Lélek

Multikulti szerelem

8397

Vannak, akik eleve ódzkodnak attól, hogy egy külföldivel szűrjék össze a levet, a többség azonban a multikulturális szemlélet jegyében nyitottan áll ehhez a lehetőséghez, amit jól szemléltet, hogy egyre szaporodnak a vegyes párosok.  Rendjén is van ez, ám a nyelvi, kulturális és sok esetben vallási különbségek gyakran állítják komoly próbatétel elé a kapcsolatot. Persze, kellő elszántsággal és türelemmel ezek a problémák is megoldhatók, és a felek hosszú, boldog éveket tölthetnek együtt. Íme a párkapcsolati tanácsadó intelmei.

Elfogadás

Amikor szerelembe esünk valakivel, szeretünk figyelmen kívül hagyni minden különbséget és teljes mértékben azonosulni vágyunk tárgyával, ami teljesen normális. Egy idő után azonban szembesülünk a különbségekkel, ha akarjuk, ha nem. Akkor is így van ez, ha nem két különböző nemzethez tartozunk. Nemzetközi kapcsolat esetén azonban ezek a különbségek még inkább felerősödnek. A párkapcsolati tanácsadó szerint ahhoz, hogy egy kapcsolat működjön, fel kell ismerni, hogy mindenki alapvetően különbözik egymástól. „Mindenkinek más a kapcsolati hálója, a környezete, a neveltetése és a hatások, amik érték. Épp ezért, mielőtt találkozunk a partnerünkkel, ezeknek köszönhetően eleve két különböző személyiséggé formálódtunk. Az első lépés, hogy fenntartások és a változtatás szándéka nélkül elfogadjuk a partnerünket.” – mondja.

Kommunikáció

Ha olyan valakivel esünk szerelembe, aki egy másik kultúrában szocializálódott, az újabb réteggel gazdagítja az eleve adott különbségeket, és ezt lehetetlen hosszútávon figyelmen kívül hagyni. Ahhoz, hogy egy kapcsolat épüljön és fejlődjön, időre van szükség, olyan időre, amit a kapcsolatra fordítunk, és ennek a legfontosabb eszköze a folyamatos kommunikáció: őszintén megosztjuk a gondolatainkat, és hagyjuk, hogy a másik megértsen minket ezáltal. Multikulti szerelmeknél sokszor nehezítik a kommunikációt a nyelvi különbségek is: az egyik fél rendszerint nem az anyanyelvét használja ezekben a kapcsolatokban, de az is gyakori, hogy egy közvetítő nyelven kommunikálnak egymással. Ez gyakran félreértésekhez, kifejezésbeli problémákhoz vezet, így ilyen esetekben még nagyobb hangsúlyt kap a kommunikáció.

Persze, hiába a gondolatok megosztása, sokszor előfordul nézeteltérés, ettől azonban nem szabad megijedni: természetes dolog, ami a különbözőségből adódik. Ilyen esetekben nem jó megoldás a probléma szőnyeg alá söprése, hiszen bármennyire is igyekszünk, előbb-utóbb úgyis előbukkan. Célravezetőbb szembenézni vele. Vállald fel a véleményed, legyen szó kultúráról, vallásról, a számodra fontos értékekről az elveidről vagy bármiről. És ugyanígy hallgasd meg a párod véleményét. Nem kell ugyanúgy gondolkodnotok, de fontos, hogy képesek legyetek elfogadni egymás nézőpontját kritika és ítélkezés nélkül.

Ismerd fel és tiszteld a különbségeket!

A különbségeket úgy lehet a legjobban elfogadni, ha természetesnek veszitek és a közös életetek részévé teszitek. Nem akadályként kell rájuk tekinteni, hanem felismerni és tisztelni azokat. Legyetek részesei egymás kapcsolati hálójának, osszátok meg egymással az életeteket, vezessétek be a másikat a saját világotokba és hagyjátok, hogy testközelből megtapasztalja, milyen is az. Ismerjétek meg a másik számára fontos embereket, szokásokat, tradíciókat. Itt szintén fontos a kommunikáció: beszélgessetek őszintén a benyomásaitokról, arról, ha valamit furcsának, érthetetlennek találtok, de azt is nagyon fontos kifejezni, ha jónak, izgalmasnak, vagy épp lenyűgözőnek találtok valamit a másik kultúrájában. Ha így tesztek, idővel kialakul egy közös szokásrendszer, ami mindkét kultúrából táplálkozik, és természetessé válik ez az életstílus.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások