Lélek

Ki a legjobb szerető?

8450

Nagyjából sejtjük, hogy sok mindentől függ, hogy ki mennyire képes boldoggá tenni partnerét az ágyban. De hogy pontosan mitől is függ ez a képesség (már ha egyáltalán nevezhetjük annak), az nagyjából azóta vita tárgya, amióta szexuális kultúráról beszélhetünk. Vannak, akik ösztönösen jó szeretők, másokat a rutin és az évek tettek lepedőakrobatává, olyanok is vannak, akikből az érzelmek hozzák ki a maximumot, és persze léteznek olyanok, akik igyekeznek ugyan, de laikusok maradnak életük végéig. Ebből nagyjából sejthető, hogy a velünk született adottságokból, a tapasztalatból és a kapcsolat minőségéből áll össze az a bizonyos szerető-faktor. Ennél többet azonban nem igen tudunk róla. Legalábbis eddig így volt, most azonban egy amerikai kutatócsoport egy lépéssel közelebb jutott a megoldáshoz.

Őket leginkább a pszichés tényezők izgatták, vagyis az, hogy a különböző személyiségvonások milyen kapcsolatban állnak a szexuális élet minőségével. Összesen három faktort vizsgáltak: az önbecsülést, az önállóságot és az empátiát. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy a közhiedelemmel ellentétben a marcona macsók bizony gyengén állnak sz-faktor tekintetében, és az empatikus pasik a gyönyör forrásai. A kutatók ugyanis azt találták, hogy az empatikus férfiak, akik jól kommunikálnak és képesek megértően meghallgatni párjukat, sokkal nagyobb valószínűséggel juttatják el őt a csúcsra, mint azok, akik híján vannak ezeknek a képességeknek. Úgy találták, hogy kétirányú folyamat zajlik ilyenkor: minél empatikusabb egy férfi, annál nyitottabb partnere igényeire az ágyban (is), ami nélkülözhetetlen a minőségi együttléthez. Ugyanakkor minél inkább érzi ezt a fajta nyitottságot és érzékenységet egy nő, annál jobban rá tud hangolódni a partnerére és az együttlétre, ami ugyancsak emeli az együtt átélt örömök színvonalát.

Érdekes módon a másik két vizsgált tulajdonság nők esetében bizonyult alapvető örömforrásnak. Esetükben ugyanis az önbecsülés és az önállóság érzése volt kapcsolatban a szexuális élet minőségével. Nem annyira meglepő ez az eredmény, hiszen, ha jobban belegondolunk, egy önmagát kevésre tartó, dependens nő nem igazán tudja megélni azt a fajta jó értelemben vett gátlástalanságot, ami a jó szexhez nélkülözhetetlen, hogy a csábításról már ne is beszéljünk.

Az sz-faktor megfejtése egyelőre még várat magára, már ha egyáltalán lehetséges és érdemes megfejteni. Könnyen lehet ugyanis, hogy ez is azon dolgok közé tartozik, amiket jobb egyszerűen csak megtapasztalni, a tudomány pedig csak a felszínét képes érinteni. Bárhogy is van, az biztosan nem árt, ha a pasik fejlesztik az empátiájukat, a csajok pedig az önbecsülésre és az önállóságra fókuszálnak, és mindeközben szeretik egymást.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások