Szépség

Lőttek a bőrbajoknak

8248

Naivan hisszük, hogy az egyébként is érzelmi hidegháborúkkal tarkított, elégedetlenkedő pubertáskor után nemcsak a kedélyünket nyerjük vissza az ezer százalékos felfokozottságból, hanem az utált pattanások is nyomtalanul felszívódnak, tökéletes felnőttkori bababőrt hagyva maguk után, melyet csak megfelelően ápolni kell mindezek után. Ehhez képest a 18 éven felüli nők több mint felét érintik a felnőttkori aknék tünetei.

Alapvetően az androgének, azaz a férfi nemi hormonok a felelősek ezekért a kellemetlen arccsúfítókért. Ezek a hormonok a női szervezetben is megtalálhatóak, mert nélkülözhetetlenek a megfelelő izomműködéshez és a libidó fenntartásához, a kellemetlenség abból adódik, ha a női testben a hormonháztartás valamilyen zavara miatt túltermelődik ez a hormon (megjegyzendő, hogy napjainkban egyre több nő küzd hormonzavarral). Az androgének extra munkára ösztönzik a faggyúmirigyeket is, így nem nehéz kitalálni, hogy az eltömődött pórusok nagyban köszönhetőek mirigyeink túlbuzgóságának. Innentől egyenes út vezet a bőr szennyeződéséig, az arcon lévő olajréteg a port  is magához vonzza, megjelennek a mitesszerek, a bőrön lévő baktériumok pedig melegágyaivá válnak a gyulladt, vörös pattanásoknak.

Persze ezen hormonok nélkül nem lennének pattanásaink és az sem egyértelmű, hogy kinél okoznak gyulladásokat, hiszen a női nem fele - szerencséjére- kiszorul ebből a klubból. A csecsemőnek például azért van gyönyörű és egészségtől csattanő bőre, mert önálló androgén hormontermelése még nem indult meg, az édesanyja hormonháztartását “kapja készen”. Egy 2001-es tanulmány szerint, melyet 400, 18-52 éves nő részvételével készítettek, a nők több mint 50 százaléka vallotta azt, hogy a premenstruációs időszakban, amikor egyébként is extra hormonfröccsel birkózik a szervezet, sokkal jellemzőbb rájuk a pattanások megjelenése. A bőrgyógyászok egyöntetű véleménye, hogy ez a szám az évekkel csak egyre magasabb lesz és szinte minden nő megtapasztalja majd lete során legalább egyszer a kellemetlen velejárókat. Egy másik tanulmány szerint a ‘kirügyezés” 33 éves kor fölött még gyakoribbá válik.

A hormonális okokra visszavezethető akne az egyik legmakacsabb, legragaszkodóbb bőrbaj. Relatíve enyhe tünetek esetén felszíni kezeléssel hatékonyan kordában tarthatjuk a kis kellemetlenkedőket, például benzol-peroxyddal . Ez orvosi vényre kiváltható készítmény, ugyanígy antibiotikumok és erős A-vitaminszármazékok is rendelkezésünkre állnak, de szerintünk kétszer is gondolja meg valaki, mielőtt elkezdi ezeknek az erős gyógyszereknek a szedését (illetve a legutóbbi információink szerint az antibiotikumok sok ilyen esetben már nem is használatosak, tekintettel a nagyfokú baktériumrezisztenciára). Egy 2008-ban készült megkérdezés kimutatta, hogy az antibiotikumokat nyakaló nőknél 81 százalékban sikertelen volt a kúra, a pattanások nem reagáltak a belsőleg alkalmazott kemikáliákra. A (Ro)Accutane az egyik legismertebb pattanásgyilkos gyógyszer, az isotretinoin nevű hatóanyaggal, bár azt a tényt jótékony homály fedi a termékkel kapcsolatban, hogy külön nyilatkozatot iratnak alá a használójával a bőrgyógyászok, sőt, néhány országban be is tiltották már a gyógyszert (az aláírásunknak mellesleg arra kell vonatkoznia, hogy a Roaccutane-kúra alatt nem esünk teherbe). A későbbiekben számos mellékhatással számolhatunk majd, de a szedés ideje alatt is garantált kellemetlenség az őrülten száraz bőr, kiváltképpen az ajkaink lesznek elviselhetetlenül cserepesek. Vegyszer híján marad a természetgyógyászat és az életmódváltás, mert a kérdésünk továbbra is az, hogy a megjelenő, valaminek az alulműködését jelző pattanásoknak miért nem az eredőjét, azaz  az elégtelen hormonműködést kezelik a hozzáértők. Ha megalapozott a gyanúnk arra vonatkozóan, hogy valami nincs rendben a hormonháztartásunkkal, endokrinológus szakembert keressünk fel.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások