Szépség

Ismered a bőrtípusodat?

8398

A bőrtípusok meglétét, azok általános kezelését ma már sok bőrgyógyász és kozmetológus megkérdőjelezi, nem is beszélve a bio-életmód híveiről. Antal Vali, akivel interjút is olvashattatok a Cotcoton azt állította, hogy szerinte senkinek sincsen bőrtípusa, a felszíni problémákért - mint hiperérzékenyság, akne-, csakis az életmódunkat, a táplálkozásunkat és a mentális, lelki egészségünket okolhatjuk. Hasonló álláspontra helyezkednek az Ilcsi-kozmetikusok. Elképzelésük már sokkal szimpatikusabb a hagyományos, száraz-normál-zsíros-vegyes négyese után, mert például a fokozott olajtermeléssel működő bőrök között is akad különbség.

A túlzott faggyúképződés járhat kéz a kézben száraz bőrrel is, így nem mindegy, hogy olajos szeborreás vagy korpás szeborreás bőrröl beszélünk például. Normál, egészségtől csattanó, pirospozsgás arcbőrrel csak igen kevesek rendelkeznek. Mi a két pólus között keressük az igazságot, tehát simán elképzelhetőnek tartjuk, hogy a bőrtípusunk kialakulását nagyban befolyásolja az, hogy milyen életet folytatunk, tehát dohányzunk-e, fogyasztunk-e alkoholt és mennyire tartjuk be a rogyásig ismételt zöldség-gyümölcs mantrát. Biztosak vagyunk abban is, hogy ahány ember, majdnem annyi bőrtípus is, mégis vannak általános panaszok, melyekre átfogó megoldásokat lelhetünk egy kis odafigyeléssel. Nézzük hát, hogy a két leggyakoribb állapot, a zsíros és a száraz bőr milyen praktikákkal tartható kordában.

A száraznak mondott bőr esetében is két típusról beszélhetünk, mert egyáltalán nem mindegy, hogy felszíni vízhiányról vagy zsírhiányos bőrről beszélünk. És itt van a kutya elásva, mert a legtöbb ember, aki otthoni arcápolásra vállalkozik az idegtépően feszülő bőrét illetően, általában - bár 50-50 százalékos az esély-, a neki éppen nem megfelelő készítményekkel kezdi el bombázni a fürdőszoba polcait.

Fontos tudni, hogy a vízhiányos bőr felszíni rétegei környezeti hatások vagy a nem megfelelő kozmetikumok használata miatt szárad ki, így az a legfontosabb, hogy ezekben a rétegekben pótolni tudjuk a nedvességet. A mindentudó, szinte már legendaként emlegetett hyaluronsav segítségünkre lehet. A mélyen száraz bőrnek ezzel szemben alapos olajozásra van szüksége, mélyhidratálásra, ilyen összetevől lehetnek a szőlőmagolaj vagy az olívaolaj. Figyeljünk arra is, hogy az alábbi össztevőket kerüljük el nagy ívben:  isopropyl myristate, isopropyl palmitate, mert ezek a komponensek kezdeti simító hatása után valójában a bőr kiszáradásához vezetnek. A zsíros bőr kezelésével kapcsolatban a legoptimálisabb módszernek az bizonyul, ha lehetőség szerint minél kevesebbet piszkáljuk, ne dőljünk be a csábító, alkoholt tartalmazó készítmények hivogatásának, mert hosszú távon rosszul járunk velük, hiszen a kezdeti kellemes érzet után csak fokozzák a bőr faggyútermelését. Ilyesformán a hatóanyagok közül a sodium laureth sulfate-ot, valamint az ammonium laureth sulfate-ot kerüljük ki nagyívben, ha vásárlásra adjuk a fejünket (bár ezeknek a habzóanyagoknak az ignorálása mindenkinek csak hasznára válik). A hyaluronsav a zsíros bőrre is jótékonyan hathat és fontos, hogy egy könnyű, nem olajos, nem szárító, mégis mattító nappali hidratálót is találjunk, de az uborkás tonikot is meghálálja ez a típusú arcbőr.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások