Közösség

Neked hány barátod van?

8405

Oviban és alsóban még számon tartottuk, aztán valahogy elmúlt. De tényleg: hány nevet sorolnál fel, ha megkérdeznék, hogy hány ember van, akivel tényleg közvetlen viszonyban vagy, akivel megoszthatsz bármit, vagy legalábbis vevők vagytok arra, hogy komolyabban elmélyüljetek egymás lelkivilágában anélkül, hogy közvetlen érdeketek fűződne hozzá? Szokás emlegetni, hogy a Facebook és úgy általában a webkettő mennyire megváltoztatta az ember társasági szokásait – és gyakran magát a társaságát is -, hogy manapság már nem ritka az ötszáz, vagy ezer „barát”, miközben az ember elme csak nagyjából százötven ismerőst képes nyilvántartani.

Egy nagyobb, kétezer felnőttet bevonó kutatásból most kiderült egy meglepő adat: az embernek átlagosan kettő (!) barátja van. Azaz ennyi embert érez magához igazán közel az átlag. Az igazán érdekes ebben az, hogy Facebook ide vagy oda, ez az adat csökkent: huszonöt éve még három barátja volt az embereknek. A kutatók egyébként korábban sem gondolták, hogy a közösségi oldalaknak és általában a globalizált, felgyorsult és elképesztően kicsire zsugorodott világnak hála hirtelen több barátja lesz az embereknek, sőt: 2006-ban még úgy tippelték, hogy a pár évtizeddel korábbihoz képest háromszorosára nőtt a szociálisan izoláltak száma; azokról van szó, akiknek egy barátjuk sincs, akik senkit nem engednek közel magukhoz, vagy senkijük sincs, akit közel engedhetnének.

Ez utóbbi szerencsére nem jött be: az új kutatás szerint az izoláltak száma ugyanannyi, azaz nem érvényesült az internet elidegenítő hatása. (A tesztet az interneten végezték, netközeli felhasználókról van tehát szó.) A kétezer felnőtt fele egy nevet, ötöde kettőt, harmada pedig több mint kettőt jelölt meg, így jött ki az átlagos 2,09 személy. Csupán négy százalék válaszolta, hogy egy közeli barátja sincs. Érdekes, hogy az utóbbiak kétharmada azért nem beszélget nagyokat senkivel, mert egyszerűen nincs semmi, amit meg akarnának osztani, és csupán egyharmaduk állította, hogy lenne mit, de nincs kivel. Az izoláltak között egyébként alig akad nő és diplomás személy.

A kevesebb barát nem azt jelenti, hogy elzárkózunk a társaságtól – mondta a kutatás egyik vezetője. Inkább arról van szó, hogy ismerőseink kisebb körét nyilvánítjuk igazi barátnak, míg korábban „elnézőbbek” voltak a megkérdezettek, tágabb volt a barát fogalma. Az viszont igaz, hogy kevesebb személlyel vitatunk és osztunk meg fontos dolgokat, mint elődeink, azaz óvatosabbak vagyunk. Ez viszont nem tesz jót: stresszesebbek vagyunk, arról nem is beszélve, hogy kevesebb tippet, támogatást kapunk problémáink megoldására.

A kutatás még egy fontos kérdést feszegetett. Arra kérte a válaszadókat, adják meg, hogy az általuk listázott igaz barátok milyen támogatást nyújtanának nekik, ha szükségük lenne rájuk: társaság, jelentős anyagi támogatás vagy egyéb szívesség, például az, hogy szükség esetén náluk kanapézhassanak egy darabig. Az eredmény nem túl vidám: úgy tűnik, egyáltalán nem voltak biztosak benne, hogy az egy-két szál igazi barátjuk készen áll, hogy tettekkel is segítsen. Akiknek csak egy barátjuk van (tehát a válaszadók fele), azok között feltűnően sokan voltak olyanok, akik azt válaszolták: a felsoroltak közül egyikre sem számíthatnak. Nem is a társas kapcsolatok beszűküléséről van szó, hanem inkább szociális elszegényedésről – summázott a kutató.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások