Közösség

Te mit viszel?

8134

A technikai vívmányok korában a különféle kütyük olyannyira a mindennapjaink részévé váltak, hogy már akkor is nehezen válunk meg tőlük, ha a vadonban készülünk eltölteni egy hetet szabadság ürügyén, és nyilvánvalóan semmi szükségünk okostelefonra vagy laptopra. Vagy lehet, hogy épp azért hagyjuk otthon tudatosan megszokott eszközeinket, hogy kiszakadjunk a mindennapokból, és ezzel is hangsúlyozzuk, hogy nyaralunk, ami alapvetően más létmód? Ennek jártunk utána.

Számos ember (alany!) kifaggatása után arra jutottunk, hogy mindkét állítás igaz, de leginkább az, hogy az okostelefon lett a 21. század svájci bicskája. Viszonylag sokan mondták ugyanis azt, hogy kizárólag erre hagyatkoznak, hiszen minden olyan funkció megtalálható egy készülékben, amire szükség lehet egy nyaralás alkalmával.  „Régebben a férjem vitt laptopot, mert előfordult, hogy nyaralás alatt is dolgozott. Most ezt kiváltotta az okostelefon, így csak azt visszük, ha nyaralni megyünk.” – meséli az első megkérdezett. Különösen érdekes egy programozó nézőpontja, aki saját bevallása szerint szuperkocka, így kimerítően meg is indokolja a döntését: „Digitális fényképezőgépet és okostelefont viszünk. A fényképezőgép azért kell, mert sajnos az okostelefonnal még nem lehet megfelelő minőségű fotókat készíteni. Az okostelefon pedig teljesen lefedi a technikai szükségleteket: van benne GPS az utazáshoz, MP3 lejátszó, ha zenét szeretnénk hallgatni, játékok és e-bookok, ha este a szállodában el akarom foglalni magam, a párom pedig már aludna. Laptopot semmiképp nem vinnék, mert túl nagynak találom.” – mondja. Itt kell megjegyezni, hogy a digitális fényképezőgépet a legtöbben nélkülözhetetlen tétellé nyilvánították, ugyanis az okostelefonoknak ez az egyetlen kifogásolható funkciója meglátásuk szerint.

Legalább ilyen erős a természetközelinek nevezhető tábor, akik szerint a nyaralás épp attól lesz nyaralás, hogy élvezzük a tájat és egymás társaságát, és az a legideálisabb állapot, ha ebben nem zavar meg semmiféle vívmány, ami a munkás hétköznapokra emlékeztet.  „Mi soha nem viszünk semmi ilyesmit, mert a nyaralás nem arról szól, hogy bekapcsoljuk a laptopot és dolgozunk, hanem egymásra figyelünk, pihenünk, kirándulunk.” – mondja a nézet egyik odaadó képviselője. Másokat a gyakorlati tapasztalatok mozdítottak el ebbe az irányba: „Amikor legutóbb nyaralni voltunk Görögországban, a férjem kiderítette, hogy van wifi a szálláson, ezért vittük a laptopot. Végül az egész időt a strandon töltöttük, így csak nyűg volt a laptop, egyáltalán nem használtuk. Azóta nem viszünk csak telefont és fényképezőgépet. Nincs okostelefonom, így a telefont kizárólag kapcsolattartásra használjuk, a fényképezőgép pedig, gondolom, értelemszerű.” Aztán vannak a megengedőbb természetközelik, akik néhány hasznos holmit azért elrejtenek a poggyászban: „Telefon, fényképezőgép, és ezzel ki is merült a tárház. A többi kütyüt minek vinné az ember, ha nyaralni megy? A telefon sem okos, csak azért kell, hogy elérhető legyek, de persze nem hivatalos ügyben. Talán GPS, hogy el ne tévedjek, de mivel nekem nincs, ez kimarad. Ha haveros nyaralásról van szó, akkor még valami ’zenecsináló’ is kell.” – osztja meg nézeteit egyikük.

És persze megszólal a jövő technológiája is, hiszen a tábla PC-k még nem terjedtek el olyan széles körben, mint az okostelefonok, de egyre többen belátják ennek az univerzális eszköznek az előnyeit: „Én PC táblát viszek, mert szerintem ez az univerzális megoldás nyaraláshoz (is). Van rajta kamera a nyári élmények elraktározásához, internet (még ha néha csak wifi is), ott vannak a dokumentumaim, leveleim és egyéb információk, chat, Facebook. Játszhat az ember a kedvenc játékaival, ha épp unatkozik, rossz idő esetén lehet rajta filmet nézni, e-bookot olvasni, van benne térkép, GPS és minden, amire szükség lehet. Az különösen jó benne, hogy nem kell több kilós laptoppal szaladgálni, de mégsem olyan kicsi a kijelzője, mint egy okostelefonnak. Én azt hiszem, ez a jövő, hiszen ha mindezeket 4-7”-os kijelzőn csinálja az ember, biztos, hogy tönkremegy a szeme.”

Nehéz összegezni a hallottakat, hiszen sokféle nézőpont létezik, de talán itt is az arany középút jelenthet megoldást, hiszen sokszor jó szolgálatot tesz egy GPS vagy egy elérhető netkapcsolat, viszont a kütyüknek megvan az az előnyös tulajdonságuk, hogy szükség esetén ki lehet kapcsolni őket. A tökéletes pihenés érdekében ajánlatos élni is ezzel a lehetőséggel úgy, hogy azért elérhető közelségben maradjon kedvenc kütyünk, mert sosem lehet tudni…

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások