Lélek

A férfiakat jobban megviseli a válás

8286

A nemi sztereotípiákból kiindulva azt gondolnánk, hogy a válás inkább a nőket viseli meg jobban. Egy nemrégiben végzett kutatás eredményei azonban épp az ellenkezőjét bizonyítják: a férfiak nehezebben küzdenek meg ezzel az élethelyzettel. Jobban megviseli őket érzelmileg és sokkal hosszabb idő alatt dolgozzák fel a házasság zátonyra futását.

A kutatók elvált párok sorsát követték nyomon, és szabályos időközönként érdeklődtek a hogylétük és az életkörülményeik felől. Egy évvel a válás után a megkérdezett férfiak 48 százaléka mondta azt, hogy nagyon magányosnak érzi magát, míg a nőknek csak 35 százaléka érzett így. Első körben a válási statisztikák szolgálhatnak magyarázatul, ugyanis azokból kiderül, hogy a válások 68 százalékát a nők kezdeményezik. Ilyen alapon érthető, hogy nem érzik rosszul magukat, ha sikerül felszámolniuk működésképtelennek tartott házasságukat. A kutatás azonban egyéb faktorokat is feltárt. Egyebek mellett azt, hogy itt is, mint sok más helyzetben, az anyagiak fontos szerepet játszanak. Többször fordul elő ugyanis, hogy a férfiak a válás anyagi vesztesei. Sokan találják magukat olyan helyzetben egy felbomlott házasság után, hogy – legalább részben - eltartják egykori családjukat, ráadásul még saját új életüket is finanszírozniuk kell.

Az anyagiakon túl az érzelmek is fontos szerepet játszanak, egészen pontosan az érzelmek kezelése. A nők ugyanis sokkal könnyebben beszélnek az érzéseikről, ráadásul van is kinek, ugyanis sokkal kiterjedtebb kapcsolati hálóval rendelkeznek, ami komoly támogatást jelent ebben a helyzetben. Mivel a férfiaknak gyakran nehézséget jelent beszélni a belső világukról, felvállalni a gyengeségüket, ami szinte törvényszerű válás esetén, ezért rengeteg elfojtott érzelmet hordoznak magukban, ami megnehezíti, hogy hátat fordítsanak a múltnak és új életet kezdjenek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
szept
28
hellomoncsi írta:
Hát ez a "cikk" tényleg elég "light" lett (az íróra utalva). Mintha a fele eltűnt volna...
felvetésnek amúgy nem lenne rossz. Bár nekem szerencsére nincs tapasztalatom :)
15:03
2
szept
28
Adriana írta:
Kevés.
21:00
3
szept
28
desecrator írta:
Ez épp idevág:

"Az önuralom tipikus férfieszmény, amit csak az érzelmi folyamatok elfojtása árán lehet megvalósítani. Az érzelem jellegzetesen a nő erénye, és mivel férfiasság-eszményének elérése érdekében a férfi minden nőies vonást elfojt magában - pedig ezek éppen úgy megvannak benne, mint ahogyan a nőben is vannak férfias vonások -, ezzel bizonyos érzelmi hullámzását
is elfojtja, mint nőies gyöngeséget. A tudattalanjában ezáltal feminin tulajdonságokat, vagyis szentimentalizmust halmoz fel, amely ha előtör, éppen ennek a női lénynek a létezését árulja el benne. Ismert dolog, hogy a nagyon férfias férfiak azok, akik a nőies érzésnek lelkük mélyén a leginkább alá vannak vetve. Ebből a tényből lehetne megmagyarázni egyrészt a férfi öngyilkosságok jelentősen nagyobb számát, másrészt azt a gyakran rendkívüli erőt és szilárdságot, amit éppen a nagyon nőies nők szoktak tanúsítani."

Forrás: Carl Gustav Jung - Bevezetés a tudattalan pszichológiájába
http://www.mek.oszk.hu/02000/02007/html/index.htm
22:30
4
okt
03
gollam válaszaAdriana írására:
Hello.

Jó régen írtam, itt.
Talán még emlékszel rá. Azért többször jártam erre, és olvasgattam,
azt mindig is jobban szerettem.
Voltak jó cikkek 200 hozzászólással!
A kedvencem és mesterem Norc69.
Az ő stílusát imádtam.
Hol jártam? Elváltam.
Lelépett az asszony, egy másik, családos pasival.
A cikkről nincs mit írnom, ha a tizedét leírnám mit jelentett
nekem ez a műsor, az is jóval több lenne.

Üdv
Gollam
22:06
5
okt
16
Adriana válaszagollam írására:
Szia!

Én sem sürgök itt mostanság..... De persze emlékszem rád! Sajnálom az esetet, remélem, jobban vagy...

Üdv, Adri
17:33
6
okt
25
gollam válaszaAdriana írására:
Szia

Kedves vagy, már jobban vagyok, csak az nem mindegy mihez képest. :-)

Üdv, gollam
20:43
Felhasználónév:
Jelszó: