Mi ez?

Mi ez? Drunkorexia

8368

Megszokhattátok már, hogy időről időre hírt adunk a legújabb táplálkozási zavarokról, így emellett sem tudunk elmenni szó nélkül. Az anorexia és az erős alkoholfogyasztás kombinációja a drunkorexia, ami főként tinédzserek és egyetemisták/főiskolások körében ölt egyre komolyabb méreteket, és – nem nehéz belátni – hosszú távon komolyan károsítja az egészséget.

A drunkorexia nők körében háromszor olyan gyakori, mint férfiaknál. Okai között első helyen a súlygyarapodás megelőzését kell említeni, ahogy a legtöbb táplálkozási zavarnál is jellemző. Ezenkívül társasági és financiális szempontok is közrejátszanak e szokatlan kombó kialakulásában. Az érintettek ugyanis úgy nyilatkoznak, hogy így sokkal hamarabb és olcsóbban le tudnak részegedni, illetve az ételen spórolnak, hogy alkoholt vásárolhassanak.

A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az anorexia és a túlzott alkoholfogyasztás különösen pusztító páros, hiszen külön-külön is rendkívül veszélyesek, épp ezért rövid- és hosszútávon is komoly egészségkárosító hatással kell számolniuk azoknak, akik ezt az utat választják. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a szervezet nem kapja meg a működéséhez szükséges alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat, illetve az ilyen emberek nagyobb eséllyel válnak erőszakos cselekmények áldozataivá, vállalnak be kockázatos szexuális kalandokat, fokozottabban vannak kitéve az alkoholmérgezésnek, életük későbbi szakaszában pedig egy sor krónikus betegségnek, ezenkívül pedig már rövidtávon is jelentős kognitív deficittel kell számolni.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások