Test

Acerola, az új csodaszer

8353

Időről-időre feltűnnek ügyeletes csodaszerek a piacon, melyekre lecsapnak az egészségtudatos néprétegek, sőt a jó pr-nak köszönhetően a kevésbé egészségtudatosak is. Úgy tűnik, idén az acerola lesz ez a csodaszer, hiszen erősen kapacitálva vagyunk a fogyasztására elsősorban azért, mert a hírek szerint több C-vitamint tartalmaz, mint bármi más. Most, hogy lassan beköszönt az év zimankósabb szaka és mindenki C-vitaminforrás után kutat a megfázást elkerülendő, egyáltalán nem elhanyagolható kérdés, hogy hihetünk-e a reklámoknak és belevethetjük-e a bizalmunkat az acerolába. Összegyűjtöttük hát a szükséges tudnivalókat.

A barbadosi cseresznye néven is ismert gyümölcsbe viszonylag ritkán botolhatunk bele a zöldségesnél, ugyanis a Karib-tenger térségében, illetve Észak-Brazíliában őshonos, de termesztik Latin-Amerikában, a Hawaii-szigeteken és Délkelet-Ázsiában is. Nálunk főként kivonatok formájában találkozhatunk vele, illetve ha figyelmesen átbogarásszuk az összetevőket, gyümölcslevek, konzervek és kozmetikumok alkotóelemeként is rábukkanhatunk. Kinézetét tekintve leginkább egy cseresznye és egy alma ötvözetére hasonlít: egy-két centiméter átmérőjű, narancsvörös vagy sötétvörös bogyóként kell elképzelni, mely rendkívül lédús és állaga is cseresznyeszerű, alakja viszont egy apró almára emlékeztet. Hiába a hasonlóság, egyik gyümölcshöz sincs köze biológiailag, ugyanis a citrusfélék a rokonai. Íze igencsak savanykás, de egyáltalán nem kellemetlen. Termőterületein frissen fogyasztják, mint bármelyik más gyümölcsöt, illetve készítenek belőle gyümölcslevet és cukorral felfőzve desszertet is.

Mivel az éretlen, zöld gyümölcs tartalmazza a legtöbb C-vitamint, általában még zölden leszüretelik, és így szállítják a célállomásokra. C-vitamintartalma ugyanis 4,5 százalék, ami páratlannak mondható, hiszen a C-vitaminbombaként számon tartott narancsnak például csak 0,05 százaléka. Mifelénk csak most kezdik felismerni és kiaknázni pozitív tulajdonságait, de Brazíliában már régóta gyógynövényként tekintenek rá és számos nyavalya kezelésekor bevetik. Úgy tartják például, hogy naponta két-három alkalommal egy maroknyi friss acerola elfogyasztása meggyógyítja a lázat és a vérhast. Ezenkívül használják még vérzéscsillapításra, szíverősítésre, gyulladásgátlóként, vizelethajtóként és sebek gyógyítására.

A modern tudomány természetesen ízekre szedte és a C-vitamin mellett még további 150 hasznos anyagot fedeztek fel benne, egyebek mellett vasat, A-vitamint, B1 és B2-vitamint, magnéziumot, kalciumot, foszfort és nátriumot. Épp ezért ajánlják hasmenés, megfázás, vérszegénység, cukorbetegség, magas koleszterinszint és reuma esetén is. A szépségipar is kiváló alapanyagot nyert ezzel a gyümölccsel, hiszen eredményesen veszi fel a szabadgyökök elleni harcot, lassítja a sejtöregedést és frissíti a bőrt. A legújabb kutatások, melyekben magyar tudósok is részt vettek arra az eredményre jutottak, hogy az acerola a rák elleni küzdelemben is bevethető, ugyanis bizonyos összetevői pusztítják a tumor sejteket. Épp ezért kiegészítő terápiaként ajánlják a fogyasztását.

Úgy tűnik tehát, hogy nem teljesen alaptalanul tekintenek csodaszerként erre a gyümölcsre, ezért érdemes megjegyezni a nevét és szükség esetén kiaknázni áldásos hatásait.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások