Étel+Ital

A szerelem gyümölcse

8434

Fogyasztói társadalom és kiterjedt kereskedelmi kapcsolatok ide vagy oda, minden országban vannak alapértelmezett gyümölcsök és olyanok, amik nem őshonosak, de olyannyira beépültek a mindennapjainkba, hogy gyakorlatilag annak tekintjük őket. És van egy viszonylag szűk csoport, melynek tagjai hiába vigyorognak a polcokon már jó ideje, valahogy nem sikerül megbarátkozni velük és az egzotikumoknak kijáró távolságtartással kezeljük őket. Tapasztalataim szerint a gránátalma tipikusan ilyen. Hogy az lehet-e az oka ennek a bizalmatlanságnak, hogy fura magvait kissé macerás kipiszkálni a héjból, esetleg az, hogy ezeket a fura és egyébként is fanyar ízű magvakat kell elfogyasztani, netán az, hogy kifröccsenő leve eltávolíthatatlan vörös foltot hagy a világosabb ruhákon, nem tudom. Annyi bizonyos, hogy hazánkban kevés rajongója van ennek a gyümölcsnek, annak ellenére, hogy termőterületein jelentős respekt övezi emberemlékezet óta.

Olyannyira így van ez, hogy a gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség jelképe. A görögök például odáig mennek, hogy hitük szerint a tengerből kilépő Aphroditénak a lába nyomán gránátalma sarjad, épp ezért az ókori görögök legfontosabb afrodiziákumát tisztelhetjük benne. Ezeknek a képzettársításoknak minden bizonnyal az az alapja, hogy rengeteg mag fejlődik ebben a különleges termésben, egyes források szerint pontosan 613 darab. Neve is erre utal, ugyanis a latin granae szóból ered, ami magot jelent. Emellett minden bizonnyal az is közrejátszott ebben a nagy tiszteletben, hogy kellemesen fanyar íze kitűnő frissítő, és olyan értékes anyagokat tartalmaz, amik komoly szerepet játszanak az egészségmegőrzésben, de több betegség legyőzésében is hasznos segítséget nyújtanak. Itt azonban nem merülnek ki a hatásai, ugyanis a mai napig használják szépítőszerként, illatszerek alapanyagaként, levéből festéket és tintát állítanak elő, Indiában pedig megszárított magvaiból készül a savanykás ízű fűszer, az anardana.

Ha már szóba kerültek gyógyhatásai, érdemes részletesen is kitérni erre, hiszen sokan nem is sejtik, hogy mennyi mindenre jó a gránátalma. A gyümölcsök közül neki van a legerősebb antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása, így eredményesen vethető be szív- és keringési rendellenességek esetén, valamint rák és gyulladásos megbetegedések kezelésében, de a legnagyobb hatásfokkal a megelőzésben alkalmazható. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz polifenolokat, amik lassítják az öregedést, illetve védik az idegrendszert. A cukorbetegség megelőzésében is nagy szerepe lehet, ugyanis hatóanyagai korlátozzák a cukor felszívódását a belekben. Kismamáknak ajánlatos felhörpinteni egy-egy pohárkával a gránátalma gyönyörű, bordó levéből, ugyanis egy amerikai kutatás eredményei szerint 60 százalékkal csökkenti az újszülötteknél kialakuló oxigénhiányos agysérülések kockázatát, emellett számos betegség megelőzhető a fogyasztásával idegrendszert védő hatásának köszönhetően. Jótékony hatásait a szépségipar is kiaknázza, ugyanis kivonata erősíti a bőrszövetet és aktiválja a sejtregenerációt, illetve gyulladáscsökkentő hatású. Érzéki illatát sem hagyják parlagon heverni, gyakori összetevője különféle illatszereknek.

Kulináris fronton legalább ilyen sokoldalúnak számít, bár vannak, akiket meghátrálásra kényszerít a bonyolultnak tűnő procedúra, melynek végeredményeként hozzájuthatnak az áhított beltartalomhoz. Tény, hogy egy banánt vagy egy epret jóval egyszerűbben magunkhoz vehetünk, de ez nem lehet ok arra, hogy bármi is lemondjon a gránátalma élvezetéről. Többféle megoldást is létezik. Van, aki arra esküszik, hogy keresztben kell felvágni, van, aki arra, hogy hosszában, sőt olyan is van, aki cikkekre vágva varázsolja ki a magvakat a fehér, párnás héj mélyedéseiből. Nigella pedig, aki köztudottan az egyszerű és célravezető megoldások híve, sodrófával mér néhány jól irányzott ütést a szerencsétlen gyümölcsre, aki ezután ellenállás nélkül rendelkezésére bocsátja féltve őrzött magvait. Ugyanígy vannak véleménykülönbségek az alkalmas eszköz tekintetében is: egyesek a kiskanalat tartják a legcélravezetőbbnek, mások a kést, és olyan innovatív elmék is vannak, akik karalábévájóval esnek neki. Nekem a keresztben elvágós, kiskanállal kipiszkálós kombó bizonyult a leghatékonyabbnak, de az eljárás mindenkinek a vérmérsékletére van bízva.

Ha már hozzájutottunk a magvakhoz, többféle módon felhasználhatjuk. A legegyszerűbb megoldás, ha felfaljuk nyersen vagy kipréseljük a levét és elkortyolgatjuk. Aki kedveli a kellemesen fanyar, üdítő ízeket, mindenképpen próbálja ki. Ha mégsem vetjük rá magunkat rögtön, a gyümölcshúst és a levet is használhatjuk vad- és szárnyas ételek pikánsabbá tételére, különösen kacsahússal alkot verhetetlen várost. Gyárthatunk belőle szószokat, de gyümölcssalátákban és zöldsalátákban is igazi főnyereménynek bizonyul. Készülhet belőle fagylalt, likőr, lekvár, bor és ecet. Pezsgővel keverve igazi dögös italt kapunk. A Közel-Keleten a gyümölcshúsból készült szirupot savanyúsághoz adják, a Karib térségben pedig szirupot készítenek belőle és koktélok alapanyagául szolgál.

Bár elsőre vadul hangzik, nyugodtan összeboronálhatjuk dióval is, ugyanis meglepően harmonikus lesz a végeredmény. Ugyanez a helyzet, ha sütőtökkel házasítjuk: a tök kellemesen édeskés, lágy íze remekül harmonizál a savanykás gránátalmával. Főleg desszert fronton érdemes ezzel a párosítással próbálkozni; készülhet belőle könnyed és sikkes krém, illetve illatos pite is, amit megelégedéssel majszolhatunk hideg téli estéken.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
nov
24
ismeretlen írta:
"Annyi bizonyos, hogy hazánkban kevés rajongója van ennek a gyümölcsnek"
én gránátalma fan vagyok :) mint minden reinkarnálódott gyümölcslégy :DD
08:23
2
nov
24
trillarom írta:
Én is nagyon szeretem. Emlékszem mikor először kóstoltam teljesen oda voltam az addig ismeretlen íztől:)
Olykor már túlérett vagy még éretlen darabokba futok pl. a tescoban. Az bosszantó.
09:50
3
nov
24
indala írta:
csatlakozom, én is fan vagyok, bár egyszerre nem bírok megenni egy egészet:))
09:56
4
nov
24
ismeretlen írta:
Lám csak, a ,,globalizációnak" is van valami haszna...itthun is lehet kapni gránátalmátot.
18:39
5
nov
24
ismeretlen írta:
Egyébként tényleg nem rossz.
18:40
6
nov
24
Vermilion írta:
Én szerintem ehetetlen. Na, nem az íze miatt, hanem mert akkorák a magok benne, hogy nincs is rajta semmi gyümölcshús. Ezt, hogy kell enni? Én lerágcsáltam valahogy a magokról a húst, de hát az, úgy a nagy semmivel volt egyenlő... :/
19:06
7
nov
24
trillarom válaszaVermilion írására:
A magokat is simán meg lehet enni. Nekem úgy esik a legjobban, ha kikapargatom egy tálba az összes kis bogyót és kb. mint egy tál sósmogyit elmajszolgatom dvdzés közben.
20:15
8
nov
24
laluna írta:
Enni még nem ettem,valahogy nem vonz a sok mag miatt,de a gránátalmás tusfürdőt imádom.
20:19
9
nov
24
Vermilion válaszatrillarom írására:
És nem keserű a magja, mint mondjuk a szőlőnek? Azt is rágom, de csak épp annyira, nehogy a magjára ráharapjak.
23:29
10
nov
25
LadyGray válaszaVermilion írására:
Nem keserű a magja.:)
08:58
11
nov
25
LadyGray írta:
Hah, mindig álmodozom róla, de éppen tegnap dobtam ki egy 3/4 darabot, valahogy magában nekem nem az igazi, viszont mindent imádok aminek a részese..:)
09:00
12
nov
25
ismeretlen válaszaVermilion írására:
én a szőlőmagot is összerágom, ráadásul tudatosan :)
11:31
13
nov
25
Lunabunny válaszaVermilion írására:
Dzsízösz! A gránátalmának a magjait kell megenni, nem a gyümölcshúsát.
15:25
14
nov
27
Koka írta:
Pontosan egy hete ettem életemben először gránátalmát.Először sokkoltak a magok, de aztán rájöttem h is kell enni. Bár a konyha enyhén piros pöttyös lett a kikaparás miat.. Viszont finom volt!! Barátnőmék 100%-os gránátalma levet szoktak venni, szerinte az is isteni.
17:18
15
nov
28
Vermilion válasza írására:
Uh, pedig az olyan keserű :)
11:58
16
nov
28
Vermilion válaszaLunabunny írására:
Most már ezt is tudom, nem vagyok egy gránátalma szakértő, én a pomelot szeretem, ha már egzotikus :)
11:58
17
nov
28
ismeretlen válaszaVermilion írására:
kétségkívül az, de a szőlő édes húsával keveredve már észre sem vehető, és szétrágott állapotban nem szalad át az emésztőrendszeren, így a szervezet felszívhatja belőle a sok értékes anyagot!
egy szó mint száz... bátran ajánlom! :)
12:41
18
nov
28
Vermilion válasza írására:
Én azt hittem, hogy ha nem rágom szét, akkor is megemészti a gyomrom és fel tudnak később szívódni belőle a tápanyagok. Így is túl sokszor haraptam rá a magra, még ha óriási édes szőlőszemben is, de borzasztó az íze, inkább citromba harapok :D
17:02
19
nov
28
ismeretlen válaszaVermilion írására:
:)
látod, a citromba viszont én nem tudok beleharapni, olyan szavanyúúú, hogy égnek áll tőle a hajam! :D
19:44
20
nov
29
Lunabunny válasza írására:
Dehogynem halad át. :D A többi igaz.
08:53
21
nov
29
Lunabunny válaszaLunabunny írására:
Ja, félreolvastam. Korán van még. Előző komi tárgytalan. :D
08:54
22
nov
29
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
azé'ám Nyúszómuszó! :)
10:25
23
nov
29
Lunabunny válasza írására:
Hát jóvanna, a legjobbakkal is megesik. :P :D
12:52
24
nov
29
zorkaborka írta:
Van egy kisebb koromban kialakult távolságtartás a magoktól bennem. Na ,hogy mitől,azt nem tudom. De nézem ezeket a képeket és a hideg ráz. A paradicsommal is így vagyok..

Tusfürdőm nekem is volt, szerettem.
17:33
25
nov
29
ismeretlen írta:
Elkezdem és nem tudom abbahagyni. Addig eszem, amíg van :D isteni. (és egy pohár pezsgő alján meg gyönyörű látvány és nagyon finom :))) )
23:53
26
nov
29
ismeretlen válasza írására:
Nááááággyon jót tesz a bőrnek! Tesztelve, bizonyítva stb. Ezért tesznek egy csomó krémbe szőlőmagkivonatot. Mondjuk szerintem hatásosabb, belsőleg alkalmazni, a szőlőből. :D
23:55
27
nov
29
ismeretlen válaszazorkaborka írására:
Utálom, ha beleragadnak a fogamba :SSS kis pici mocskok. De a gránétalmának elég puha a magja, könnyen elrágható, nem oylan, mint mondjuk a málnának vagy szőlőnek vagy ribizlinek.
23:56
28
nov
30
ismeretlen válaszazorkaborka írására:
Cicus, Neked majd összeturmixolom tejecskével :)
06:18
29
nov
30
ismeretlen válasza írására:
amúgy nálam most a naspolya a sláger... Csopakon folyton nyomkodom őket a fán, a dércsípés miatt megpuhultakat keresgélve... és annyira finomak! :)
06:34
30
dec
14
ismeretlen írta:
Imádom a gránátalmát. Korábban nem is ismertem, de az egyik barátnőm megetette velem egyet és azóta nem tudok leállni róla.
09:07
31
dec
23
ismeretlen írta:
Egy gond van csak vele. Nem lehet abbahgyni :)
09:01
32
dec
23
ismeretlen válasza írására:
Naspolyakrémlevest már ettél? Úúúúúúúúúúú... na, az az isteni!! magában annyira nem szeretem, de leves formájában abbahagyhatatlan.
13:35
33
dec
23
ismeretlen válasza írására:
azt még nem... de most, hogy mondod, ki fogom próbálni :)
19:47