Közösség

Szex és rock and roll

8179

A Red Hot Chili Peppers 1983-as (uramatyám!) megalakulása óta sokadszorra támad föl hamvaiból. A zokniban fellépő, - de azt nem a lábán viselő, hát akkor hol máshol - együttes ‘99-es, Californication albumuk idején produkált robbanásos visszatérésére most nem számítunk (akkoriban viszont nagy szükségük volt rá), de a Magyarországon augusztus 27-én forgalomba kerülő tizedik sorlemezt így is kritikus tömeg várja már. A zenekar négy éve nem adott ki új albumot, a 2006-os duplalemez, a Stadium arcadium volt az utolsó. Az új cd tiszteletére a Corvintető RHCP-lemezmegjelenési partit szervez augusztus 29-ére, ahova a belépő az új lemez lesz, melynek ára 2700 Forint, és a helyszínen lehet majd megvásárolni először. Csak és kizárólag a tetőn lehet hozzájutni az album special edition változatához, akinek meg lesz kedve, RHCP-s nyereményekért is ácsingózhat a bulin. Az I’m with you című kiadvány tiszteletbuliján Erős Pista és DJ Paplan hangulatfelelnek majd.

A Red Hot Chili Peppers jó néhány tagcsere, egy névváltás és pár producer elfogyasztása után egy kevéssé, illetve egy közepesen sikeres albumot vett fel. A harmadik nekifutás viszont már eredményesebbnek bizonyult. Sokkal kiforrottabban jelentkezett az a zenei irányvonal, mely mai napig meghatározza az együttes karakterét, ötvözni kezdték ugyanis a punkot a funkkal. Anthony Kiedis, Michael “Flea” Balzary, Hillel Slovak és Jack Irons 1987-ben adták ki harmadik albumukat The Uplift Mofo Party Plan címmel. Ez már eljutott a Billboard Top 150-éig, a beindult a koncertezés, a sikerre viszont nem egyformán reagáltak, ugyanis Anthony és Hill súlyos drogfüggők lettek, Hill Slovak 1988 júniusában pedig túladagolásban el is hunyt. Ezek után Irons kilépett, Kiedis meg azzal érvelt, hogy barátjuk emlékére folytatniuk kell a zenélést. Új tagokat válogattak, toboroztak, végül az alig 18 éves, fanatikus RHCP-rajongó John Frusciante jött gitározni, a dobok mögé pedig Chad Smith ült be. ‘89-ben kijött a Mother’s Milk, ami végre aranylemez lett és bejutott az első ötven lemez közé a Billboardon, a tagok  leszerződtek a Warnerhez. A Blood Sugar Sex Magik óriási elismerést hozott, a világhírt azonban John nem tudta feldolgozni, kiszállt az együttesből, helyére hosszas huzavona után Dave Navarro érkezett, akivel nagyon nehezen találták meg a közös munkatempót a többiek, de végül csak-csak elkészült ‘95 szeptemberére a One Hot Minute. Ezután hosszabb pihenő, különprojektek és Anthony kiújult drogproblémái következtek, a nemrégiben kilépett John totálisan lenullázta magát, még a gitárjai árát is drogokra költötte, de szeretett volna visszatérni az RHCP-be, ami a tagok konszenzusával meg is történt. A közös, kötöttségek nélküli zenélgetésekből született meg a Californication-lemez. Vízválasztó albumnak számított, hiszen a kritikusok, producerek lemondtak a széthullóban lévő zenekarról, ehhez képest az új dalok óriásit szóltak. A Scar Tissue 2000-ben a legjobb rockdalnak járó Grammy-t nyerte el, maga a lemez a Billboard harmadik helyéig kúszott fel, a koncertturné felvételét pedig dvd-n is kiadták.

Két év múlva már simán hozták a szintet a By the way-jel is, Zephyr song, Universally speaking, hogy néhányat említsünk, ezek után pedig egy greatest hits-válogatással pihentek meg.

A Billboard első helyén nyitott végre aztán a 2006-os Stadium arcadium, amit eredetileg három részben akartak megjelentetni, de mire a harmadik darab megjelent volna, a dalok mondanivalója elévült volna. Maradt a duplalemezes kiadás, ez is négy Grammy-t ért és az év legnagyobb eladott példányszámú lemezeként zárt. Hosszú turnéba kezdtek, melynek végére az együttes nagyon elfáradt, így ismét hosszabb és tartalmasabb pihenő következett. John a szólóprojektjeire koncentrált, Anthony apa lett, Flea zeneiskolában kezdett tanítani.

2009-ben - a szokásos módon-, összeültek és elkezdtek kötöttségek nélkül jammelgetni, két éves csiszolódás után végre úgy tűnik, augusztus 29-én a pedig kezünkben lehet a chilik új albuma.

Tracklist:

01. Monarchy of Roses

02. Factory of Faith

03. Brendan’s Death Song

04. Ethiopia

05. Annie Wants a Baby

06. Look Around

07. The Adventures of Rain Dance Maggie

08. Did I Let You Know

09. Goodbye Hooray

10. Happiness Loves Company

11. Police Station

12. Even You Brutus?

13. Meet Me at the Corner

14. Dance, Dance, Dance

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások