Mi ez?

Egy új üzenet

8109

Az okostelefonra könnyű rákapni, hiszen praktikus kis kütyüről van szó, ráadásul mindig kéznél van és sokrétű ingerforrás. Olyannyira így van ez, hogy nem a praktikus funkciói, hanem ez utóbbi tulajdonsága okoz függőséget.

Az okostelefonok tulajdonosai ugyanis megszállottan ellenőrzik készülékeiket új üzenetek, hírek és frissítések reményében. Egy-egy ilyen ellenőrzés átlagosan 30 másodpercig tart, és kimerül abban, hogy a kíváncsi felhasználó feloldja a billentyűzárat, vet egy pillantást a képernyőre és megnyit egy alkalmazást. Mindezt idegesítő gyakorisággal teszi, ám ez az érintettnek nem tűnik fel, sőt tagadja, hogy függőségről lenne szó.

Eddig a pontig ártalmatlan szokásról van szó, de ha jobban belegondolunk, kifejezetten balesetveszélyes és a társas kapcsolatoknak sem tesz jót. "A probléma akkor kezdődik, amikor az unalomra adott automatikus válaszreakciónk az lesz, hogy elővesszük telefonunkat, hogy valami érdekes inger érjen minket. Ez ugyanis elvonhatja a figyelmünket a körülöttünk történő fontosabb dolgokról." - nyilatkozta Antti Oulasvirta, a Helsinki Információs Technológiai Intézet munkatársa, a téma kutatója. "Más kutatásokból egyértelműen látszik, hogy a telefonhasználatnak súlyos következményei lehetnek vezetés közben és társas kapcsolatainkra is rossz hatással lehetnek. Sajnos a már berögzült rossz szokásokat a legnehezebb megváltoztatni" – tette hozzá.

Elgondolkodtató meglátások, hiszen olyan magától értetődő mozdulattá vált, hogy szabályos időközönként előhúzzuk a telefont, hogy fel sem tűnik, és a legtöbbünk igencsak meglepődne, ha egyszer szembesítenék telefonhasználási szokásaival.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások