Étel+Ital

Dolce Vita

8251

„Ha még egy kockát eszem valamiből, kikristályosodik a vérem” – mondja mellettünk egy édességfanatikus, miközben a Várban szédelgünk bódétól bódéig az Édes Napok csokoládé- és édességfesztiválon. Az említett hölgy nemcsak a hasát tömte tele, hanem a kezében lévő szatyor is majd szétpattan a különböző bonbonos és csokis dobozoktól, amelyek az oldalának feszülnek. Nem ő az egyetlen, akit így felmálházva látunk. Az édességnek nem lehet ellenálli – főleg ekkora felhozatalban nem. Mi sem tudtunk.

Az első kiállító, ahol kicsivel hosszabb ideig letáboroztunk, különleges lekvárokat kínált. A fesztiválon ugyanis nemcsak csokoládék, hanem azok „barátai”, a gyümölcsök, magvak, szörpök, mézek, de a borok és a pálinkák is jelen voltak. A különböző szeszekkel megbolondított gyümölcslekvárok csak a kezdet. Kóstolunk ennél cifrábbakat is. Egészen eddig fogalmunk sem volt, hogy például medve- vagy lilahagymából vagy zellerből is készül lekvár, amelynek – ki hitte volna – hagyma- és zelleríze van, tehát sütemények tölteléke helyett inkább sült húsok és pástétomok mellé kívánkozik. Szédülünk tovább a nagy melegben, amely sem a süteményeknek, sem a csokoládéknak nem kedvez. Szinte minden kiállítótól azt hallottuk, hogy nyugodtan meg lehet fogni, forgatni az árut, úgyis elolvad. Bár szívünk szerint mindenbe belekóstoltunk volna, de próbáltunk okosan csemegézni.

Miközben átugrottuk az áruházak polcairól is ismert kiállítókat (voltak sokan), és fel-felcsippentettünk egy-egy kóstolásra kínált finomságot, az izgalmasabb ízeket kerestük. A gyulai bonbonmanufaktúránál nem ragadtunk le a megszokott nugátos, mogyorós változatnál, de a mentás sem olyan extra, hogy erre pazaroljuk a receptoraink élességét. Ha már lúd, legyen kövér! Egészen pontosan a konyakos libamájjal és tokaji aszúval megbolondított fekete csokoládéból készült bonbonra esett a választásunk. Velünk lehet a baj, hogy a libamájat nem éreztük. Ezzel szemben a levendulás bonbon maga volt a tökély, minden ízében visszatükrözi a lilavirágú növény illatát. A levendula egyébként is nagy sláger: máshol a bonbon mellett fagylalt vagy cukorka formájában is visszaköszönt, de csokoládé feltétként sem utolsó, ahogy azt már tavaly is megtapasztaltuk. Ha már itt tartunk: láthatóan keményen próbálkozik a konkurencia is, de a személyre szabott luxuscsokik ügyében még mindig a ChocoMe a kedvencünk.

Nézegess elképesztő mennyiségű édességet a galériában! Fotó: Neményi Márton

Nem hagyhattuk ki a Zila Cukrászdát sem, akik két standdal is jelen voltak. Nem csoda a hangsúlyos jelenlét: a budapesti étterem, kávézó és cukrászda, amely méltán lett a gasztrobloggerek kedvence, negyedszerre készítette el az ország tortáját. A legkülönbözőbb süteményköltemények közül - a látottak alapján - a legtöbben ez utóbbival vonultak félre, hogy átadják magukat a különleges ízkombinációnak, amelyről már mi is írtunk. Nemcsak az íz (kölesalapú tészta és kecskeméti barack), a forma is különleges. A cég ugyanis nem csak receptúrákat fejleszt, hanem tortaformát is, amellyel vége a tortakészítést megkeserítő tapadásnak és még jól is néz ki. Szerencsére senkinek sem törne bele a bicskája, aki otthon is szeretné elkészíteni a tortát, hiszen a Zila webshopjából beszerezhető a praktikus szilikonforma.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások