Közösség

Nőket akar a Wikipédia

8156

A Wikipédia atyaúristene, Jimmy Wales nemrég egy konferencián arról beszélt, hogy sokkal több nőt kellene bevonni az online enciklopédia szerkesztésébe. A webguru arról is beszélt, szerinte milyen a tpikus Wikipédia-szerkesztő (az oldalt saját olvasói látják el tartalommal): 26 év körüli, geek-beállítottságú férfi, PhD  végzettséggel. Az illető azonban előbb-utóbb mindenképpen megnősül, átigazol más projektekhez és végül elhagyja az oldalt. A Wikipédia saját kutatásai szerint szerkesztőinek 90%-a férfi (!).

Ez azt jelenti, hogy miközben a technológia és a tudományok széleskörűen, minden részletre kiterjedvén fejlődtek, pár egyéb fontos szegmens elmaradt mellőlük. Wales szerint nagyon fontos lenne, hogy sokféle ember dolgozzon együtt, mert ezzel lehet az oldal tudásbázisát növelni, ami csak jó dolog lehet. Beismerte, hogy pár területen még szegényes a felkészültségük, például a híres nők életrajzával és a gyereknevelési szócikkek megírásával. Wales tagadta, hogy hiány mutatkozna a szerkesztők számában, viszont egyértelműsítette, hogy a több mint 3 millió szócikket többeknek kell menedzselni. Márciusban 90 ezren munkálkodnak a cégnél, jövő júniusig ezt a számot 5 ezerrel szeretnék megnövelni, közöttük is a női dolgozók lennénk előnyben. Hogy a mindennapos erőfeszítéseket megkönnyítsék, az egyébként nem fizetett dolgozóknak kifejlesztették a WikiLove nevű sajátos szellemiséget, mely a szerkesztők  egymás iránti kölcsönös tiszteletén és szeretetén alapszik. A legjobbak mindenféle együgyű jelvényeket, szíveket, kitűzőket kaphatnak, ők a legjobban teljesítő vagy legsegítőkészebb kollégák.

Egy csomó dolog van, ami miatt megéri a posztokat gondozgatni a Wikipédián: egyrészt jó érzés saját szellemi termékünket enciklopédiában látni, a megelégedettség érzéséért, valamint a legfrissebb történésekre való reagálás lehetőségéért. A helyesírási hibák, rosszul fogalmazott mondatok javítása szintén nagy vonzerő a megszállottaknak, a saját profil kezelése pedig igazi professzionalitást is igényel. Ráadásul hardcore szópárbajok zajlanak a valószínűleg hosszú órákon át gép előtt gubbasztó szerkesztők között, a legszőrszálhasogatóbb beszólások miatt. Az, hogy a női szerkesztők eddig távol maradtak az oldaltól, könnyen lehet, hogy éppen emiatt az ijesztő és sokszor kegyetlen versenykörnyezet miatt volt, ezt Wales is elismeri. Sok szerkesztői elv szinte áthatolhatatlannak bizonyult számos új ember számára.

Kérdés, hogy tényleg ezzel van -e a probléma és valóban szükséges-e nemi alapú “szűrés” a Wikipédiára és az a csöppet szexista hozzállás, hogy a nőket alapvetően a gyereknevelésről szóló szócikkel írására alkalmaznák.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások