Étel+Ital

A legerotikusabb gyümölcs

8252

A cím úgy lenne botanikailag kifogástalan, ha gyümölcs helyett termések sokaságát írnánk, hiszen a füge valójában mintegy 1500 pici virág, melyek lassanként apró magvakká érnek, szaknyelven fogalmazva „apró termések sokaságából álló, a befelé fordult, elhúsosodott virágzati tengelyt is magában foglaló terméságazat”. Az erotikus jelző viszont fedi a valóságot, ugyanis a kettévágott vagy szétharapott füge még a kevésbé fejlett asszociációs képességgel megáldottakat is határozottan emlékezteti a női nemi szervre. Nem véletlen, hogy az arab országokban fügemajszolás alatt elsősorban nem kulináris élvezeteket értenek, hanem orális szexet. De persze, gasztronómia szempontból sem elhanyagolható ez a termés, hiszen rendkívül változatosan felhasználható, és igazán pikáns fogások alapanyagául szolgálhat természetes és szárított változatában is. És akkor még nem is szóltunk kedvező élettani hatásairól.

A Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, Észak-Afrika és Dél-Európa területén őshonos  füge az egyik legősibb kultúrnövényünk, az Ószövetségben például a gabona, az olajbogyó és a szőlő mellett az Ígéret földjének legfőbb kincsei közé sorolják, és a leggyakrabban említett élelmiszerféle. A római mitológiában is fontos szerepet kap, ugyanis Róma alapítóit, Romuluszt és Rémuszt egy fügefa alatt táplálta az a bizonyos nőstényfarkas. De persze nemcsak a mítoszokban emlékeztek meg róla, hanem a történelemben is jelen van ősidők óta, a római légiók élelmezésében például fontos szerepet töltött be a szárított füge. Mivel kis helyen elfér, tápláló és nem romlik meg, az úti elemózsia fontos alkotóeleme volt. Magyarországra az Anjouk uralkodása idején, a 14. században került, mégpedig az itáliai kapcsolatoknak köszönhetően. A forrásokból nem derül ki, hogy ekkor még csak a termés került-e az országba vagy maga a növény, annyi bizonyos csak, hogy ekkor már említik a fügét. Épp ezért annak az elgondolásnak is van létjogosultsága, hogy a fügetermesztés a török hódoltság idején vált gyakorlattá Magyarországon, amikor is a szeszes italoktól eltiltott törökök kivágták a szőlőket és helyüket fügebokrokkal telepítették be. Az azonban biztos, hogy a legöregebb fügebokrokra a Gellért-hegy déli lejtőjén bukkanhatunk – legalábbis ezt állítja Dr. Jeszenszky Árpád, a füge legkiválóbb magyar ismerője.

Nemcsak az ízét és a tápanyagtartalmát érdemes azonban kiaknázni, hanem gyógyhatásait is, mert ilyenjei is vannak neki bőséggel. Mivel magas a cukortartalma, emellett nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat és E-vitamint, rosttartalma pedig egyenesen utolérhetetlen (csak hogy lássuk az arányokat: egyetlen füge a napi ajánlott rostmennyiség egyötödét tartalmazza), sokféle nyavalya esetén bevethető.  Rosttartalmát ismerve nem meglepő, hogy elsősorban az emésztésre van áldásos hatással, renyhe bélműködés, emésztési zavarok esetén ajánlják, hogy kössünk mélyebb barátságot a fügével. Érdemes azonban hashajtó hatását kockázati tényezőként figyelembe venni, ha nagyobb mennyiséget veszünk magunkhoz. Emellett gyulladásgátló, köptető és méregtelenítő hatása is ismert, illetve jól használható kiütések szemölcsök kezelésére is, tejnedve pedig enyhe fájdalomcsillapító.

Természetesen kulináris fronton is érdemes figyelmet fordítani rá, hiszen különleges fogások állíthatók elő a felhasználásával. Leginkább szárított formájában ismerjük, de július végétől késő őszig a piacokon és a szupermarketekben rá lehet bukkanni friss példányokra is, amit semmiképp sem szabad kihagyni, mert mennyei érzés beleharapni egy-egy jól megtermett, friss fügébe, ráadásul frissen sokkal többféle ételbe felhasználhatjuk. Ha azonban ilyesmire vállalkozunk, érdemes körültekintően kiválasztani az elfogyasztandó alanyt, mert több faktort is figyelembe kell venni. Az éretlen vagy félérett füge élvezeti értéke ugyanis a zéróhoz közelít, és abban sem érdemes reménykedni, hogy majd beérik az ablakpárkányon vagy egyéb napos helyen, ugyanis hamar megtapasztaljuk, hogy minden ilyen irányú törekvésünknek ellenáll. Kizárólag tökéletesen érett, puha és zamatos példányokban érdemes tehát gondolkodnunk. Ha megleltük az ideális darabokat, akkor sem ajánlatos sokáig raktározni, ugyanis hűtőben is csak néhány napig tartható el.

Sokféle finomság készülhet belőle. Ha szárítottban gondolkodunk, akkor remekül feljavíthatjuk vele a muffinokat vagy a püspökkenyereket, gazdag, téli salátákat gazdagíthatunk vele még tovább, olívaolajjal és friss rozmaringgal összekeverve, szétnyomkodva pedig igazi ínyenc pizza feltét válhat belőle. És ha már az olasz gasztroremekeknél tartunk, azt is meg kell említeni, hogy a derék taljánok a szárított fügét megpörkölik, megőrlik, majd kávét főznek belőle. A friss fügét borban megpárolva különleges köretet kapunk, ami főként vadételek méltó kísérője lehet, de készíthetünk belőle lekvárt, befőttet, cukrozott gyümölcsöt, levest, sőt főzeléket is. Remekül párosítható sajtokkal, különösen kéksajttal és kecskesajttal, de meglepően harmonikus kompozíciót érhetünk el sonkával házasítva is. Természetesen a szeszipar is kiaknázza a magas cukortartalmában rejlő potenciált és remek bort, illetve pálinkát készít belőle.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások