Étel+Ital

Ketchup házilag

8098

A paradicsom a XIX. században terjedt el tömegesen Magyarországon, bár Európa más részein már jó háromszáz évvel azelőtt is ismerték a piros csodát. A-, C-, B-vitaminokban, valamint karotinban és likopinban gazdag. Ez utóbbi érdekes módon - a vitaminokkal ellentétben-, főzéskor aktiválódik, hiszen hő hatására képes kiszabadulni a növény rostjai közül és eredményesen hadjáratozik a szabad gyökök likvidálásában, valamint a rákmegelőzésben is jeleskedik. Szószokhoz, salátákhoz, főzelékekhez, grillezve is szokás fogyasztani a paradicsomot, de a felhasználási lehetőségek száma végtelen.

Most egy olyan elkészítési módot mutatunk be, amelyre talán sokan nem is gondolnak, azonban mivel mostanában már 2-3 száz forint körül kapható a piacokon szabadföldi termés, így nagyobb mennyiséget is viszonylag baráti áron lehet beszerezni paradicsomból. S hogy mit kezdjünk a több kiló, olcsón beszerzett terméssel? Persze, hogy ketchupot főzünk belőle.

Nem állítjuk, hogy nem macerás a ketchupkészítés és azt sem, hogy kevéssé lesz izzasztó ez a konyhai gimnasztika, de ha jól csináljuk, annyira finom a végeredmény, hogy elégedett mosollyal az arcunkon (és megtépázott idegekkel) térünk majd nyugovóra. A recept ősi keltezésű, idős rokontól származó leírás. Megszállottak előnyben.

Házi ketchup:

Hozzávalók: 1 kg paprika, 3 kg paradicsom, 4 gerezd fokhagyma, 2 darab erős paprika, 4 darab babérlevél, 10 dkg só, 20 dkg cukor, 2 dl olaj, 3 dl 10%-os ételecet, fél evőkanál őrölt bors.

Az alapanyagok gondos mosása, tisztítása után a paprikát kicsumázzuk, a paradicsomot feldaraboljuk, illetve az összes egyéb összetevőt egy olyan nagyméretű fazékba helyezzük, hogy gond nélkül beleférjen minden szükséges betevő. Ezek után közepesnél kissé alacsonyabb lángon kezdődhet a főzés, ami jó három óráig tart majd, így ne nagyon tervezzünk be más programot az adott napszakban. Az keverék illata az egész lakást gondosan beteríti majd, mondanunk sem kell, ellenállhatatlan szagolnivaló ez. Időnként megkevergetjük, figyeljük, mikor kezd a keverék sűrűsödni, majd a főzési idő leteltével egy nagyobb szűrőn keresztül, masszív fakanál segítségével átnyomkodjuk az apró lyukacsokon az isteni mannát, így kapva homogén, sűrű ketchupot. A porciózást illetően: kisebb üvegekbe öntjük az alkotást, arra figyeljünk, hogy ne tűzforrón végezzük a töltögetést, mert attól könnyen szétrepedhetnek az üvegek. Végezetül száraz dunsztba tekerjük az üvegeket, mert ezzel az eljárással a ketchup hőjével fertőtlenítjük az üvegeket, amelyeket talán mondanunk sem kell, de előzetesen alaposan kimostunk. Télire elpakolva, jó sokáig eláll, a hidegben majd hálásak leszünk az ínycsiklandó vitaminforrásért.

Jó tudni: ehhez a ketchuphoz semmilyen adalékanyag vagy mesterséges tartósítószer nem szükséges, mert a benne lévő olaj az eltevés során kiválik a többi hozzávaló közül és kiül a ketchup tetejére, így meggátolva, hogy bármi belekerüljön az üvegbe és tönkretegye gondos munkánk gyümölcsét. Ja, és a legoptimálisabb eredményt a lucullus paradicsommal érhetjük el.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások
1
aug
01
Welmi írta:
Király recept, de a két-háromszázat ki kéne írni betűvel.
11:06
2
aug
01
kittiorszagh válaszaWelmi írására:
?
12:22
3
aug
01
ismeretlen válaszaWelmi írására:
bizony!
23:26
4
aug
17
Welmi válaszakittiorszagh írására:
A 2-3 száz sokkal jobban néz ki folyó írással: két-háromszáz, mert ez nem matekpélda, hanem újságcikk. Erre gondoltam.
13:26
5
aug
19
kittiorszagh válaszaWelmi írására:
:D
11:06
Felhasználónév:
Jelszó: