Lélek

Megfejtjük a szexuális álmokat

8355

Az álmok ma is misztikus dolgoknak számítanak annak ellenére, hogy rengeteget tudunk róluk, ezért a legtöbben szeretnénk megtudni álmaink jelentését. Érzelmeink, konfliktusaink, amiket tudatos létünk során gyakran elnyomunk, ilyen úton törnek felszínre és jelzik, hogy bizony jó lenne foglalkozni velükÉpp ezért annak megfejtése, hogy mi zajlik a fejünkben, miközben alszunk,  önmagunk megértéséhez is közelebb visz minket. A szexuális tartalmú álmok különösen izgalmasak ilyen szempontból, hiszen rendszerint mély érzelmeket mozgatnak meg.

Az álmok értelmezése egyszerre tudomány és művészet, és pszichoanalitikus szemléletű terapeutához érdemes fordulni, ha szeretnénk szakszerű értelmezést kapni, hiszen Freud alapozta meg ezt az irányzatot.” – mondja a klinikai pszichológus. Az álomértelmezés során a páciens elmeséli az álmát olyan részletesen, amennyire csak képes felidézni, ezután a terapeutával közösen megvizsgálják minden elemét. A szabad asszociáció módszerét alkalmazzák mindehhez, vagyis a páciens elmondja, hogy mi jut eszébe az adott elemről, mire emlékezteti. Ilyen módon közelebb jutnak az álom mélyebb jelentéséhez. Mivel ennyire személyhez kötődik az álomértelmezés, nehéz általánosságban beszélni a szexuális tartalmú álmoktól, hiszen mindig a személy élete és személyisége határozza meg, hogy mit jelent egy-egy álom. Ugyanaz az álom egészen mást jelenthet két különböző embernél. Vannak azonban gyakran előforduló, jellemző álmok, amiknek az értelmezése rendszerint nagyon hasonló.

Hűtlenség

Álmodhatod azt, hogy te lépsz félre vagy a partnered. Ez általában az elhanyagoltság, elhagyatottság vagy a düh érzését jelzi a kapcsolatban. Lehet, hogy azt érzed, hogy a partnered nem adja meg azt a figyelmet vagy szeretetet, amire szükséged lenne. Az álom ezt az állapotot fejezi ki, a benne szereplő másik pedig azt a vágyat személyesíti meg, hogy valaki betöltse ezt az űrt.

Szex egy baráttal

Meg vagy győződve, hogy csak barátok vagytok, erre ott találod magad vele egy igencsak forró álomban. Nos, többnyire ez azt jelenti, hogy valójában romantikus érzéseket táplálsz iránta, vagy legalábbis kívánod, csak saját magad előtt is tagadod.

Közelség

Ezek azok az álmok, amikor szeretkezel valakivel, és ez erős érzelmeket mozgat meg benned. Ezekben az álmokban semmi erotikus nincs, legalábbis ami az értelmüket illeti. Rendszerint ugyanis azt fejezik ki, hogy mély érzelmi kötelékre és támogató kapcsolatra van szükséged.

Erőszak

Ez rendszerint nem álom, hanem inkább lidércnyomás. A szexuális zaklatással vagy erőszakkal kapcsolatos álmok általában traumatikus élményeket jeleznek. Ha úgy érzed, korlátoz, fenyeget vagy gúnyol valaki, az gyakran erőszaktevőként jelenik meg az álomban.

Szex az exszel

Sokan álmodnak az exükkel még akkor is, amikor már rég lezárult a kapcsolat és új partnerük van. Ne aggódj, rendszerint nem az az oka, hogy még mindig az exre vágysz – bár ez sem kizárt, itt jönnek a képbe a már említett egyéni sajátosságok. Az esetek többségében arról van szó, hogy a memóriánkban minden elraktározódik, és időnként előbukkannak a kellemes emlékek (is), különösen, ha olyan lelkiállapotban vagy, esetleg olyan élmények értek, amik aktiválják ezeket az emlékeket.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások