Közösség

Meghalt Steve Jobs

8314

Szerdán, 56 évesen meghalt Steve Jobs, az Apple vezetője, a számítás- és mobiltechnolőgia géniusza. Ha csak a zsebiroda-forradalmat elindító iPhone fűződne a nevéhez, akkor is meg kellene emlékezni róla, de erről sokkal többről van szó. Steve Jobs az "american way"-t követve (és ezt a lehető legjobb értelemben írjuk) mutatta meg mindenkinek, hogy fel lehet építeni egy birodalmat a semmiből, drága és furcsának tűnő termékekkel. A titok egyszerű: sosem szabad szem elől téveszteni, hogy mi kell a felhasználónak és kész.

Jobs egy kaliforniai garázsban kezdte cégét, az Apple-t. (A hely köré azóta kiépült a Szilícium-völgy.) Ma már abszurnak tűnő körülmények között építette meg első személyi számítógépét, az Apple-1 nevű monstrumot. A saját kezével fűrészelte a fát a házhoz, forrasztgatta a tranzisztorokat, pakolgatta a nyomtatott áramköröket. Egy pár darab kelt el belőle, de a folytatáshoz ez is elég volt - ma már felbecsülhetetlen értéket képviselnek az épen maradt példányok.

Később barátjával és későbbi ősellenségével, Bill Gates-szel indította el a Microsoftot, hogy aztán el is váljanak útjaik. Jobsnak egyszer hajmeresztő ötlete támadt: mi lenne, ha szép, könnyen kezelhető, grafikus felületet adnánk a számítógépek operációs rendszerének, hogy a földi halandó is képes legyen hozzányúlni? Ez lett a Windows alapja is - Gates és Jobs ezek után évtizedekig lopással vádolták egymást. Bár nem ő találta fel, de az Apple-vezér dobta piacra az úgynevezett egeret is - mindenki más hülyeségnek tartotta az eszközt, még azok is, akiknek először eszébe jutott.

Jobs saját kisugárzásával és tökéletes marketinggel kultikus státuszba küldte minden egyes termékét, az asztali Macintoshoktól a MacBookokon és az iPodon át az iPhone-ig. Mindent a cégen belül terveztek, gyártottak és fejlesztettek, ehhez képest (és egyébként is) nagyon drágán árulták gépeiket. Ez persze nem tartotta vissza a több tízezres iPhone-ra éhes tömegeket a több napos sorbanállástól, és az iPhone 4-et attól, hogy azonnal rekorder legyen. Jobs munkamódszereiről legendák keringtek: mindenben az övé volt az utolsó szó, minden döntésben részt akart venni, minden terméket minden egyes fejlesztési fázisban le akart tesztelni, meg akart érinteni. Meg is lett az eredménye: az Apple ma az egyik legértékesebb cég a világon, ami pedig a konkurenciát illeti, a kérdés csak az, pofátlanul, vagy ügyesen lopnak-e tőlük.

Lehet istenként tisztelni, vagy zsarnokként emlékezni rá, egyvalami biztos: a számítástechnika történetének legnagyobb kisugárzása volt az övé. Minden új terméket maga jelentett be, pár havonta megrendezett, mindenféle show-elemtől megfosztott keynote-jait élőben közvetítette az összes nagyobb adó. Szúrós tekintettel, a megszállottságtól átszellemülten magyarázott, egy-egy jól sikerült bejelentésével átrendezte a tőzsdét. Külön emlékezetes volt az, amikor egy A4-es borítékból előhúzott egy laptopot (a lényeg 3:00-tól):

Évek óta küzdött a hasnyálmirigyrákkal, tavaly már nagyon rossz bőrben volt, amikor pár hónapra eltűnt a nyilvánosság elől, a techmagazinok előre legyártották nekrológját - ő azonban teljesen kicserélve tért vissza. Amikor azonban pár hónapja lemondott a cége vezérigazgatói székéről, már lehetett érezni, hogy baj van. A halál okát és körülményeit hivatalosan egyébként nem közölték. "Steve egy olyan céget hagyott maga mögött, amelyet csak ő volt képes megépíteni, szelleme pedig örökre az Apple alapja marad" - áll az apple.com szűkszavú közleményében.

Soha senkinek nem lesz joga fehér Nike futócipőt, farmert és fekete garbót viselni egyszerre.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások