Lélek

„Most múlik pontosan”

8095

Nemrégiben Jennifer Lopez és Marc Anthony bejelentette, hogy hét évnyi házasság és két közös gyerek után elválnak útjaik. A lépést JLo kezdeményezte, mert állítása szerint elege lett férje rossz természetéből. Nem tudni, mióta agonizált már a kapcsolat, de a jelek szerint Marc Anthonyt meglepte felesége radikális lépése, egyáltalán nem számított rá, hogy válás lesz a vége. Nem szeretnénk tovább boncolgatni a kapcsolatukat, maradjon a magánügyük, ahogy ők maguk is kérték a sajtótól és a rajongóktól, a felvetődött probléma azonban érdekes és elgondolkodtató: valóban nincs semmi jele annak, ha párunk szakítást fontolgat, vagy csak nem tudunk, még inkább nem akarunk olvasni a jelekből?

„Reagálni sem tudtam”

„Három éve éltünk már együtt, úgy éreztem, jól működik a kapcsolatunk és azt terveztem, megkérem a kezét. Egyik reggel nagyon furcsán viselkedett, majd azzal állt elő, hogy ő igazából nem akarja már ezt a kapcsolatot. Olyan váratlanul ért, hogy reagálni sem tudtam.” – meséli egyik ismerősöm, majd hozzáteszi azt is, hogy nehezen tudta feldolgozni a szakítást és mind a mai napig nem érti, hogy miért és legfőképpen mikor futott zátonyra a kapcsolat. Csalódottságát még inkább fokozta, hogy úgy érzi, nem is volt lehetősége megmenteni a kapcsolatot, hiszen párja nem jelezte, hogy problémája van. Tucatjával lehetne idézni ilyen és hasonló eseteket, melyek felvetik a fent említett kérdéseket.

Kommunikációs zsákutca

Ha racionálisan közelítjük meg a problémát, valószínűbbnek tűnik az a lehetőség, hogy az elégedetlen fél így vagy úgy, de jelzi a problémát, de ez a jelzés nem jut el a címzetthez. Hogy ez mennyire etikus eljárás a másik féllel szemben, az egy másik írás tárgya lehetne, foglalkozzunk most azzal, hogy miként hat egy ilyen kommunikációs zsákutca a kapcsolatra. Mindennek legtöbbször az a bizonyos így vagy úgy az oka: ezek a jelzések ugyanis sokszor nem egyértelműek, vagy annyira finomak és áttételesek, hogy a hétköznapok jövés-menésében egyszerűen nem érnek célba. Legalább ilyen gyakori ok, hogy célba érnek ugyan, de a címzett nem akar szembe nézni a problémával, így elhessegeti a baljós jeleket. Nem kell mondanom, hogy egy ilyen helyzetben egyre szélesedik a szakadék, és egy bizonyos ponton túllépve már menthetetlenül szakítás a történet vége. Nyilván mindez megelőzhető egyértelmű kommunikációval, hiszen a néma gyerek verbális sikereivel kapcsolatos mondás párkapcsolat esetén fokozottan igaz.

Valami nincs rendben

Ha nem is sikerül az elvárható szinten kommunikálni, bizonyos jelekre érdemes figyelni, melyek azt jelzik, hogy párunk részéről múlik a szerelem, de legfőképpen az elköteleződés. A megérzésekre nagyon fontos figyelmet fordítani, egészen pontosan a ’valami nincs rendben’  érzésre. Ezt a megmagyarázhatatlan, baljós előjelet sokan igyekeznek elhessegetni, pedig nem kéne, sőt ajánlatos komolyan venni. Megmagyarázhatatlannak, épp ezért bosszantónak tűnik, pedig egyáltalán nem az. Ha jól ismerünk valakit, észrevétlenül bevésődnek a tipikus mozdulatai, szokásai, rezdülései, hangszínének változásai, és sokszor szinte előre meg tudjuk mondani, hogy mit fog tenni, miként fog reagálni egy-egy helyzetben. Ha változnak az érzései vagy akár csak a hangulata, megváltoznak ezek az apró gesztusok, és tudattalanul érzékeljük, hogy nem a megszokott mintákat produkálja. A rossz érzést az adja, hogy nem tudjuk megmagyarázni, racionalizálni, hogy mi történt, csak a változást érzékeljük. De mivel érezzük, hogy valami nincs rendben, érdemes ezt megfogalmazni, és foglalkozni a problémával.

Együtt töltött idő

Ennél kézzelfoghatóbb jel, ha csökken az együtt töltött idő. Egy jól működő kapcsolat esetén mindkét fél arra törekszik, hogy a lehető legtöbb időt töltse a párjával, egészen egyszerűen azért, mert jól érzi magát vele. Ha ez egyszer csak megváltozik, és valamelyik fél egyre több külön töltött időt igényel, elutasítja a közös a programokat, és szemmel láthatóan fontosabb számára a munkája, a barátai, a hobbija vagy épp a magányosan töltött órák, mint a kapcsolata, ott komoly esély van rá, hogy nem érzi már jól magát a párjával és a szakítást fontolgatja. Egy jó kapcsolat alapja ugyanis az, hogy a felek örömüket leljék egymás társaságában, szívesen töltsék együtt az idejüket. Ha ez sérül vagy megszűnik, az mindenképpen problémát jelez, azt, hogy az egyik fél elvesztette az érdeklődését. Azért nehéz észlelni ezt a jelet, mert rendszerint fokozatosan csökken az együtt töltött idő, és amikor észbe kapnak az érintettek, rendszerint már késő.

„Fáj a feje vagy fáradt”

Legtöbbször a szex jelzi legjobban egy kapcsolat minőségét, és ha probléma van, a hálószobában képeződik le legelőször. Ha egy pár nem találja már izgalmasnak a szexet, ha különböző kifogásokat találnak, hogy elodázzák az együttlétet, vagy egyszerűen már nem olyan jó együtt, az mind-mind azt jelzi, hogy probléma van a kapcsolatban. „A vége felé ritkábban szexeltünk, az tény. Sokszor utasított el azzal, hogy fáj feje vagy fáradt, de én az új munkájának tulajdonítottam, hogy kevésbé kíván. Visszagondolva már egészen másképp látom, ő már akkor kifelé ment a kapcsolatból.” – meséli egy másik érintett.

Az idegeimre megy!

Közhelynek számít, hogy minden kapcsolat kompromisszumokra épül. Ebbe beletartozik az is, hogy a másik bizonyos tulajdonságait, szokásait el kell fogadni. Azt szokták mondani, hogy a jó tulajdonságait szeretjük, a hibáiba pedig szerelmesek vagyunk, és ez így is van. Amikor viszont a korábban tolerált, sőt kedvesnek tartott hibái, szokásai elkezdenek bosszantani, és mindennapossá válnak a ’Nem hiszem el, hogy már megint…”, az ’Ezerszer elmondtam már, hogy…’ és a ’Megőrülök, hogy mindig…” kezdetű mondatok, akkor érdemes komolyan foglalkozni a problémával. Ha ezzel párhuzamosan elhomályosodnak az értékei, és szinte csak a hibák vannak napirenden, az jó eséllyel azt jelzi, hogy kezdenek kihunyni az érzések.

Megváltozott külső

Ha egy lány korábban kényelmes farmerben, lapos sarkú cipőben és laza felsőkben járt, alig sminkelte magát, majd hirtelen elkezd dögösen öltözködni, kihívóan sminkelni és úgy általában véve nagyobb figyelmet fordít a külsejére, az párt keres. Rendjén is van ez, de ha kapcsolatban él, az egyértelműen jelzi, hogy váltani szeretne. Ugyanez persze igaz pasikra is. Drasztikus stílusváltás esetén azonban nem árt óvatosnak lenni, ugyanis könnyen elképzelhető, hogy épp a meglévő kapcsolatát akarja feldobni az illető, esetleg új munkája van vagy valamilyen egyéb esemény döbbentette rá, hogy nem megfelelő a külseje.

A bevezetőben feltett kérdésre tehát egyértelmű igen a válasz. Minden párkapcsolati tanácsadó egyetért abban, hogy vannak jelei, ha múlik a szerelem és a párunk a szakítást fontolgatja. Ezek azonban sokszor finom, nehezen érzékelhető jelek, amik felett könnyen elsiklunk a mindennapi pörgésben. Legalább ilyen gyakori, hogy ha észleljük is a baljós előjeleket, nem veszünk róluk tudomást. Egy ideális világban persze minden párkapcsolat a nyílt és őszinte kommunikációra épül, de a realitások azt mutatják, hogy ez sokszor nem valósul meg. Ludas lehet ebben a rossz szocializáció, a téves beidegződések, vagy egyszerűen csak az, hogy nehéz megfogalmazni az érzéseket. Épp ezért érdemes jobban figyelni egymásra, észlelni a másik  jelzéseit és foglalkozni vele, ha olyasmit jelez, ami aggodalomra ad okot. Persze, vannak reménytelenül elromlott kapcsolatok, amikkel kapcsolatban csak azt lehet kimondani, hogy ez bizony nem működik és esély sincs rá, hogy valaha is működjön, a legtöbb azonban nem ilyen, sőt viszonylag egyszerűen megmenthető, ha észrevesszük, hogy most múlik pontosan.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások