Test

Életveszélyes szépségszalonok

8404

Ellazulsz, megszépülsz, kipletykálod magad – nagyjából ilyen elvárásokkal lépsz be egy szépségszalonba, és rendszerint eszedbe sem jut, hogy akár életveszélyes fertőzéseket is összeszedhetsz egy-egy kezelés során. Pedig ennek a veszélye is fennáll, legalábbis erre figyelmeztet a brit Egészségvédelmi Hivatal nemrég közzétett figyelmeztetése.

Hogy mennyire így van ez, azt jól szemlélteti a szépségszalon stroke szindrómának nevezett jelenség. A kacifántos elnevezés arra utal, hogy a kényelmetlen hajmosótálcáknak köszönhetően szélsőséges esetben akár vérrög is keletkezhet az agyban. Persze, csak az esetek elenyésző részében vannak ilyen súlyos következményei a hajmosásnak, a többségnek ’csak’ a nyaka fájdul meg, esetleg szédül vagy elzsibbad a természetellenes fejtartásnak köszönhetően. Szintén problémát okozhat a hajkefe, hiszen a legtöbb szalonban ugyanazt használják minden vendégnél, így előfordulhat, hogy fejtetűvel térünk haza. A brit egészségügyi szakemberek azt ajánlják, hogy aki biztosra akar menni, vigye magával a saját hajkeféjét. Még ennél is kellemetlenebb következményei lehetnek, ha a fodrász véletlenül megsérti a bőrünket az ollójával, ugyanis rendszerint nem fertőtleníti az eszközöket minden vendég után, így fennáll a Hepatitis C kockázata. „A Hepatitis-C egy igen ellenálló vírus, amely hosszú ideig képes a testen kívül is életben maradni. Miután megkaptuk, gyakran akár évtizedekig is tünetmentesek maradhatunk, ám ezalatt is nő a májzsugor és a májdaganat kialakulásának kockázata. Rendkívül fertőző, és nem szűrik rutinszerűen” – nyilatkozta Mike Comins, a Brit Kozmetikai Orvosok Szövetségének elnöke.

A kozmetikusnál sem árt résen lenni, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy liverpooli ügyvédi iroda a gyantázás közben elszenvedett égési sérülésekre specializálódott. Kétségtelenül jól végzik a dolgukat, hiszen egyik ügyfelük 4500 font kártérítést kapott egy szépségszalontól egy félresikerült gyantázás miatt. A fazongyanta további veszélyeket rejt magában az egészségvédők szerint: ha többeknél is ugyanazt a gyantát használják, akár MRSA-vírussal is gazdagabb lehet a beavatkozás alanya.

A mostanság divatos halas lábfürdővel is ajánlatos óvatosnak lenni, ugyanis ha nem megfelelőek a higiénés körülmények, akkor akár Hepatitist vagy HIV-vírust is terjeszthetnek a szorgos vízi állatok. A manikűr és a pedikűr egyéb kellemetlenségeket is rejt, ha nem szakszerűen végzik. A nem fertőtlenített eszközök ugyanolyan problémákat okozhatnak, mint a fodrásznál, illetve gyulladásokat, kiütéseket idézhetnek elő. A manikűrösnél használt UV-lámpa pedig akár bőrrák okozója is lehet. Dr. Nick Lowe bőrgyógyász szerint hiába alacsony ilyenkor a káros sugarak mennyisége, ennyi is elég a bőr károsodásához és gyorsabb öregedéséhez.

Természetesen ezek a kellemetlenségek csak ritkán fordulnak elő, de érdemes alaposan körülnézni a szépségszalonban, mielőtt egy-egy szépségipari beavatkozásnak vetnénk alá magunkat, így biztosan elkerülhetjük az egészségtelen következményeket.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások