Test

Afrika kincse a bőrödnek

8122

A sheavaj a legkülönfélébb kozmetikumok fő hatóanyagai közt szerepel és afféle univerzális szépségipari csodaszerként emlegetik. Az ilyen csodaszerek pedig eleve gyanúsak fogyasztói társadalmon edződött szellemünknek. Lássuk hát, hogy mit is tud ez az anyag, és valóban olyan jó-e nekünk.

A sheavajat, amit a világ bizonyos tájain karitévajnak is neveznek, az afrikai sheafa terméséből vonják ki, és felhasználásának komoly hagyományai vannak a kontinensen. Mindkét elnevezése a sheadiót termű fára utal. A shea szó a banama nyelvből származik, a karitét pedig egy másik afrikai nyelvből, a wolofból vették át a franciák, és innen terjedt el világszerte. Annak ellenére, hogy manapság a szépségipar használja fel legnagyobb mennyiségben, hagyományosan főzőolajként aknázták ki jótékony hatásait, és Afrikában még ma is használják ilyen célra. Ezenkívül vízálló bevonatot képeznek belőle, gyógyhatású krémek alkotóeleme, gyertyát öntenek belőle, illetve fontos szerepet tölt be a hagyományos afrikai ütőhangszerek készítésénél, ugyanis ezzel növelik a fa tartósságát. Kozmetikai hatásait tradicionálisan a hajápolás területén használják ki.

Afrikán kívül kulináris felhasználása elenyésző, szinte csak a csokoládégyárak alkalmazzák olykor a kakaóvaj helyettesítésére, illetve különböző töltelékek készítésére. A szépségipar azonban annál nagyobb perspektívát látott benne, ami nem is csoda, ugyanis összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a természetes sheavajra igaz csak. A különböző kozmetikai szerekben gyakran kőolajszármazékokkal vagy szintetikus anyagokkal keverik, és ha ezt használjuk, nagyjából ott vagyunk, ahol a part szakad. Érdemes hát gondosan áttanulmányozni az összetevők listáját. Aki biztosra akar menni, ma már viszonylag könnyen hozzájuthat természetes, tiszta sheavajhoz is, érdemes hát ezekre a termékekre fókuszálni.

Jótékony hatása azonban nem merül ki ennyiben. Gazdag zsírsav tartalma mellett  hatalmas mennyiségű A-, E- és F-vitamint tartalmaz, ami valóságos áldás a bőrnek. Az egészséges bőrt hidratálja, táplálja és fiatalítja, a beteg bőrt pedig meggyógyítja, legalábbis bizonyos esetekben. Eredményesen kezelhető vele az ekcéma, a pikkelysömör, az allergia, a gyulladás, a bőrkeményedés és a kisebb égési sérülések, de rovarcsípésekre is érdemes kenni némi sheavajat, nem fogjuk megbánni. Borotválkozás, szőrtelenítés után is jó szolgálatot tehet, ugyanis megnyugtatja a bőrt a drasztikus beavatkozás után. A kismamák is rábízhatják magukat, legalábbis ami a terhességi csíkokat illeti. Fokozza ugyanis a bőr rugalmasságát, így ha a leendő anyukák szorgalmasan kenegetik növekvő pocakjukat, elejét vehetik a cseppet sem esztétikus elváltozásoknak. És ha ez még nem lenne elég, napozás alkalmával is bevethető, ugyanis természetes UV szűrő hatása van.

Érdemei mellett meg kell emlékezni árnyoldaláról is: mivel latexet is tartalmaz, használatát kerüljék azok, akik allergiásak erre az anyagra.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások