Étel+Ital

A kávé valójában placebo

8247

Bizonyos hatásbeli anomáliák miatt régóta sejtettük, hogy valami nincs rendben a kávéval és úgy általában véve a koffeinnel, de most a gyanú be is igazolódott. Egy új kutatás ugyanis bebizonyította, hogy kedvenc élénkítőnk koffeinmentes változata épp olyan hatással van ránk, mint az alapverzió – feltéve, hogy nem tudjuk, mit kortyolunk valójában.

Valószínűleg a University of London kutatói is szembesültek már az említett anomáliákkal, ezért kísérletbe fogtak, hogy feltárják, hogyan is hat a kávé. Kísérleti alanyaikat négy csoportra osztották. Az első két csoport tagjai koffeines kávét kaptak, ám az egyik csoport tagjait átverték, ugyanis azt mondták nekik, hogy koffeinmentes nedűt kaptak. A másik két társaság koffeinmentes kávét kapott, ám sejthető, hogy itt is voltak, akiket megvezettek, ugyanis azt mondták nekik, hogy koffeines verziót vesznek magukhoz. Miután mindenki elkortyolta a kávéját, 55 percet rápihentek a dologra, majd különféle tesztekkel vizsgálták a kedélyállapotukat és az agyműködésüket.

Az eredmények látványosan igazolták, hogy kávé esetén is beszélhetünk placebohatásról, ugyanis akik azt hitték, hogy koffeines kávét fogyasztottak, jobban teljesítettek a teszteken, függetlenül attól, hogy valójában mi volt a csészében. Egyebek mellett javult a figyelmük és gyorsabban oldották meg a feladatokat. Épp ezért a szerzők azt javasolják, hogy a túlzott kávéfogyasztásról való leszokás hatékony módja lehet, ha titokban koffeinmentesre cseréljük a koffeinfüggő kávéját.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások