Test

Így szokj le a nassolásról

8500

Sokan küzdenek azzal a problémával, hogy öntudatlanul is nassolnak tévénézés, mozi látogatás, vagy épp tanulás közben. Olyannyira berögzült ez a szokás, hogy ezeket a tevékenységeket el sem tudják képzelni rágcsálás nélkül, ezért képtelenek megszabadulni az egészségtelen szokástól. David Neal, a Dél-Kaliforniai Egyetem pszichológusa most egyszerű, ám annál nagyszerűbb megoldással állt elő: egyenek a nem domináns kezükkel.

Abból indult ugyanis ki, hogy az agyunk összekapcsol bizonyos helyzeteket azokkal az ételekkel, amiket az adott helyzetben rendszeresen fogyasztunk, és ez arra késztet minket, hogy amíg abban a helyzetben vagyunk, az adott ételt fogyasszuk. Például a moziban pattogatott kukoricát ropogtatunk, mióta az eszünket tudjuk. Épp ezért, amint belépünk a moziba, megkívánjuk a pattogatott kukoricát és kényelmetlenül érezzük magunkat, ha úgy ülünk be a filmre, hogy nincs a kezünk ügyében egy kis ropogtatnivaló. De ha változtatunk a helyzeten, akár minimálisan is, máris kevésbé érezzük szükségét, hogy megszokott ételünket fogyasszuk.

Elgondolását egy kísérlettel is alátámasztotta. Először is összevadásztak 98 olyan vizsgálati személyt, akik rendszeresen járnak moziba és filmnézés közben pattogatott kukoricát fogyasztanak. Első körben két csoportra osztották őket: az egyik csoport friss, illatos, ínycsiklandó kukoricát kapott, a másik pedig, hát szottyadtat. Ezután valamennyien beültek megnézni egy filmet, majd a film végeztével megmérték a kukoricafogyasztásukat. Nyilván senki sem fog meglepődni azon, hogy győzött a megszokás, és minőségtől függetlenül mindkét csoport ugyanannyi nassot vett magához.

Második körben szintén filmet néztek a delikvensek, most azonban az egyik csoport tagjait arra kérték, hogy a domináns kezükkel egyenek, míg a másik csoportnak a nem domináns kezét kellett használnia. És lássatok csodát, a nem domináns csoport kevesebbet nassolt.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások