Divat

Őszi divatinspirációk

8365

Az ősz inspirál, illatával, színeivel, hangulatával. Piros csipkebogyó, bordó vadszőlőlevelek, narancs sütőtökök, fénylő, barna gesztenyék Mindez egy hatalmas udvarházban Pilismaróton, a Dunakanyarban sokkal élénkebben hat, mint a nagyvárosban.

Fotó: Soós Andrea

Divatbemutató egy óriási cseresznyefa alatt, a kifutó avarral szegélyezett ösvény, bohókás lányok táncolnak rajta, kezükben retikül helyett apró lámpát lóbálnak, elkésett szentjánosbogarak. Az ART6 művészeti csoport nem véletlenül választotta bemutatkozásukhoz ezt a varázslatos miliőt.

Somody Bea és Soós Andrea tervezők közös ötletéből született meg a nem mindennapi hatos. Hat különböző korú, stílusú nő szövetsége az újrahasznosításért és a designért. Ki az a hat nő? Galicza Eszter cipőtervező, Kaszanitzky Anna lámpatervező, Somody Beáta öltözéktervező, Soós Andrea ékszertervező, Simon Edina és Vida Judit keramikusok.

Somody Bea nagyszülei úri szabóként keresték a kenyerüket. A finom textíliák, nemes anyagok szeretetét tőlük örökölte. „Biztosan emlékszel, milyen nagy sikk volt a hatvanas-hetvenes években a hímzett kalocsai terítő. Mindenféle színben, változatban szinte az összes háztartásban megtalálható volt” – meséli Bea.

Fotó: Soós Andrea

„A lakberendezés elengedhetetlen kellékét képezte. Aztán a kilencvenes évektől kezdett kikopni az otthonokból és többnyire a nagymamák privilégiumává vált, majd a szemetesbe került. De ugyanez a sanyarú sors vár a horgolásokra, csipketerítőkre, azokra a szép, igényes kézimunkákra, amiket napjaink trendi kiegészítői háttérbe szorítanak. Számtalan antikvitás bolt is kacatként tekint a különböző sérült textíliákra, legtöbbször ezek is a lomtalanító konténerbe végzik. Engem nagyon inspirálnak a míves, finom, anyagok, érdekes motívumok, legyen akár kalocsai asztali futó, vagy ekrű csipke, antik pólya szegély. A fejembe vettem, hogy megmentem ezeket az értékeket az enyészettől.”

„Nem újdonság, amit mondok, az újrahasznosítás jegyében tervezek és varrok öltözékeket. A ruháim különlegességét egy –egy karakteres, régi textília adja, és ezek inspirálnak a tervezésnél is. Sok kalocsai terítőt dolgozok bele egy –egy kollekciómba, de nem csak ezekből merítek ihletet. Nyakkendőgyűjteményből is készítettem már ruhát, turkálókban is szoktam igazán izgalmas darabokat találni, amiket átalakítok, feldíszítek, vagy éppen minimalizálok, attól függ, mi jár aznap a fejemben. Sokszor már meglévő, feleslegessé vált, megunt anyagokkal dolgozom, újragondolom, újratervezem a régit.”

Fotó: Soós Andrea

A divatbemutató a cseresznyefa alatt persze merész vállalkozás. „A kertem nemcsak búvóhely, hanem főleg ebben az évszakban kitűnő díszletként és helyszínként is szolgál új kollekcióm bemutatására. Miért ne lehetne egy girbegurba kerti ösvény kifutó? Szeretem, ami egy kicsit eltér az átlagtól, kicsit formabontó. A divatbemutatókról mindenkinek a nyüzsgő nagyvárosok jutnak az eszébe, szupermodellek és profi kifutó. Vidék, természet, csend – mi itt próbáltuk meg.”

Somody Bea öltözékeivel remek összhangot teremtettek Soós Andrea újragondolt ezüst antikvitásai. Andrea ékszerkollekciói az ószeres karmaiból szabadultak. Századelős púdertartó, színházi retikül, apró ezüst doboz, gravírozott kiskanál és még sorolhatnánk mennyi finom múltidéző darab köszön vissza medáljaiból, gyűrűiből. Andrea Németországban végezte el a Képzőművészeti Egyetemet, reklámgrafikusként dolgozik, szenvedélye az ékszertervezés egyre inkább elhatalmasodik rajta. Egy Mária Terézia korabeli ezüstpénz indította be évekkel ezelőtt a fantáziáját.

Forrás: az ART6 Facebook-oldala. Kattints a teljes kollázsért!

Az ART6 Garden partyn az ékszerek és ruhák mellett szerepet kapott a lakberendezés is. A két keramikus művész, Vida Judit és Simon Edina alkotásai valamennyi otthonnak remek díszei lehetnek, ahogy Kaszanitzky Anna designlámpái is. Az ő elbűvölő fényforrásai himbálództak a pilismaróti kert fáin A fiatal designer rendhagyó formái  garantálták az exkluzív világítást, kis hangulatlámpái, némi prémmel pedig egyedi retikülként villantottak a modellek kezében. Galicza Eszter cipőiről már olvashattatok a Cotcoton. Eszter XIV. Lajossal érkezett az ART6 partyra. Őfensége pazar pompájában vonult végig a kifutón, természetesen sóvár tekintetek kereszttűzében. Ki ne szeretne egy királlyal a lábán sétálgatni? Eszter egyedi cipőjét nem véletlenül keresztelte el a francia uralkodóról. Itt is, mint mindenütt hatalmas sikert aratott.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások