Test

Színterápia a tányérodon

8281

A különböző színű zöldségek és gyümölcsök különböző vegyületeket tartalmaznak, amiknek jellegzetes árnyalatukat köszönhetik. Épp ezért nemcsak esztétikai szempontból érdemes színekben gondolkodni, hanem egészségügyi okokból is, ugyanis a színek bizony ilyen szempontból is hatással vannak ránk, mégpedig nem is csekély mértékben.  Érdemes hát tudatosan válogatni.

Piros

Paradicsom, cékla, piros alma, tőzegáfonya, vörös szőlőfajták, gránátalma, málna, eper, görögdinnye, pirospaprika…

Minden bizonnyal ezek a gyümölcsök és zöldségek felelősek a legtöbb ruha kiszanálásáért, hiszen erős festékanyaguknak köszönhetően, ha leeszed magad, szinte biztos, hogy nem tudsz megszabadulni a folttól. Vannak azonban hasznosabb hatásaik is, ugyanis bevethetők prosztatarák, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és férfiaknál terméketlenség esetén. Rendkívül gazdagok ugyanis antioxidánsokban; ezek a molekulák körbejárnak a testedben és lekötik, illetve hatástalanítják azokat a molekulákat, amik súlyos sejtkárosodásokat okoznának, ha az antioxidánsok nem iktatnák ki őket.

Narancssárga és citromsárga

Narancs, papaya, sütőtök, sárgarépa, citrom, kukorica, sárgabarack, ananász…

Ezeknek az étkeknek legfontosabb közös tulajdonsága amellett, hogy rendkívül finomak, hogy igen gazdagok C-vitaminban, ami erősíti az immunrendszert, a kötőszöveteket és gyulladáscsökkentő hatású, komoly szerepet játszik tehát a tökéletes egészség megtartásában. De a narancssárga zöldségek és gyümölcsök rendkívül gazdagok még alfa- és béta-karotinban, az A-vitamin elővegyületében is, ami pedig nélkülözhetetlen a szemek egészségéhez, az erős csontokhoz és a bársonyos bőrhöz.

Zöld

Spenót, zöldalma, brokkoli, kelkáposzta, kelbimbó, káposzta, avokádó...

Ezeknek a ’zöldségeknek’ sokkal magasabb a kalciumtartalma, mint a tejtermékeknek, így erősítik a csontokat, az ízületeket, csökkentik a vérnyomást, megelőzik az izomgörcsöt és gátolják az elhízást. Ezenkívül tartalmaznak még olyan anyagokat is, amik a szemek egészségéhez és ennek nyomán a tökéletes látáshoz járulnak hozzá, illetve első osztályú méregtelenítők. Kiemelkedő még magnézium tartalmuk is, ami az idegrendszer működésére és az izmokra van jótékony hatással. Minél sötétebb zöld egy zöldség vagy gyümölcs, annál többet tartalmaz az említett anyagokból.

Fehér

Körte, banán, karfiol, krumpli, gomba, hagyma, fokhagyma…

Amikor  úgy érzed, hogy szükséged van egy kis lazításra, gondolkodj fehérben – legalábbis ami a zöldségeket és gyümölcsöket illeti. Ezek ugyanis gazdag  allicin forrást jelentenek, ami egy erős antioxidáns, és elsősorban arról ismert, hogy csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterin szintet. Ugyanígy arról is nevezetesek a fehér színű zöldségek és gyümölcsök, hogy erősítik az immunrendszert. És ne feledkezzünk meg a banánról és a krumpliról, amik igazi szívbarát táplálékok.

Kék és lila

Szeder, fekete áfonya, szilva, lila szőlőfajták, fehérrépa, lilakáposzta, padlizsán…

Korábban a táplálkozási szakemberek nem javasolták a fekete áfonya fogyasztását, mert úgy vélték, hogy nagyon alacsony a vitamintartalma. Ma ugyanezek a szakemberek azt mondják, hogy naponta egy-két maroknyit érdemes fogyasztani belőle, mert rendkívül egészséges. Hogy miért? Nos, csökkenti a magas vérnyomás kockázatát és védi a szív egészségét, de hatékonyan bevethető a rák megelőzésében is. Mindez azonban elmondható hasonló színű társairól is. Ráadásul bűntudat nélkül fogyaszthatod őket, biztosan nem fogsz elhízni tőlük.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások