Lélek

Boldog, békés karácsonyt?!

8499

A karácsony nemcsak a szeretet és a megbékélés ünnepe, hanem komoly stresszforrás is. Legjobban talán a válóperes ügyvédek tudják ezt, ugyanis ők minden évben felkészülten várják az új ügyfelek január eleji rohamát. A válási statisztikák is megerősítik a szakemberek szubjektív tapasztalatát: az ünnepek utáni időszakban látványosan megemelkednek a válások. Vajon miért ekkor borul ki a bili és megelőzhető-e a karácsonyi kataklizma?

Ha az okokat kutatjuk, mindenképpen meg kell említeni az ünnepi készülődéssel járó fáradtságot, az ilyen tájt megnövekedett kiadásokat, a kellemetlen rokonok látogatását, különösen, ami az anyóst és apóst illeti, illetve a szokásos év végi számvetést. A válságnak köszönhetően mindez fokozódik, hiszen sok pár küzd anyagi gondokkal a hétköznapokban is, karácsony időszakában azonban mindez még fájdalmasabban jelenik meg, ami tovább bonyolítja az amúgy is stresszes szituációt.

Jellemző, hogy rendszerint a nők borítják a már említett bilit, ami érthető is, hiszen rajtuk általában nagyobb a nyomás az ünnepi időszakban. A legfőbb stresszforrást azok az elvárások jelentik, amik soha nem teljesülnek be. Többnyire abból adódik a probléma, hogy szinte teljesen magukra maradnak a karácsonyi teendőkkel, és hiába reménykednek abban, hogy a párjuk besegít, ez rendszerint nem következik be. „A kommunikáció kritikus lehet ebben a helyzetben: már az ünnepi készülődés előtt tisztázni kell az elvárásokat, és semmiképp nem közben vagy utána.” – tanácsolja a párkapcsolati szakértő.

A pénz szintén komoly stresszforrás ebben az időszakban, amire a válság adta még szűkebb mozgástér csak rátesz egy lapáttal. Az ilyentájt jellemző többletkiadások és az esetleges adósságok sokszor odáig fokozzák az alapjáraton is feszült helyzetet, hogy a felek január elején már nyitás előtt ott toporognak a válóperes ügyvéd irodája előtt.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy mindezek eltörpülnek a kellemetlen rokonok okozta stressz mellett.  Az év egyéb szakaiban csendben és távol megbúvó anyósok, apósok és egyéb atyafiak ilyenkor tömegesen bukkannak elő, hogy tovább terheljék az amúgy is megtépázott idegrendszert. Hogy mennyire így van ez, jól példázza, hogy óvatos kérdésünkre rémtörténetek egész áradata került elő, többnyire az anyós főszereplésével. Az egyik megkérdezett például arról számolt be, hogy az anyósa minden évben náluk tölti a karácsonyt, ami önmagában nem is lenne akkora baj, viszont magával viszi a macskáját is annak ellenére, hogy menye erősen allergiás a macskaszőrre. Egy másik családban is elmérgesedett a helyzet: „Az anyósom özvegy és passzív agresszív. Állandóan burkoltan becsmérlő megjegyzéseket tesz a főztömre és a lakás állapotára. Nem akarok nyíltan összeveszni vele, főleg nem karácsonykor, ezért vagy eltűröm, vagy a férjemet próbálom rávenni, hogy beszéljen vele, elvégre az ő anyja. Ő azonban soha nem áll ki mellettem, arra hivatkozik, hogy nem akarja felizgatni. Idén ultimátumot adtam neki: vagy kiáll mellettem vagy elhagyom.” – meséli egy kétgyermekes anyuka.

A probléma tehát ismert, de még mindig aktuális a kérdés, hogy miként lehet elejét venni a krízisnek. A párkapcsolati szakértő néhány egyszerű módszert ajánl, melyek betartásával elkerülhető a karácsonyi kataklizma.

Tisztázzátok az elvárásokat!

Még az ünnepek előtt fogalmazzátok meg az elvárásaitokat, beszéljétek meg a teendőket és osszátok fel egymás között, hogy ki mit vállal. Így csapatként tudtok működni, ami sokkal hatékonyabb, ráadásul elkerülhető, hogy az egyik fél úgy érezze, az ő vállát nyomja az egész ünnepi készülődés. A kapcsolatnak mindenképpen jót tesz egy ilyen felállás.

Kezeljétek a rokonokat!

Diplomáciai okokból sokszor nem lehet kivitelezni, hogy egyszerűen kihagyjátok a találkozást, ezért az a legcélravezetőbb, ha már az ünnep előtt megegyeztek, hogy kivel mennyi időt fogtok tölteni és miként kezelitek az esetleges bosszantó szokásaikat.  A mellébeszélés ebben az esetben nem sokat ér, érdemes őszintén megbeszélni, ha nehezen fogadjátok el a másik rokonainak bizonyos szokásait. Ítélkezés nélkül, higgadtan lehet közölni a kifogásokat, majd közösen megoldást találni.

Készítsetek költségvetést!

Bármilyen okosan gazdálkodtok is, a karácsony mindenképpen többletkiadásokkal jár. Épp ezért érdemes még az elején átgondolni, hogy mit kell beszereznetek, ez alapján készíteni egy költségvetést és tartani magatokat hozzá. Így kevesebbet költötök, mintha ad hoc vásárolnátok, ráadásul tervezhetőek lesznek kiadások, így az anyagiak kevesebb stresszt okoznak majd. Ha szűkös a keret, érdemes úgy csoportosítani a kiadásokat, hogy novemberre és decemberre oszoljanak el a beszerzések, de az is jó megoldás, ha a karácsony előtti hónapokban félretesztek egy-egy kisebb összeget, így kevésbé érzitek meg, mintha decemberre időzítenétek mindent.

Tegyétek pikánssá!

Félholtan beájulva a fa alá az erotika az utolsó dolog, ami az ember eszébe jut, ennek ellenére ezt a faktort sem érdemes figyelmen kívül hagyni az ünnepek alatt. Ha nem is vad orgiában gondolkodtok, érdemes néhány forró ajándékkal meglepni a másikat. Ha túl szégyenlősek vagytok, akkor a családi ünneplés utáni afterparti keretein belül. A legjobb, ha azonnal ki is próbáljátok, hiszen néhány izgalmas élmény jelentősen csökkenti a stresszt és a vendégszobában megbúvó anyós sem tűnik olyan rémségesnek. Persze, ha az energiaszintetek nem engedi ezt meg, akkor kezeljétek úgy, mint fényt az alagút végén, és január elején ne a válóperes ügyvédnél kopogtassatok, hanem a hálószoba ajtaján.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások