Mi ez?

Világsiker fillérekből

8130

Ha nem is tudnátok pontos (legalább tízmillió dollárra pontos) adatokat mondani, azért valószínűleg ti is fel tudnátok sorolni pár címet a „világ tíz legsikeresebb filmje” listáról. Avatar – egyértelmű, nem? Titanic, Terminator 2, a Gyűrűk ura és a Harry Potter bizonyos epizódjai… esetleg a Cápa, vagy valamelyik Star Wars… nos, mellé. Ezek ugyan valóban rekordösszegű bevételt produkáló filmek, de a valódi anyagi sikert másban, az úgynevezett megtérülési mutatóban mérik. Ehhez pedig nem csak az kell, hogy maga a film nagyot kaszáljon, hanem az is, hogy olcsó legyen. A megtérülési mutató ugyanis arra vonatkozik, hogy a költségvetéséhez képest milyen összeget hozott az adott alkotás a konyhára.

Az Avatar tehát valóban rendkívül jól teljesített, ám ehhez kellett a többszázmillió dolláros látványvilág, plusz az, hogy a marketingre is minimum nyolc számjegyű összeget költsenek, természetesen szintén dollárban. Ha így vesszük, a mozi „csak” a párszorosát hozta vissza, amely egyértelmű gazdasági siker, de ettől még az alábbi lista filmjeitől olyan messze van, mint ide Pandora. Csak a rend kedvéért: egy átlagos hollywoodi szuperprodukció ára 100-150 millió dollár között van (plusz reklám), és ennek minimum a dupláját kell hoznia, hogy garantált legyen a folytatás és a rendező felfelé ívelő karrierje. Az igazi siker viszont az, amikor egy filmet összehoznak csupán pár tíz- vagy százezerből, bemutatása után pedig saját jogán, esetleg egy kis vírusmarketinggel megtámogatva terjedni kezd és százmilliókat hoz. Azért, mert sokkoló, tabudöntögető, vicces, esetleg simán nagyszerű. Lássuk tehát a világ legsikeresebb filmjeit, amelyekről talán nem is gondolnátok, hogy sikeresek!

Once

Független ír musical, amelyet a gyáva producerek csak úgy vállaltak be, hogy tartja magát a szánalmasan kicsi büdzséhez. Az alkotók a sanyarú helyzetet végül a javukra fordították: javarészt az utcán forgattak, olyan kevés eszközzel, amilyen kevéssel csak lehetett. Az eredmény: Díjak és jelölések halmaza (köztük egy Oscar 2008-ban), összkritikusi lelkesedés és a moziba visszajáró nézők.
Készült: 2006
Költségvetés: $150 000
Bevétel: $19 000 000
Megtérülési mutató: 6000%

Shop-stop

Nyilván senkinek sem kell bemutatni: a direkt béna, rossz minőségű anyagra forgatott, a külvárosi Amerika nyomorát boncolgató mozi azóta kultikus márkanév lett. Kevin Smith jobbára a saját haverjaival forgatta ezt az obszcén, de rendkívül őszinte és szórakoztató mozit, amelyben tulajdonképpen nem történik semmi, ami mégis, az is főleg párbeszédek formájában. (Sajnos nem látjuk a fiatal lány és a vécén elhalálozott öregember szexjelenetét, de legalább elmesélik.) A generációs alkotást ráadásul alig száz moziban vetítették (ez Amerikában nagyon rossznak számít), a siker nagy része a videó- és DVD-kiadásnak köszönhető.
Készült: 1994
Költségvetés: $27 000
Bevétel: $4 000 000
Megtérülési mutató: 7000%

Halloween

John Carpenter aztán tud spórolni, de amit a hetvenes évek végének egyik meghatározó horrorfilmjével művelt, az külön művészet. Még a zenét is maga írta és rögzítette egy szál szintetizátorral és legfeljebb közepesen ismert színészeket alkalmazott, ez azonban mind a film javára vált. Michael Myers, a meghalni képtelen maszkos sorozatgyilkos alakja azóta is kísért a forgatásokon, nagyjából az összes hasonló szerepet róla mintázták ugyanis. Nem beszélt, nem kérdezett, nem futkározott, egyszerűen odasétált áldozataihoz és leszúrta őket. Mindezt hiteles kisvárosi környezetben – a gondosan nyírt sövények sosem voltak olyan félelmetesek, mint itt. A kritikusok ugyan felrótták az egydimenziós karaktereket és az itt-ott szegényes színészi játékot, de ez a nézőket egy csöppet sem érdekelte.
Készült: 1978
Költségvetés: $325 000
Bevétel: $70 000 000
Megtérülési mutató: 11 000%

Az élőhalottak éjszakája

Kézikamera, ismeretlen színészek, vidéki környezet, alig-díszletek, dokumentarista eszközök. Ennyi kellett George A. Romerónak ahhoz, hogy megreformálja a filmipart. Az élőhalottak éjszakája nem csak a hagyományos zombiképlettel szakít (addig a vudu vagy valamilyen tudományos baleset miatt támadtak fel a halottak, itt meg sem magyaráz semmit, egyszerűen csak jönnek), hanem érzékenyen reflektált a hidegháború és a fogyasztói társadalom kérdéseire is. A nézők pedig zombi módjára zabálták és zabálják azóta is, a remake-ekről és a folytatásokról nem is beszélve.
Készült: 1968
Költségvetés: $114 000
Bevétel: $30 000 000
Megtérülési mutató: 13 000%

Paranormal Activity

A világ legsikeresebb filmje. Messze leelőzte a hasonló alapokról építkező (áldokumentum-film, megtalált tekercsek, stb.) Blair Witch Projectet is. Ez utóbbi ugyanis túl drága volt, hatszázezer dollár, ennek pedig „csak” húszezer százalékát hozta vissza 250 millióval. Ehhez képest döbbenetesen kevés, mindössze 15 ezer dollárból készült a Paranormal Activity, amely az alkotók (és több néző) bevallása szerint a valaha készült legijesztőbb film. Ebben ugyan nem vagyunk biztosak, de tény, hogy valószínűleg nem csak a megtérült összeg aránya volt rekordméretű, hanem a teremből kimenekülő nézőké is. Érdekesség, hogy reklámra nem költöttek, csupán pár vírusvideót engedtek szabadjára. Eredetileg csak egyetemi kampuszokban adták a filmet, ám a hatalmas követeléshullámnak hála eljutott a multiplexekbe is. A rendező, Oren Peli most az Area 51 című – természetesen jóval nagyobb költségvetésű – filmet forgatja. Nyilván nincs semmi nyomás a vállán.
Készült: 2007
Költsgévetés: $15 000
Bevétel: $197 000 000
Megtérülési arány: 655 000%

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások