Divat

Punk és sikk Londonban

8261

A londoni fashion weeknek szinte már védjegye, hogy számos olyan tervezőt vonultat fel, akik a brit fővárosra egyébként is jellemző ambivalenciát hordozzák a kollekcióikban. A punkrock, a lázadó rebellisek szubkultúrája az angolokra oly’ jellemző arisztokratikus kimértséggel és elitista allűrökkel párosul. Az alábbiakban három kedvenc kollekciónkat vesszük szemügyre a 2012-es trendeket prezentáló eseményről. Lesz Burberry Prorsum, Vivienne Westwood Red Label és a feltörekvő Bora Aksu kreációit is szívünkbe zártuk. Íme, a 2012-es tavaszi-nyári szezonra készült ruharemekek.

Bora Aksu


Az éppencsak lendületbe jövő Bora Aksu az egyik legszofisztikáltabb kollekciót mondhatja a magáénak úgy, hogy mindeközben cseppet sem süppedt abba a kényelmes komfortzónába, ahonnan egyes tervezők nebáncsvirág-nőideáljaikat éltetik. A fehérneműkre hajazó, mégis utcai viseletre szánt darabok tökéletes egyensúlyérzékkel hagyják érvényesülni az ártatlanságot és a dinamikus, sallangmentes megjelenésű nő öltözékét. A finom, fehér anyagok sejtelmesen láttatnak egy-egy részletet a testből, de szerencsére éppen lefékeznek a közönségesség határátkelőjénél.

Tényleg az a jó ezekben a ruhákban, hogy modern viseletre szánják őket, merész és újító nőknek, akik a habos-babos estélyik után végre valami kényelmeset szeretnének hordani. A bézs és a kék összepárosítása zseniális, de akad itt még korall és lazacrózsaszín, fonott ruhadíszítések, varrott rózsarátétek és (látszólag) szaggatott nejlonharisnyák. Ja, és mint számos más kifutón, itt is megerősödött abbéli hitünk, hogy marad a maxihossz is.

Burberry Prorsum


Jaaaaj, hát a Burberry! Christopher Bailey nem volt rest alaposan átdizájnolni a brit divatház addig is bevált, de kissé laposnak és egyre inkább egysíkúnak tűnő kínálatát. A szezonok során egyre merészebb és határozottabb ceruzával nyúl a tervező a Burberry ikonikus védjegyeihez, példa erre a klasszikus trencskó rendszeres újjászületése. Idén csillogó anyagokkal, élénk színű szegélyekkel és természetesen a derekat vastag övvel kiemelve, szegeccsekkel álmodta meg a ballont Bailey.

A derékhangsúlyos összeállítások amúgy is viszik a prímet, az ilyen szabású szoknyák egészen a térd alá érnek. Jól látható, hogy a kollekció erősen inspirálódott etnikus elemekből, az afrikai kultúrára emlékeztető, digitális printek rengeteg ruhán megtalálhatóak. Érdekes, hogy a meleg évszakra szánt kollekcióban az ősz színátmenetei köszönnek vissza, vörösesbarna, rozsdabarna, sárgászöld árnyalatokban. Némi retro utánérzetünk is támad a fotókat utólag visszanézve, a hetvenes évek, valamint a pliszírozás és a mély dekoltázs is többször felbukkannak.

Vivienne Westwood Red Label


A lázadó tervezőasszony több szempontból is a kedvenceink között szerepel. Talán nics még egy ilyen tervező, aki ekkora társadalmi szerepvállalást vállalna és a divatszakmában felhasznált hírnevét karitatív célokra fordítaná. Rendszeresen felszólal az esőerdők ügyében, kampányokhoz adja az arcát, illetve legutóbb Afrikában fotózta új  kollekcióját, melynek gyártása  egyébként is helyiek bevonásával történt meg. Az idei, londoni fashion weekre végre egy hordható kollekcióval rukkolt elő Westwood, persze a punkos részletek most sem maradtak ki, pusztán a streetwear keretei közé szorultak.

A kockás minta nem először képviselteti magát a tervezőnél, a térdszoknyák és a viszonylag konszolidált, decens kosztümök most viszont feltűnösködés nélkül egyben tartják a kollekciót. Az átlapolások, a hetvenes éveket idéző csíkozások Westwoodnál is csavarnak egyet a retro-életérzésen, a masnik, mintás pólók, színátmenetes ruhák pedig vidámmá és változatossá teszik a kínálatot. Kedvenceink a dandy-stílusú összeállítások, kiváltképp a többszínű farmert egymásra halmozó szettek.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások