Étel+Ital

Bevállalósabbak vagyunk a konyhában

8304

A modern nő és a kifinomult konyhaművészet első nekifutásra nem tűnnek kompatibilis kategóriáknak, a helyzet azonban az, hogy jobb szakácsok vagyunk, mint anyáink. A sztereotípiákkal ellentétben ugyanis nem feltétlenül gyorséttermekre és készételekre alapozzuk az élelmezésünket, hanem élvezettel főzünk, és akár egzotikus fogásokat is bevállalunk, ha ahhoz támad kedvünk. Legalábbis ez derül ki egy új kutatásból, melyet a Birmingham Food Fest kezdeményezésére végeztek tízezer nő részvételével.

A kutatás arra az eredményre jutott, hogy a nemzettudat a konyhában is érvényesül, ugyanis a megkérdezettek többsége a saját országát preferálja gasztronómiai fronton, ám a kulináris paletta egyáltalán nem korlátozódik erre: olyan nemzetközi fogások is gyakori vendégek az étkezőasztalnál, mint a mexikói fajita, a kínai édes-savanyú vagy épp az indiai tikka masala. Harminc évvel ezelőtt ez egyáltalán nem volt jellemző, ugyanis főként hagyományos ételek kerültek a tányérokba, és azokból sem annyiféle, mint manapság. Jól szemlélteti ezt, hogy a 21. századi nők átlagosan huszonegy receptet ismernek fejből, míg anyáik csak tizenhetet.

„Az eredmények teljesen eloszlatják azt a tévhitet, hogy a mai anyáknak nem fontos az étel, és a főzés nem szerepel túl előkelő helyen a fontossági listájukon. A modern nők ugyanis imádnak főzni, és szeretik látni, hogy családjuk élvezettel fogyasztja az általuk készített egészséges fogásokat. Sőt, az is kiderült a kutatásból, hogy a mai nők bevállalósabbak a konyhában, mint elődeik valaha is voltak. Nem riadnak ugyanis vissza attól, hogy olyan egzotikus fogásokat is kipróbáljanak, melyeket étteremben fogyasztottak, sztárséfek készítettek el vagy épp valamilyen gasztronómiai eseményen kóstoltak – még akkor sem, ha azok olyan távoli tájakról származnak, mint India, Kína vagy Thaiföld.” – kommentálta az eredményeket Emma Gray, a fesztivál szóvivője. Legyünk hát büszkék magunkra!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások