Étel+Ital

A tofu igenis jó!

8342

Ha azt mondom, tofu, kevesen sóhajtanak fel vágyakozva, pedig élettani és gasztronómiai szempontból is kifejezetten értékes ételféleségről van szó, érdemes hát időnként helyet biztosítani neki a konyhában. Tőlünk keletebbre már régen felismerték előnyeit, ugyanis a japán, koreai és délkelet-ázsiai ételekben gyakran fordul elő ez a rendhagyó sajtféleség, melyet a szójatej fehérjéinek kivonásával, majd összepréselésével állítanak elő.

Nem csoda, hogy annyira elterjedt a tofu és egyéb szója alapú étkek a keleti konyhákban, hiszen már az ötezer évvel ezelőtti kínai írások is említik a szójababot, igaz, még vadnövényként. Először a japán konyhakertekben termesztették, majd fokozatosan elterjedt az egész Távol-Keleten. Európába csak a 18. században került be, ám akkor még leginkább értékes olajáért termesztették. Később ismerték fel előnyös tulajdonságait és kezdték fogyasztani afféle húspótlékként. Hazánkban ennek köszönheti rossz hírét, ugyanis az ötvenes években, amikor mindenből hiány volt, főként húsból, a szóját vetették be. Nem is lenne ezzel semmi baj, hiszen értékes táplálékról van szó, ám annyira gyenge minőségű szójatermékek kerültek a magyar asztalokra, hogy egészen a táplálkozási reformirányzatok előretöréséig a silány élelmiszerekkel azonosítódott a szója. Ma már kezdj respektje lenni ezeknek a termékeknek, ami köszönhető a minőségnek, a szemléletváltozásnak, illetve annak, hogy a szója fogalma nem kizárólag a granulátumra korlátozódik, hanem kapható liszt, dara, olaj, tej és természetesen tofu is. Épp ezért a húspótlék státuszból is kezd kinőni, és egyre inkább saját jogon kerül a tányérokra.

Nemcsak kulináris megfontolásból kell azonban foglalkozni vele, hanem egészségügyi szempontból is, ugyanis a Távol-Keleten afféle gyógynövényként tekintenek rá és rengeteg nyavalyát orvosolnak, és még többet előznek meg a fogyasztásával. A modern orvostudomány is igazolta kedvező hatásait, így mindenképpen érdemes számolni a gyógyhatásaival is. Legértékesebb tulajdonsága, hogy tartalmazza az emberek számára szükséges összes aminosavat, ami egyedülálló a növények körében. Szintén nem elhanyagolható vonás, hogy könnyen emészthető és csekély az energiatartalma, viszont rendkívül könnyen telít. Igen gazdag ásványi anyagokban, elsősorban vas-, foszfor-, kalcium- és káliumtartalma figyelemre méltó, de vitaminfronton sem számít jelentéktelennek: A-, E-, B1- B2- és B3-vitaminból tartalmaz tetemesebb mennyiséget. Mindezen kedvező tulajdonságai miatt elsősorban a vegetáriánusok és a laktózérzékenyek tekintenek rá hálával, de bárki jót tehet az egészségének, ha szóját vesz magához. Segíti ugyanis az idegrendszer működését, bevethető csontritkulás ellen, csökkenti a koleszterinszintet, egyenletes szinten tartja a vércukorszintet, magas tápértéke pedig az erőnlét fenntartásához és javításához járul hozzá.

A tofu különösen univerzális alapanyagnak bizonyul, ugyanis többféle típusa létezik, de bármelyiket választjuk is, jellegtelen íze és előnyös szerkezete miatt szinte bármilyen módon ízesíthetjük, ugyanis remekül átveszi más ételek és fűszernövények ízét. Szintén ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy süthetjük, főzhetjük, füstölhetjük, grillezhetjük, sőt egyes fajtáit nyersen is fogyaszthatjuk. Víztartalom alapján megkülönböztetünk lágy, kemény és szárított verziót, elkészítési fok szerint pedig friss és feldolgozott tofut. Ez utóbbi kategóriába tartozik a bűzös tofu, amiről külön meg kell emlékeznünk, hiszen minden bizonnyal a világ leggusztustalanabb ételéről van szó. Ezt a különleges, lágy tofufajtát zöldségek és halszósz keverékében erjesztik. Szaga orrfacsaró és az íze sem sokkal jobb, mégis rendkívül népszerű több országban is, egyebek mellett Tajvanon. Pusztító erejét mi sem bizonyítja jobban, hogy a Bizarre Foods közismerten bevállalós és erős gyomrú főhősét, Andrew Zimmernt is meghátrálásra késztette, amire tudomásunk szerint még nem volt példa a műsor történetében.

A bűzös tofu házi felhasználását kizárólag saját felelősségre ajánljuk, ám egyéb tofufajtákkal igencsak megörvendeztethetjük az ízlelőbimbóinkat. Szinte bármilyen ételtípus készíthető belőle. Ha nem akarunk sokat vesződni vele, készíthetünk pácolt tofut. Salátákat is dúsíthatunk vele, ami azért számít jó húzásnak, mert megmarad a saláta könnyed jellege, mégis sokkal kiadósabb lesz, mintha csak zöldségeket használnánk. Levest is készíthetünk belőle, különösen harmonikus ízt kapunk, ha halakkal, tenger gyümölcseivel párosítjuk. Igazán nagyágyúnak azonban a főételek frontján számít. A sült tofu már önmagában is kitűnő eledel, de ugyanilyen jó eredményeket érhetünk el, ha kirántjuk. Mivel bármilyen módon fűszerezhetjük, érdemes kipróbálni merészebb kompozíciókat is: a mézes-mustáros tofu például egy klasszikus ízharmónia újragondolása, a currys tofu pedig a nemzetközi gasztronómia diadala. Az édes ízek irányába is érdemes elmozdulni, és desszertekkel kísérletezni, nem fog csalódást okozni. Az eper mézes tofukrémmel például igazi ínyencség.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
okt
13
ismeretlen írta:
- Zöldbab. Szójabab. Vibrátor. Melyik a kakukktojás?
- ???
- A zöldbab, mert az nem húspótló...
09:29
2
okt
13
LadyGray válasza írására:
lol
15:17
3
okt
13
chloe írta:
inkább azt mondjátok meg, hogy mivel lehet felhizlalni egy vegetáriánus fiút.
23:28
4
okt
14
BellaCsao írta:
Parizerrel, abban nincs hús
08:45
5
okt
14
Lunabunny válasza írására:
Hülye! :D
11:27
6
okt
14
Lunabunny válaszachloe írására:
Kenyérrel.
11:27
7
okt
14
ismeretlen válaszachloe írására:
Le kell szoktatni a vegetarianizmusról:)
11:48
8
okt
14
KisFanni válaszachloe írására:
dehogy kell leszoktatni. inkább örülj, hogy találtál egy értelmes srácot :) itt egy ilyen cikk:
http://www.hazipatika.com/articles?aid=20100719172250&utm_source=www.startlap.hu&utm_campaign=Startlap_Aktualis_20110808&utm_medium=click&utm_content=http%3A%2F%2Fwww.hazipatika.com%2Farticles%3Faid%3D20100719172250
-uh de hosszú link bocsi :D
a tofu meg nagyon finom! de már rég ettem
12:34
9
okt
14
KisFanni írta:
amúgy meg egy vega sose fog elhízni. ami tökjó. a sok dagadt meg panaszkodik, hogy nem tudnak fogyni, aztán állandóan pörköltet, szalonnát stb. zsírokat esznek. legyenek vegák pár évig és tuti lefogynak + még az állatoknak és a világnak is jót tesznek!
12:37
10
okt
14
ismeretlen válaszaKisFanni írására:
,,amúgy meg egy vega sose fog elhízni."

A fősulin volt egy ,,állatvédő-nemeszekhúst" tanárom, 110 kiló volt alsó hangon...

Mindentől el lehet hízni, ha eleget eszel belőle...a salátától, a ,,ződtől" is. Ha nem így lenne, nem híznának a marháink olyan szépre:)

Továbbá:

Én elég gyakran eszek pörköltet, szalonnát, zsírokat és 60 kiló vagyok:) Ledolgozom:)

Nem csak a ,,zsírevéstől" lesz az ember dagadt, hanem attól, hogy b@szik felemelni a seggét és mozogni. Minden az energiáról szól, amit a szervezeted elraktároz, ha nem használod el. Ez az energia ugyan-úgy megtalálható egy oldal szalonnában, mint egy fej salátában. A különbség csupán annyi, hogy a szalonnában sokkal több energia van, ezért abból kevesebbet kell enni (vagy többet kell mozogni), mint salátából, de kell.

A vegetarianizmus egy ugyan olyan elbaszott véglet, mint ha valaki csak húson él. A középutat kell keresni.

Az ember mindenevő. Nem csak ,,Predátor", de nem is csak fűnyíró...

Az vagy, amit megeszel. Aki csak húst eszik, az egy állat. Aki meg csak zöldséget, az meg egy gyökér:)

Az embert többek között az segítette a bolygó egyik legnagyobb egyedszámban előforduló, domináns fajává válni, hogy hihetetlenül széles, változatos és sokféle az általa elfogyasztható táplálékok ,,menüsora".

Ez az egyik legcsodásabb megnyilvánulási formája az Ember alkalmazkodási képességének, amit egyik hülye végletért, se ,,húsfetisizmusból" se ,,vegadivatból" nem szabad eldobni...

Aki mindent megeszik, az maga a Mindenség:)

,,+ még az állatoknak és a világnak is jót tesznek!"

Ne haragudj, de ez csak ,,vegetáriánus parasztvakítás"...

A vegetáriánusok többsége által favorizált ,,zöldmenübe" tartozó zöldségek-gyümölcsök-gabonafélék és a belőlük készített élelmiszerek előállításához, a műtrágyától az üvegház fűtésén keresztül a mezőgazdasági gépek által felhasznált gázolajon át a permetszerig, kb ugyan annyi ,,természet és világártalom történik", mint az állattenyésztés esetében...

Egy szikrával se kíméled jobban a környezetedet...

Esetleg ha otthon, konyhakertben termelsz magadnak ezt-azt.
15:03
11
okt
14
KisFanni írta:
fuh hát megint írtál pár hülyeséget :) főleg a vége felé. nem akarlak tényekkel győzködni, ha akarnál, utána tudnál nézni h vegának lenni mennyivel környezetvédőbb dolog, mint húst enni. de azért egy "apróság": egy kg hús előállítása összességében 12 000 liter vizet emészt fel, egy kg zöldségé pedig 400-at. meg tegyük hozzá, hogy minden növény oxigént termel és tisztítja a levegőt. volt erről már egy egész jó cikk itt cc-n. még egy tény: a disznó pl. okosabb állat, mint a kutya. szóval el lehet képzelni, milyen élvezetes neki az a szemét bánásmód, amit egész életében kap, nem beszélve a haláltusájáról :S gondolj már bele h életedben hány állatot ölsz meg, pedig mással is jól tudnál lakni. sőt a vegák tovább élnek és egészségesebbek. ennek is utánanézhetsz orvosi cikkekben.
a tanárod tuti nem volt vega, szerintem csak mondta, mint az olyan idióták, akik azt mondják h esznek halat meg csirkét, de ők vegák.
ez egy komoly téma, szerintem ne is próbáljuk egymást meggyőzni :)
az meg h mi lettünk a bolygó domináns faja (amit írtál) hát ez hatalmas gond az összes többi fajnak, a természetnek (már ami marad belőle) de a közeli jövőben sajnos nekünk is az lesz... az a gyökér, aki ezt letagadja.
16:03
12
okt
14
KisFanni válasza írására:
"aki mindent megeszik, az maga a mindenség" -tyüh a hónap humánsoviniszta mondata :D a kínaiak is biztos így gondolják, még emberi embriólevest is esznek, múltkor olvastam.
16:07
13
okt
14
ismeretlen válaszaKisFanni írására:
,,fuh hát megint írtál pár hülyeséget :)"

Ugye mennyi közös van bennünk, még ha nem is ugyan azt esszük?:)

,,nem akarlak tényekkel győzködni, ha akarnál, utána tudnál nézni h vegának lenni mennyivel környezetvédőbb dolog, mint húst enni. de azért egy "apróság": egy kg hús előállítása összességében 12 000 liter vizet emészt fel, egy kg zöldségé pedig 400-at."

Te akarsz engem ilyen ,,vega.hu"-kategóriás tényekkel győzködni?:) Engem, akinek mióta járni tud, élete részét képezi a mezőgazdasági növénytermesztés és állattenyésztés, illetve a hozzá kapcsolódó agrártudományok?:D:D

Tudod te, hogy hány ezer féle permetszerrel mérgezik a környezetet, hány ezer tonna széndioxidot bocsájtanak ki azok a hőerőművek, amiknek az áramjával az üvegházakat fűtik-világítják, hány ezer liter benzint pöfékelnek el azok a kamionok, amikkel az importzöldséget hozzák, hogy te akkor is vegás-vagánykodhass, mikor itthon pl télen egy fia ,,vegakaja" sem terem?:D

Az a vaddisznó, szürkemarha vagy mangalica aminek én a húsát megeszem, feleannyira se károsítja a környezetet, mint a sok nagyszájú fő- és nagyvárosi vegamajom által bezabált több száz kilométerről behozott spanyol importzöldség, déligyümölcs, permetezett-öntözött-üvegházalt cucc.

Többet tudok ezekről, mint te valaha fogsz:)

De hogy tovább árnyaljam az oly magabiztos vegaillúzióidat: lehet, hogy egy kiló húshoz több forrás kell, de egy kiló hús jóval több energiát és egyéb szükséges anyagot tartalmaz, mint egy kiló zöldség, így kevesebbet is elég enni belőle.

Egy rakás olyan, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen dolog van, amit csak orbitális mennyiségű zöldség-vegakaja bezabálásával tudnál fedezni, de ugyanakkor 10 deka marhahúsból ki tudod nyerni.

Valóban kálcium, vas és sok minden jelen van a növényekben is, de az is köztudott, hogy a növények fitát tartalma miatt ezek alig szívódnak fel, továbbá mindez olyan kis mennyiségben van jelen a növényekben, hogy pl, 7-10 tányér spenótfőzeléket kellene megenni egy nap ahhoz, hogy a napi fólsav igényünket fedezze. Nem véletlenül találta ki a Természet, hogy az ember vegyes táplálkozású lény. Higgyél neki, Természet jobban ért ahhoz, hogy mit kell ennünk, mint a ,,vegaszakértők".

Továbbá: az a hús, amit én megeszek, extenzív állattartásból származik, tehát meg se közelíti a 12 000 litert a ,,vízköltsége".

Viszont az a külföldi import, vagy üvegházas paprika, amit te télen megeszel, jóval több, mint 400 liter víz energiaköltségén termelődik meg, illetve hozzák ide.

,,még egy tény: a disznó pl. okosabb állat, mint a kutya. szóval el lehet képzelni, milyen élvezetes neki az a szemét bánásmód, amit egész életében kap, nem beszélve a haláltusájáról :S"

Továbbá, a vegetáriánusoknál is okosabb, mert mindenevő:)

Szépen sorban felköhögöd a ,,petás vega.hu-aranyifjú" oldalakon található összes általánosítást és ,,bölcsességet":)

Az a disznó, amit én megeszek, elég jól elvan. Szoktam őket látni a tanyánkon:) A kis csíkosakat még meg is simogatom:)A vaddisznók és szürkemarhák se panaszkodnak:) A haláltusájuk pedig nálunk kb 2-5 másodperc között van. Csak úgy, mint a legtöbb eukonform vágóhídon. Átvezetnek kb 400 voltot az agyukon, ami olyan gyorsan végez velük, mint veled egy mennykőcsapás...

,,gondolj már bele h életedben hány állatot ölsz meg, pedig mással is jól tudnál lakni."

Pont annyit ölök meg, amennyivel jól lakhatok. Egy darabbal se többet. Innentől pedig színtiszta a lelkiismeretem. Ez a természet törvénye-rendje. Eszel, és aztán megesznek téged is. Ennél fogva attól, hogy természetes mindenevőségemet meg nem tagadva, hanem kiegyensúlyozottan megélve táplálkozom, a legkevésbé sincs lelkiismeret-furdalásom.
Legyen lelkiismeret furdalása a vegáknak, amiért megtagadják Természet adta középutat.

De ha már itt tartunk, te hány növény életét veszed el, hogy jóllakj? Mert azok is élnek ám...

Ahhoz, hogy élhess, Életet kell enned, Élet pedig azokban a növényekben is van, amiket te megeszel.

,,sőt a vegák tovább élnek és egészségesebbek. ennek is utánanézhetsz orvosi cikkekben."

Utána néztem. De tudod, ott taglalják a hátrányait is:) Már ahol nem vegetáriánus orvos írta a cikket:)

Hosszú távon csontritkulástól, és más hiánybetegségektől szenvednek.

Sok növény hajlamos a nitrát felhalmozására (pl. sóska, paraj, sárgarépa, retek, cékla, zeller, karalábé). A gyomorban, illetve a vékonybél felső szakaszán a nitrát nitritté alakulhat, majd a keringésbe bekerülve az oxigénszállító hemoglobint átalakítja oxigénszállításra nem alkalmas methemoglobinná. Ezáltal csökken a vér oxigénellátó képessége. A nitrát ráadásul a rákkeltő nitrózamitok elő anyaga.

Hosszabb ideig tartó fehérjehiányos táplálkozás következtében vérszegénység, gyengeség, étvágytalanság és testsúlyveszteség jelentkezik...

A magvak, műzlik, gabonafélék egyoldalú fogyasztása pedig allergiás megbetegedések kifejlődését segíti.

Láthatod, nem csak előnyei vannak...

A kulcsszó az egyensúly, kiegyensúlyozott mindenevő táplálkozás, és mértéktartás, rendszeres mozgás és fizikai munka. Ettől élsz sokáig, karcsúan, fitten, nem attól, hogy beállsz kecskének.

,,a tanárod tuti nem volt vega, szerintem csak mondta, mint az olyan idióták, akik azt mondják h esznek halat meg csirkét, de ők vegák."

Nem evett. A gyümölcsöktől hízott el, meg a gabonaféléktől:)

,,ez egy komoly téma,"

Meg is lepett, hogy hozzászóltál:)

,,szerintem ne is próbáljuk egymást meggyőzni :)"

Pedig kifejezetten jó muri:)

,,az meg h mi lettünk a bolygó domináns faja (amit írtál) hát ez hatalmas gond az összes többi fajnak, a természetnek (már ami marad belőle) de a közeli jövőben sajnos nekünk is az lesz... az a gyökér, aki ezt letagadja."

Mondtam én, hogy tagadom?:) Nem:)

Azonban, a természetnek, a bolygónak nem az okoz gondot, hogy dominánssá váltunk, pláne nem az, hogy húst is eszünk, hanem az okoz neki gondot, hogy emberiség nagy része mértéktartás nélkül, pazarlóan, elkényelmesedve él. És ilyen tekintetben tökmind1, hogy valaki vega-e vagy mindenevő. Aki ezt nem látja, na AZ a gyökér:)
18:16
14
okt
14
ismeretlen válaszaKisFanni írására:
,,"aki mindent megeszik, az maga a mindenség" -tyüh a hónap humánsoviniszta mondata :D"

Ez mitől humán-soviniszta neked te észkombájn?:) Több tucat faj él még ezen a bolygón, ami szintén mindenevő életmódot folytat:) Pl jó pár medveféle.

,,a kínaiak is biztos így gondolják, még emberi embriólevest is esznek, múltkor olvastam."

Tehát most már akkor le is kannibálozol?:) Köszönöm, így már engem sem furdal a lelkiismeret azért a kis személyeskedésért, amit én elkövettem:)

De hogy megnyugtassalak: adott esetben szemrebbenés nélkül megennélek:) Szerencsére az ilyen ,,adott eset" bekövetkeztére szinte zéró esély van:) Már csak azért is szerencsére, mert a vegák rágósak:)
18:23
15
okt
14
ismeretlen írta:
"A tofu igenis jó!" jó szar! :)
20:01
16
okt
14
KisFanni válasza írására:
te vagy a rágós, ha 60 kilós vagy férfi létedre :P :D de szerintem hagyjuk a témát, minek reagálni az arrogáns "okosságaidra", utána megint írsz fél métert (jó sok felesleges időd van...), aztán itt ülhetünk jövő hétig. nincs értelme. jóéjt :)
22:46
17
okt
14
KisFanni válasza írására:
még egy apróság: állati eredetű anyagokhoz tojásból, tejtermékekből is hozzá lehet jutni, így nem lesz hiánya a szervezetnek.
22:52
18
okt
14
KisFanni válasza írására:
ó szia leo, merre jártál? :) már hanyagolod a cc-t? mondjuk valahol érthető :D
22:55
19
okt
15
ismeretlen válaszaKisFanni írására:
,,te vagy a rágós, ha 60 kilós vagy férfi létedre :P"

Látod-látod, nem kell hozzá vegának lenni:)

,,de szerintem hagyjuk a témát, minek reagálni az arrogáns "okosságaidra"

Vegafanatikus marhaságokra minek reagálnék ennél többel?:) ,,Arrogáns okosságoknál" többet nem érdemel a dolog...

,,utána megint írsz fél métert (jó sok felesleges időd van...),

Ne aggódj, nem rád pazarolom. Bevagdosom máshonnan, amit régebben írtam:) 5 perc az egész:)

,,nincs értelme."

Valóban. De ez nem rajtam múlik:)
00:58
20
okt
15
ismeretlen válaszaKisFanni írására:
,,még egy apróság: állati eredetű anyagokhoz tojásból, tejtermékekből is hozzá lehet jutni, így nem lesz hiánya a szervezetnek."

Tényleg csak apróság, ugyan is koránt sem mindhez...

Mellesleg: a tojásevés ugyan-úgy embriózabálás:)

A tejivásról meg szintén láttam már itt pár agyamnet laktózinkvizítor cikket, hogy miért is káros, és ,,fujfuj" kiszipolyozni más állatokból a tejet...xD Bár azok a cikkek se voltak éppen komolyan vehetőek...inkább csak olyan lúzer szójatej-árusok tákolmánya...
01:02
21
okt
15
ismeretlen válaszachloe írására:
mivel, mivel... mint a skót a disznaját... fogsz egy csákánynyelet és dagadtra vered! :)
05:44
22
okt
15
ismeretlen válaszaKisFanni írására:
erre is, arra is... ma pl divattüntetésen leszek az arénában, ha véletlenül arra járnál :)
05:46
23
okt
15
Lunabunny válaszaKisFanni írására:
Mert ugye a gabonafélék, a olajos magvak, a hüvelyesek, a tejtermékek nem hízlalnak, csak a hús.
08:16
24
okt
15
Lunabunny válasza írására:
Lájk! Nagyon kiművelődtél táplálkozástudomány terén is. :D
08:23
25
okt
15
ismeretlen válasza írására:
LoOoL!

Annak nem sok tepertője lehet...xD
16:52
26
okt
15
ismeretlen válaszaLunabunny írására:
Rám nem csak a rágó ragadt az iskolapadban:)
16:53
27
okt
15
ismeretlen válasza írására:
Se kolbászt, se pálinkát nem lehet belőle csinálni...
16:54
28
okt
15
ismeretlen válasza írására:
húúú Te ha tudnád milyen finom kolbászokat szalámikat <http://www.szilvashus.hu/Term05.html> ettem tőlük ! :)
19:00
29
okt
17
ismeretlen válasza írására:
Jóféle.

Próbáld ki ezt is:

http://szomordezso.eu/szomor_husuzem_termekek.html
10:56
30
okt
17
KisFanni válasza írására:
áá nem túl gyakran megyek Pestre, akkor is csak este :) és milyen volt a divattüntetés?
14:21
31
okt
18
chloe írta:
hú, tök szerencse, hogy a fiúm nem ideologizál. amúgy köszi a tippeket! még mindig nem tudom, mit főzzek neki, de abból majd jó sokat.
00:54
32
okt
18
chloe válasza írására:
jaj hát ő azt nem szereti :<
00:55
33
okt
18
ismeretlen válaszachloe írására:
mióta érdekel Téged ki mit szeret? :)
22:00
34
okt
18
ismeretlen válasza írására:
kipróbáltam... nagyon finomak... köszi! :)
tegnap és ma Dunaújvárosban voltam... az általad linkelt oldalon ott volt a viszonteladók listája és szerencsére volt közte újvárosi üzlet is, így szerét ejthettem a kóstolónak.
22:04
35
okt
18
ismeretlen válaszaKisFanni írására:
nagyon jó volt és tetszett, hallatlanul jó ötletnek tartom... a díjról meg sajna lecsúsztam, pedig egyedi, ötletes és nem utolsó sorban merész volt az szerkóm! :)
22:07
36
okt
19
ismeretlen válasza írására:
Szívesen.

Mi is szállítunk (és még fogunk is-remélem) nekik alapanyagot:)
08:57
37
okt
19
chloe válasza írására:
ez egy fantasztikusan jó kérdés, minthogy megválaszolja magát.
21:41
38
nov
08
toonami írta:
Nekem kell a husom, mindennap. Ez a termeszet rendje, a macska se sajnalja az egeret, sot meg kinozza is mielott megeszi a kis rohadek. Ugyanolyan ragadozok vagyunk, ha tetszik, ha nem.
20:22
Felhasználónév:
Jelszó: