igyekeznek kipuhatolni ilyen módon, hogy számíthatnak-e hosszú távú elköteleződésre vagy kalandról van szó. Nem nehéz belátni, hogy mindezekhez idő kell. Csendesen jegyezzük meg, hogy azért kifejezetten kellemes érzés hosszú percekig kedvesünk karjaiban időzni, de nyilván ez is valami evolúciós huncutság lehet. A férfiak viszont egészen mást igyekeznek kipuhatolni egy-egy csókcsata alkalmával, konkrétan azt, hogy van-e esély egyéb testnedvek cseréjére is. A pasik bujasági együtthatóját ismerve teljesen érthető és elfogadható mindez, ám arra nem nyújt magyarázatot, hogy miért nem preferálják a szikkadtabb ajkakat. Nos, ha hinni lehet a tudós elmék magyarázatának, az urak rendkívül cselesek: nemcsak tájékozódnak, hanem tesznek is a folytatásért, ugyanis igyekeznek minél több tesztoszteront juttatni partnerük testébe, ez a hormon pedig köztudottan vágyfokozó hatású. Mivel a férfiak nyála tekintélyes mennyiséget tartalmaz belőle, mindent megtesznek, hogy növeljék az esélyeiket. Alátámasztja ezt a teóriát az is, hogy a vizsgálatban résztvevő ezer személy közül a férfiak többsége úgy nyilatkozott, hogy a csók egyértelműen kapcsolódik a szexhez, míg a nők többsége nem feltétlenül látott ilyen összefüggést.


A megfelelő technika tehát stratégiai fontosságú, ám azt sem szeretnénk elhallgatni előletek, hogy romantikus tényezők is előkerültek a kutatás során. A résztvevők szignifikáns többsége ugyanis úgy nyilatkozott, hogy fabatkát sem ér a kifogástalan technika, ha nem valósul meg a lelkek találkozása egy csók során. Ettől lesz ugyanis igazán borzongató az egész. Ezenkívül nemre való tekintet nélkül a megkérdezettek többsége úgy nyilatkozott, hogy a csókolózás fontos és rendkívül intim interakció. Ugyanígy mindkét nem képviselői elismerték, hogy a csókból komoly információkat is nyernek arra vonatkozóan, hogy mennyire illenek össze partnerükkel. Nem állítjuk, hogy ezen múlik egy kapcsolat, de a beszámolókból arra lehet következtetni, hogy fontos állomást jelent: attól függően, hogy milyen élményt nyújtott a csók, jobban vagy kevésbé vonzódnak a kiszemelt partnerhez.
Van tehát tétje a dolognak, de szerencsére az ösztönök még a 21. században is remekül működnek, úgyhogy az a legjobb, ha rájuk bízzuk magunkat – ilyen téren legalábbis.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások