Étel+Ital

Jamie beújít!

8354

Úgy tűnik, kedvenc sztárszakácsaink rendkívül aktívak mostanság. Nemrégiben számoltunk be arról, hogy Nigella új főzőshow-t forgat, és máris itt az újabb hír: megjelent Jamie Oliver új szakácskönyve Jamie’s Great Britain címmel és elkészült az ehhez kapcsolódó tévéműsor is, melyet október 25-én mutatnak be a Channel 4 csatornán.

Jamie ezúttal a brit ételekre fókuszált, bejárta egész Nagy-Britanniát különleges receptek után kutatva. „Szó szerint felnyitotta a szemem ez az élmény, ugyanis ismét rádöbbentem, hogy milyen nagyszerű és változatos a kulináris kultúránk.” – nyilatkozta a séf új produkciója kapcsán.

Hogy magyarul mikor élvezhetjük legújabb receptjeit, egyelőre kérdéses, addig is álljon itt ízelítőül az új szakácskönyv egyik ínycsiklandó tétele, egy klasszikus húsos pite.

Kate és Will esküvői pitéje

Hozzávalók:

A töltelékhez: 2 ek. olívaolaj, 1 darabka vaj, 3 ág friss rozmaring  (levelei letépkedve, apróra vágva), 3 ág friss kakukkfű (levelei letépkedve), 3 friss babérlevél, 3 közepes vöröshagyma (megtisztítva, felkockázva), 1 kg marhalábszár+csont (felkockázva), tengeri só, őrölt bors, 2 ek. paradicsompüré, 400 ml stout sör (ha nem sikerül beszerezni, Guinnesst ajánlunk hozzá), 2 púpozott ek. liszt, 1,5 liter marha vagy csirke alaplé, 140g árpagyöngy, 3 tk. angol mustár, 2-3 ek. Worchestershire szósz, 100g cheddar sajt.

A tésztához: 300g liszt, 100g marhafaggyú (összedarabolva), 100g vaj, tengeri só, 1 nagy tojás.

Elkészítés:

Rakd az olívaolajat, a vajat és a fűszernövényeket egy nagyméretű edénybe, és állítsd magas hőmérsékletre a tűzhelyet. Add hozzá a hagymát, a marhahúst és a csontot, majd sózd és borsozd. Keverd össze jól, és főzd 10 percig időnként megkeverve. Add hozzá a paradicsompürét, a sört, az alaplét és a lisztet, majd kevergesd, amíg fel nem forr, ezután fedő alatt kis lángon főzd 1 órán át időnként megkeverve. Ha letelt az idő, szórd bele az árpagyöngyöt, majd rakd vissza a fedőt és főzd még egy órán keresztül, majd fedő nélkül forrald még 30 percig. Kanalazz ki egy kevés levet, és ebbe keverd a mustárt és Worchestershire szószt, majd az egészet keverd a raguba, végül reszeld bele a sajtot. Amíg a ragu kihűl, készítsd el a tésztát! Rakd a lisztet, a faggyút és a vajat egy tálba, majd adj hozzá sót és gyúrd össze. Keverj bele 125 ml hideg vizet, majd gyúrd tovább, de nem kell túlságosan összedolgozni. Ha elkészültél, csomagold fóliába és rakd hűtőbe, míg fel nem használod.

Melegítsd elő a sütőt 180 fokon. Távolítsd el a csontot a raguból, öntsd egy pitesütő formába, majd kend be tojással a széleit. Ezután vedd elő a tésztát, nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra, és egy kicsivel nagyobbra, mint a pitesütő. Óvatosan fedd be vele az edény tetejét, majd távolítsd el a lelógó tésztát, és nyomogasd az edény széléhez, oldalához a tésztát. A tetejét kend be tojással, majd süsd 45-50 percen keresztül, míg a teteje aranybarna nem lesz. Párolt zöldséggel tálald!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
okt
19
ismeretlen írta:
ügyes ez a srác, jól csinálja azt amit csinál... és nem utolsó sorban hiteles... én kedvelem, és ha úgy hozza az élet, és épp tévé elé ülök, szívesen megnézem a műsorait.
14:27
2
okt
19
equinoxe írta:
Azt hiszem, egyedül leszek a véleményemmel, de nekem valami miatt nem szimpi ez a Jamie gyerek. Nem tudom megmondani, miért. Lehet, olyan, mint a brokkoli számomra - tudom, hogy egészséges, meg persze mutatós zöldség is, de valami miatt mégsem szeretem... :)
De azért bírnám, ha olyan profin főznék, mint ő!
22:32
3
okt
20
ismeretlen írta:
Neki valami kajálásügyi-főminiszteri posztot kéne kapni az euban. Kevesebb lenne a dagadt kölök meg felnőtt az eu országaiban...
09:16
4
okt
20
Lunabunny írta:
*örömtánc* :D
12:40
5
okt
21
ismeretlen írta:
Jamie ♥
14:37
Felhasználónév:
Jelszó: