Lélek

Mutasd a kedvenc pózod, megmondom, ki vagy!

8362

Sokfélék vagyunk: van, aki így szereti, van, aki úgy. Különösen igaz ez, ha szexről és pózokról van szó. Sőt az sem szokatlan jelenség, hogy időről-időre más pózban esik a legjobban az együttlét. Felfigyelt erre Simran Chaddha, indiai szexterapeuta és tanácsadó is, és elkezdte vizsgálni, hogy miért esik választásunk egy-egy pozitúrára. Végül arra jutott, hogy kedvenc pózunk és bizonyos személyiségvonásaink között komoly összefüggés van. Elsőre merésznek tűnik a következtetés, és nehéz komolyan venni, de ha figyelembe vesszük, hogy a Káma Szútra hazájából származik az elmélet, könnyen elképzelhető, hogy tud valamit a doktornő.

Azt is hozzá kell tenni, hogy nem stabil személyiségtípusokban gondolkodik, hiszen kevés olyan ember van, akinek egész életében ugyanaz a póz okozza a legnagyobb örömet. Inkább afféle diagnosztikus tünetként kezeli, ha egy kapcsolatban látványosan előtérbe kerül egy-egy póz, és hangsúlyozza, hogy az a legideálisabb, ha a párok többféle pózt variálnak. Így azért már hihetőbb az elgondolás. Lássuk hát, miről árulkodnak a pózok!

A misszionárius

Elsőre legtöbbünknek az ugrik be, hogy érdektelen és unalmas, de oktalanság lenne ennyivel elintézni. Ez a póz ugyanis a stabilitást, a gyengédséget és az összetartozást üzeni. Lehetővé teszi az állandó szemkontaktust és a testbeszéd legfinomabb megnyilvánulásait is érzékelhetik azok, akik ilyen módon szeretkeznek. Épp ezért ebben a pózban kerülhetnek legközelebb egymáshoz a felek, ez nyújtja a legintimebb, legmeghittebb élményt. A hűség, a bizalom és az összetartozás jele tehát, ha ez van túlsúlyban. Jelezhet azonban problémát is: ha ez a póz kerül előtérbe, utalhat szorongásra és bizonytalanságra is. Ebben az esetben az intenzív szemkontaktusra és könnyen észlelhető gesztusokra azért van szüksége valamelyik félnek, hogy partnere megerősítse, jól csinálja, és valóban örömet okoz.

Kutyapóz

Ez a póz nem az intimitásról és a meghitt együttlétről szól, inkább a féktelen érzékiséget élhetik át azok, akik ezt választják. Nincs is ezzel semmi baj, de ha egy kapcsolatban ez a póz kerül előtérbe, illetve ha egy férfi ezt preferálja, az sok mindent jelezhet. Mivel nincs lehetőség szemkontaktusra, illetve a testbeszéd finom jeleit sem tudják érzékelni a felek, a póz utalhat az érzelmi eltávolodásra, a bizalmatlanságra. Mivel alapvetően a férfi irányít ebben a helyzetben, választása azt fejezi ki, hogy bizonytalannak érzi pozícióját, vezetni akar és meg akarja élni az alfahím szerepet, amit a kapcsolat más területein esetleg nem tud.

A lovagló póz

Itt egyértelműen a nő van nyeregben és ő irányít. Ha rendszeresen ez a póz kerül előtérbe egy kapcsolatban, az a nő részéről azt üzeni, hogy partnerét lusta és motiválatlan szeretőnek tartja, ezért magához ragadja az irányítást. A férfi részéről pedig szintén motiválatlanságot, az érdeklődés elvesztését, az ambíció hiányát jelezheti. Passzív személyiséget vagy állapotot jelez, aki nem akar küzdeni semmiért, minden mindegy alapon kezeli a kapcsolatot. Ha azonban más pózokkal váltogatva jelenik meg, annak nagyon is pozitív üzenete van: játékosságot, rugalmasságot jelent. Olyan kapcsolatot, amelyben nincsenek kőbe vésett szabályok és a szerepek is rugalmasan változnak az aktuális helyzetnek megfelelően.

A kanál

Ebben a pózban a férfi szó szerint körbeveszi a nőt. Domináns pozícióban van ugyan, de azt jelzi, hogy védi és babusgatja a partnerét. Ugyanakkor azt is jelzi, hogy magabiztos és szereti kijelölni a területe határait, amit aztán minden eszközzel véd. Ha túlságosan előtérbe kerül ez a póz, az lehet a birtokló személyiség jele, utalhat arra, hogy a férfi bizonytalannak érzi a kapcsolatot, és attól fél, hogy elveszíti a partnerét, ezért igyekszik minél szorosabban magához kötni. Ha inkább a férfi igényli ezt a fajta körülölelést, az arra utal, hogy sebezhetőnek érzi magát, biztonságra, védelemre vágyik.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások