Divat

Véres sztorik

8419

Egy független olasz parfümcég különös ötletet valósított meg: néhány hónapja piacra dobta a Blood Concept névre hallgató, négy darabból álló sorozatát. A dolog hírértéke abban van, hogy a sorozat darabjait a vércsoportok ihlették, és ha hinni lehet a reklámoknak, a szokatlan koncepciónak köszönhetően brutális csáberővel bírnak ezek az uniszex illatok.

Köztudott, hogy a különféle vércsoportok az evolúció különböző pontjain alakultak ki, így fontos információkat hordoznak. Ennek megfelelően a Blood Concept darabjai ezeket a korszakokat idézik. A 0 a legősibb vércsoport, így a hozzákapcsolódó illat is erős és zsigeri, mely a föld mélyét idézi, és primitív érzékiséget hordoz. Az A fás és fűszeres, a természettel való szimbiotikus kapcsolatot jeleníti meg, hiszen ez a vércsoport akkor alakult ki, amikor az emberek már letelepedtek és földműveléssel, illetve állattenyésztéssel foglalkoztak. A B illat nomád és eklektikus, üzenete, hogy egy bátor utazó felfedezi az ismeretlent. Nem véletlen, hiszen ez a vércsoport a nomád állattartáshoz kötődik. Az AB a legfiatalabb vércsoport, épp ezért a hozzá kapcsolódó illat is individualista, korlátlan és fantáziadús.

Persze, kíváncsiak voltunk, hogy a potenciális felhasználók mennyire vevők egy ilyen koncepcióra. „Szerintem csak marketingfogás, hogy drágábban el tudják adni a parfümöt. Én nem használnám.” – mondja egy szkeptikus, O vércsoporttal büszkélkedő alany. Egy B-s már kevésbé kételkedik, de azért nem érzi úgy, hogy fejvesztve rohannia kellene beszerezni a hozzá illő véres illatot: „Azt hiszem, nem vennék, hiszen attól, hogy passzol a vércsoportomhoz, nem biztos, hogy tetszene az illat. De a leírás alapján talált, mert az ilyen illatokat szeretem.” AB-s alanyunk egészen gyakorlatiasan közelítette meg a problémát: „Csak azért, mert passzol a vércsoportomhoz, biztos, hogy nem venném meg. Először megszagolnám, és ha tényleg jó az illata, akkor használnám. De ha mondjuk, egy másik vércsoport illata jönne be, akkor simán magamra fújnám azt.” A-s alanyunk bizonyult a legbevállalósabbnak: „Lehet benne valami, ahogy a vércsoport diétában is. A leírás alapján tetszik az illat, egyébként is a fás, fűszeres parfümöket szeretem. Szívesen kipróbálnám, kíváncsi vagyok a hatására.”

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások